dakrya-kai-thrinos-o-panagiotis-sypsas-einai-nekros-322852
21:51

Δάκρυα και θρήνος: Ο Παναγιώτης Σύψας είναι νεκρός

21:51
Φώτης Γαλανόπουλος

Πέθανε ο Παναγιώτης Σύψας, καθηγητής Μαθηματικών και Παιδαγωγός στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ποιος ήταν ο καθηγητής Παναγιώτης Σύψας

Πτυχιούχος των Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών (1972) , Master of Science (M. Sc.) του Μαθηματικού Τμήματος (Στατιστική) του Πανεπιστημίου του Manchester, U.K. (1977) , Doctor of Philosophy (Ph. D.) του Τμήματος Επιχειρησιακής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Lancaster, U.K. (1983)

Advertisement

Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, ο Παναγιώτης Σύψας υπηρέτησε ως πρόεδρος και μέλος πολλών οργανισμών και επιστημονικών εταιρειών. Επίσης, ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου της Εκτελεστικής Γραμματείας του περιοδικού “Μαθηματική Επιθεώρηση” της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, καθώς και μέλους του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΜΕ από το 2007 έως το 2010. Συμμετείχε ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις του Παραρτήματος Αχαΐας της ΕΜΕ για πολλά χρόνια.

Advertisement

Πάντα δίπλα στη νεολαία που πάντα πίστευε, αγαπούσε και υποστήριζε. Ένας δάσκαλος με μοναδικό χιούμορ, που είχε σημαντική συμβολή στην εκπαίδευση.

Advertisement

Το παράρτημα Αχαΐας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια προς τους οικείους και αντί να καταθέσει στεφάνο θα δωρίσει ένα χρηματικό ποσό σε ίδρυμα της πόλης.

Η τελετή της τελευταίας αποχαιρετιστήριας ακολουθίας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 19/11/2024 στις 11:00 στην Πάτρα, στον Παλιό Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα και η ταφή θα γίνει σε κοιμητήριο στη Ναύπακτο.

Advertisement

Είπε 9 λέξεις και… σωριάστηκε: Ο αγαπημένος Έλληνας ηθοποιός πέθανε πάνω στη σκηνή, ενώ το κοινό τον αποθέωνε

Ο Γιώργος Δαμασιώτης, ήταν ο ηθοποιός που πέθανε πάνω στο σανίδι την ώρα της πρόβας.

Ο Γιώργος Δαμασιώτης (Βόλος, 1900 – 20 Δεκεμβρίου 1963) ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου και τραγουδιστής της όπερας. Διακρίθηκε σε ρόλους καρατερίστα.

Σπούδασε στις Μουσικές Ακαδημίες του Παρισιού, της Ρώμης και του Μονάχου. Σε ηλικία 25 ετών βρέθηκε στην Αθήνα και έδωσε εξετάσεις μαζί με άλλους ως σπουδαστής της Επαγελματικής Σχόλης Θεάτρου: ενώπιον της επιτροπής έπαιξαν τον “Βασιλικό” του Μάτεση σε σκηνοθεσία του Φώτου Πολίτη.

Την ίδια χρονιά, ως επαγγελματίας πια, έπαιξε στον “Φάουστ” του Γκαίτε, στον ρόλο του Βαλεντίνο στο θέατρο “Ολύμπια”, ενώ στα τριάντα δυο του υποδύθηκε τον Σάιλοκ στον “Έμπορο της Βενετίας” στο Εθνικό Θέατρο. Αυτός ήταν ο ρόλος που τον καθιέρωσε.

Advertisement

Το 1961, όταν διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος έγινε ο Σωκράτης Καραντινός, ο Δαμασιώτης μετακινήθηκε στην Θεσσαλονίκη με την μεσόφωνο γυναίκα του, Κίτσα Δαμασιώτου. Με το ΚΘΒΕ έπαιξε τον “Αρχοντοχωριάτη” του Μολιέρου.

Το 1963, στις δοκιμές του έργου “Ο επιθεωρητής” του Νικολάι Γκόγκολ, ο Δαμασιώτης λιποθύμησε στην σκηνή και λίγες ώρες αργότερα πέθανε. Στο φουαγιέ του ΚΘΒΕ υπάρχει ακόμα η κουνημένη φωτογραφία από την γενική πρόβα, κατά την οποία έγινε το επεισόδιο με το Δαμασιώτη. Κηδεύτηκε στην Νέα Παναγία της Θεσσαλονίκης.