Advertisement
NEWS

Πpoσoχή, μην μπερδευτείτε: Τι θα συμβεί φέτος με την αλλαγή ώρας και την κατάργησή της

16:49
Δημήτρης Δημόπουλος

Η ώρα αναμένεται να αλλάξει όπως συμβαίνει κάθε χρόνο άλλωστε και από θερινή θα μετατραπεί σε χειμερινή με την κατάργησή της που είχε ακουστεί να έχει πλέον παγώσει.

Μέσα στον Οκτώβριο, λοιπόν, αναμένεται να έχουμε τη γνωστή, πια, αλλαγή ώρας, καθώς η θερινή θα δώσει τη θέση της στη χειμερινή και τα ρολόγια θα πάνε μία ώρα πίσω.

Advertisement

Μεγάλη προσοχή – Τι ισχύει με την αλλαγή ώρας






Πότε θα έχουμε τελικά αλλαγή ώρας τον Οκτώβριο 2024; Τι ισχύει;

Η εφαρμογή της θερινής ώρας ουσιαστικά δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα εφεύρημα των κρατών για να ξεκινούν οι καθημερινές μας δραστηριότητες νωρίτερα και να εκμεταλλευόμαστε περισσότερες ώρες ηλιακού φωτός.

Advertisement

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τον Μάρτιο του 2019 υπέρ της κατάργησης της αλλαγής της ώρας από το 2021.

Advertisement

Τώρα οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να ξεκαθαρίσουν εάν θέλουν μόνιμα θερινή ή χειμερινή ώρα. Στο τέλος, θα αποφασίσουν από κοινού τα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Τι θα συμβεί με αλλαγή ώρας 2024






Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, όπως κάθε χρόνο, θα αλλάξει και φέτος η ώρα.

Συγκεκριμένα, η αλλαγή θα γίνει στις 27/10 και, όταν το ρολόι δείξει 04:00 π.μ., θα πρέπει να γυρίσουμε τους δείκτες στις 03:00 π.μ.

Advertisement

Υπενθυμίζεται ότι, παρά τα διάφορα δημοσιεύματα των προηγούμενων ετών, ουδέποτε υπήρξε απόφαση για κατάργηση της αλλαγής ώρας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Επρόκειτο για μία θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία δεν συζητήθηκε ποτέ στο Συμβούλιο ούτε εξελίχθηκε σε κάτι περισσότερο.

Επομένως, και σύμφωνα με την οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Οκτωβρίου.

Advertisement
TAGS:
Advertisement