den-to-pisteyei-kaneis-nekros-amp-8220-apo-to-poythena-amp-8221-o-agapitos-kathigitis-thrinos-sto-apth-amp-8220-simera-to-chamogelo-pagose-amp-8221-281951
18:42

Δεν το πιστεύει κανείς: Νεκρός “από το πουθενά” ο αγαπητός καθηγητής, θρήνος στο ΑΠΘ “Σήμερα το χαμόγελο πάγωσε”

18:42
Γιώτα Κορώνα

Ο ξαφνικός θάνατος του Καθηγητή του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννη Μπάκα, σε ηλικία μόλις 55 ετών, αποτελεί μεγάλη απώλεια για τον ακαδημαϊκό κόσμο και όχι μόνο.

Advertisement

Ο κ. Μπάκας, με ειδίκευση στην Ιστορία των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων, δίδαξε σε διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα και είχε σημαντική παρουσία στο επιστημονικό πεδίο. Από το 2004 έως το 2009, υπηρέτησε στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και το 2007-2008 διέτελε Επίκουρος Καθηγητής στο Trakya Üniversitesi της Αδριανούπολης.

Συνέχισε την ακαδημαϊκή του καριέρα ως Μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του ΑΠΘ από το 2009 έως τον θάνατό του. Είχε εξαιρετική ερευνητική δραστηριότητα και συμμετοχή σε πολυάριθμα διεθνή, πανελλήνια και τοπικά συνέδρια, ενώ δημοσίευσε πολλές μονογραφίες, άρθρα και μελέτες.

Advertisement

Μέλος της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών από το 1996, ο κ. Μπάκας είχε επίσης διαδραματίσει ρόλο στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας. Καταγόταν από τη Νιγρίτα Σερρών και ήταν παντρεμένος με δύο παιδιά. Η απώλεια του αφήνει ένα κενό στον ακαδημαϊκό κόσμο και στις επιστημονικές κοινότητες που δραστηριοποιήθηκε.

Advertisement

Δείτε παρακάτω την ανάρτηση των συναδέλφων του: