Advertisement
NEWS

Δάκρυα και βαρύ πένθος: Νέο σοκ στην Ελληνική Μουσική, νεκρός ξαφνικά αγαπημένος 57χρονος καλλιτέχνης

19:04
Γιώτα Κορώνα

Μια τραγική είδηση συγκλόνισε την ελληνική ροκ και ραδιοφωνική σκηνή, καθώς ο Αντώνης Δημητρίου, πρώην κιθαρίστας των θρυλικών Ενδελέχεια και γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός στο Kosmos της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 57 ετών.

Θλίψη στον Ελληνικό Ροκ Χώρο

Την απώλεια ανακοίνωσε ο ξάδερφός του, ο πολιτικός και παραγωγός Γρηγόρης Ψαριανός, μέσω μιας συγκινητικής ανάρτησης: «Γιατί ρε Αντώνη, γιατί; Έφυγε σήμερα το ξαδερφάκι μου, ο γλυκός μας Αντώνης Δημητρίου». Ο Δημητρίου αφήνει πίσω του μια πλούσια κληρονομιά στον χώρο της μουσικής και του ραδιοφώνου, αποτελώντας για χρόνια έμπνευση για τους νέους μουσικούς και ραδιοφωνικούς ακροατές.

Advertisement

Η Παιδική και Εφηβική Ζωή του Δημητρίου

Ο Αντώνης Δημητρίου γεννήθηκε στον Νέο Κόσμο, στην ιστορική γειτονιά Δουργούτι, γνωστή για την πλούσια προσφυγική της ιστορία. Από μικρός, αντί να παίζει ποδόσφαιρο όπως οι περισσότεροι συνομήλικοί του, είχε στραφεί στη μουσική και την κιθάρα, που έγιναν η μεγάλη του αγάπη. Με επιρροές από τα μουσικά ακούσματα των U2, Cure, και Clash, ο Δημητρίου διαμόρφωσε νωρίς το μουσικό του ύφος και ξεχώρισε για την ιδιαίτερη εμφάνισή του με rockabilly στυλ, φαβορίτες και χαρακτηριστικά ρούχα. Στην εφηβική του ηλικία, ως τελειόφοιτος του 4ου Λυκείου Ν. Σμύρνης, ίδρυσε το πρώτο του συγκρότημα, τους Joyful Nurses, που έγραψαν ιστορία ανοίγοντας τη συναυλία του Παύλου Σιδηρόπουλου και των Απροσάρμοστων στη Νέα Σμύρνη το 1986.

Advertisement
Advertisement

Η Μουσική Σκηνή και οι Ενδελέχεια

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, οι Joyful Nurses (αργότερα σκέτο Joyful) εμφανίζονταν τακτικά στο θρυλικό κλαμπ Πήγασος στα Εξάρχεια, ένα σύμβολο της ανεξάρτητης μουσικής σκηνής της εποχής. Με τη μετάβαση στη δεκαετία του ’90, ο Δημητρίου έγινε ιδρυτικό μέλος των Ενδελέχεια, ενός συγκροτήματος που σημάδεψε το ελληνικό ροκ, κυκλοφορώντας 8 άλμπουμ, ένα EP και δύο συλλογές. Από την πρώτη ηχογράφησή τους στο Στούντιο Ηχογραφήσεων «Συν Ένα» με το τραγούδι «Δωσ’ Μου Ένα Ρόλο», μέχρι την επική συναυλία τους στο Ρόδον το 1997 για το άλμπουμ «Βουτιά Από Ψηλά», οι Ενδελέχεια έγραψαν τη δική τους ιστορία, αντικατοπτρίζοντας τη χρυσή εποχή του ελληνικού ροκ.

Ραδιοφωνική Καριέρα και Σύνδεση με το Κοινό

Παράλληλα με την καλλιτεχνική του πορεία, ο Δημητρίου άφησε σημαντική παρακαταθήκη και στο ραδιόφωνο, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 μέχρι και πρόσφατα. Ως παραγωγός σε σταθμούς όπως το Kosmos και η ERA Σπορ, καθιερώθηκε για το εκλεπτυσμένο μουσικό του γούστο και τη βαθιά γνώση του στην εναλλακτική μουσική σκηνή. Οι εκπομπές του κατέγραψαν υψηλή ακροαματικότητα και συνέβαλαν στην ενδυνάμωση της ραδιοφωνικής σκηνής, ενώ το χαρακτηριστικό στυλ και η εμβληματική φωνή του κέρδισαν την αγάπη των ακροατών.

Advertisement

Νέο Ξεκίνημα με τους Sugar και Συνεργασίες με Καλλιτέχνες

Τα τελευταία χρόνια, ο Δημητρίου δημιούργησε το συγκρότημα Sugar, όπου ήταν τραγουδιστής και κιθαρίστας. Στο πρώτο τους άλμπουμ συνεργάστηκε με καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως ο Λάκης Παπαδόπουλος και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, επιβεβαιώνοντας την αδιάλειπτη αγάπη του για τη μουσική. Οι Sugar ήταν για εκείνον ένας τρόπος να συνεχίσει να εκφράζεται καλλιτεχνικά, παράλληλα με την προσφορά του στο ραδιόφωνο.

Οικογενειακές Ρίζες και Σύνδεση με την Ιστορία

Η οικογένεια του Αντώνη Δημητρίου είχε ισχυρούς δεσμούς με την ιστορία και την Αντίσταση. Ο πατέρας του υπήρξε μέλος του ΕΛΑΣ, ενώ ο θείος του, Δημήτρης Δημητρίου (γνωστός ως Νικηφόρος), συμμετείχε ως αξιωματικός σε σημαντικές πράξεις αντίστασης, όπως η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου. Η ιστορία και οι αξίες της οικογένειάς του ενέπνευσαν τον Αντώνη Δημητρίου, διαμορφώνοντας την ταυτότητά του ως καλλιτέχνη και ανθρώπου.

Ο Αντώνης Δημητρίου θα μείνει στην μνήμη όλων ως ένας από τους πιο ξεχωριστούς καλλιτέχνες της ελληνικής ροκ και ραδιοφωνικής σκηνής. Η πορεία και το έργο του αναμφίβολα αποτελούν έμπνευση για την επόμενη γενιά μουσικών και ραδιοφωνικών παραγωγών.

Advertisement
TAGS:
Advertisement