Advertisement
NEWS

Ανακοίνωσε τα δυσάρεστα ο Ευθύμιος Λέκκας: Πόσο & πως επηρεάζει τη χώρα μας ο σεισμός της Τουρκίας

14:06
Δημήτρης Δημόπουλος

Ο Ευθύμης Λέκκας αναφέρθηκε στον σεισμό που έγινε στην Τουρκία και στο πως εκείνος μπορεί να επηρεάσει ή όχι στο άμεσο μέλλον τη χώρα μας.

Στην Τουρκία σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 5,9 ρίχτερ με τον καθηγητή Ευθύμη Λέκκα ν’ αναφέρει όλες τις λεπτομέρειες γύρω απ’ αυτόν τον σεισμό, αλλά και το πόσο μπορεί να επηρεάσει τη χώρα μας μελλοντικά.

Advertisement

Διαφωτιστικός Ευθύμης Λέκκας αναφορικά με το σεισμό στην Τουρκία – Πόσο και πως επηρεάζει τη χώρα μας

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στην Τουρκία, μεγέθους 5,9 Ρίχτερ, με τον καθηγητή Γεωλογίας και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ρήγμα της Ανατολίας.

Ο ίδιος αρχικά τόνισε πως ο σεισμός εκδηλώθηκε σε κομβικό σημείο στην γειτονική χώρα, βορειοανατολικά του περσινού ρήγματος με δίδυμους σεισμούς 7,7 και 7,6 Ρίχτερ αντίστοιχα. Χαρακτηριστικά είπε πως ο σημερινός σεισμός αποτελεί συνέχεια του περσινού.

Advertisement

Αναφορικά για το αν ο σεισμός μπορεί να ενεργοποιήσει το Τόξο της Ανατολίας, ο Ευθύμης Λέκκας είπε πως« μπορεί να επιταχύνει σημαντικά την διαδικασία της ενεργοποίησης, ωστόσο είναι αδιευκρίνιστο για την ώρα το πότε αυτό μπορεί να συμβεί».

Advertisement

Σχετικά με το αν μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα, ο καθηγητής ήταν περισσότερο καθησυχαστικός και δήλωσε πως: «Δεν επηρεάζει άμεσα, είναι αρκετά μακριά από εμάς, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Η τρομακτική στιγμή που τα 5,9 Ρίχτερ σφυροκοπούν την γειτονική χώρα

Advertisement

Ισχυρότατος σεισμός σημειώθηκε στην Τουρκία.

O σεισμός έγινε αισθητός γύρω από το Ντιγιαρμπακίρ, τη Μαλάτεια και το Ελαζίγ.

Σύμφωνα με την αρμόδια τουρκική υπηρεσία εκτάκτων αναγκών, AFAD, ο σεισμός μετρήθηκε στα 5,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10.46, με επίκεντρο την περιοχή Καλέ της Μαλάτεια. Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός και στις γύρω επαρχίες.

Σύμφωνα με την αρμόδια τουρκική υπηρεσία εκτάκτων αναγκών, AFAD, ο σεισμός μετρήθηκε στα 5,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10.46, με επίκεντρο την περιοχή Καλέ της Μαλάτεια. Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός και στις γύρω επαρχίες.

Advertisement

Μάλιστα υπάρχουν φόβοι για καταρρεύσεις κτιρίων και τραυματισμούς.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε ότι είναι σε κομβική θέση και ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις, καταρρεύσεις κτηρίων και τραυματισμοί.

Στα social media αναρτήθηκαν οι στιγμές που ο εγκέλαδος χτυπά την περιοχή, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής να βγαίνουν στους δρόμους.

Το 2023 την περιοχή είχαν χτυπήσει δύο μέγα σεισμοί 7,7 και 7,6 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.

Την πρώτη εκτίμησή του για τον μεγάλο σεισμό που χτύπησε στα ανατολικά της Τουρκίας έκανε ο Έλληνας σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Με ανάρτησή του στο Facebook ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος κάνει επί της ουσίας λόγο για ετεροχρονισμένο μετασεισμό.

Όπως αναφέρει η ίδια περιοχή στην Τουρκία επλήγη τον Φεβρουάριο του 2023 από δύο πολύ μεγάλους σεισμούς της τάξης των 7,7 και 7,6 της κλίμακας Ρίχτερ. «Ο σημερινός είναι μετασεισμός εκείνων», αναφέρει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

TAGS:
Advertisement