den-to-deichnei-kanena-kanali-to-meros-tis-elladas-poy-kaigetai-edo-kai-26-synechomenes-meres-amp-038-de-milaei-kaneis-290279
20:34

Δεν το δείχνει κανένα κανάλι: Το μέρος της Ελλάδας που καίγεται εδώ και 26 συνεχόμενες μέρες & δε μιλάει κανείς

20:34
Γιώτα Κορώνα

Η πυρκαγιά στο όρος Όρβηλος, που πλήττει τον δήμο Σιντικής Σερρών, εξακολουθεί να μαίνεται αμείωτη για 26η συνεχή ημέρα. Ο δήμαρχος Σιντικής, Γιώργος Τάτσιος, μέσω δήλωσής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επεσήμανε ότι κατά την τελευταία πενθήμερη περίοδο, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί εναέρια μέσα για την καταστολή της φωτιάς. Ο κ. Τάτσιος απηύθυνε έκκληση προς τις αρμόδιες αρχές για την άμεση αποστολή εναέριων δυνάμεων, ώστε να περιοριστεί η φωτιά, η οποία έχει ήδη καταστρέψει πάνω από 20.000 στρέμματα ακατέργαστου δάσους.

Advertisement

Σήμερα, Δευτέρα 12 Αυγούστου, στις 19:00, οι κάτοικοι του δήμου Σιντικής προγραμματίζουν συγκέντρωση στην πλατεία Αγκίστρου, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για την έλλειψη εναέριων μέσων κατάσβεσης της πυρκαγιάς στον Όρβηλο.

Τα όσα δήλωσε ο Δήμαρχος Σιντικής, Τάτσιος Γεώργιος:

«Η φωτιά καίει χωρίς εναέρια μέσα εδώ και 4-5 ημέρες. Νιώθουμε αβοήθητοι και ζητούμε από την Αθήνα να στείλει εναέρια μέσα για να σταματήσει αυτή τη φωτιά που έχει κατακαύσει. Η φωτιά αυτή έχει κατακαύσει πάνω από 20.000 στρέμματα παρθένου δάσους. Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία του Αγκίστρου. Καλούμε τους δημότες του δήμου μας να στείλουμε ηχηρό μήνυμα στην Αθήνα ότι χρειαζόμαστε βοήθεια».

Advertisement

Advertisement

Παρά τις εντατικές προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι τώρα, ένα ενεργό μέτωπο της πυρκαγιάς εξακολουθεί να μαίνεται στο ύψωμα 1.075, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το εγκαταλελειμμένο χωριό Κρασοχώρι, ανατολικά της κοινότητας Αγκίστρου.

«Καθημερινή είναι η επικοινωνία με το συντονιστικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και πλέον και με τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας κ.Κικίλια στον οποίον εξήγησα ότι εδώ και πολλές ημέρες σταμάτησαν να επιχειρούν εναέρια μέσα κι ότι είναι ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ η ανάγκη για συνέχιση των ρίψεων νερού από αέρος για περιορισμό της φωτιάς καθώς οι επίγειες δυνάμεις αδυνατούν να την προσεγγίσουν λόγω επικινδυνότητας (γίνονται εκρήξεις πολεμικού υλικού από μάχες που έγιναν στο παρελθόν). Περιμένουμε να επιστρέψουν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα…» υποστηρίζει στην ανάρτησή του ο κ. Τάτσιος.

«Ο Δήμος Σιντικής διαθέτει ότι ζητηθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την συνέχιση των επιχειρήσεων αντιμετώπισης της φωτιάς. Η μπουλντόζα του Δήμου επί μια εβδομάδα εργαζόταν στο μέτωπο του Αχλαδοχωρίου και άλλη μία εβδομάδα πλησίον του Κρασοχωρίου. Από αύριο θα συνεχίσει σε σημείο που θα υποδείξει η Πυροσβεστική Υπηρεσία ώστε να σβήσει η φωτιά εκεί που είναι εφικτό να συμβεί, περιορίζοντας περαιτέρω την οικολογική καταστροφή, διασφαλίζοντας τις περιουσίες και την ζωή των πολιτών! Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια! Είκοσι τέσσερις μέρες φωτιάς είναι πολλές», καταλήγει ο Δήμαρχος Σιντικής.

Advertisement

Δείτε παρακάτω την σχετική ανάρτηση του Δημάρχου Σιντικής: