allagi-oras-2024-pote-gyrname-ta-rologia-sti-cheimerini-ora-amp-038-o-pragmatikos-logos-poy-gyrizoyme-toys-deiktes-299016
12:15

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε γυρνάμε τα ρολόγια στη χειμερινή ώρα & ο πραγματικός λoγoς που γυρίζουμε τους δείκτες

12:15
Δημήτρης Δημόπουλος

Ο Σεπτέμβριος που είναι και ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου έχει μπει και πλέον σιγά-σιγά θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε ν’ αλλάξουμε την ώρα και να πάμε τους δείκτες μας μία ώρα πίσω.

Πλησιάζει σιγά-σιγά η στιγμή που θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τη θερινή ώρα και να μεταφερθούμε ξανά στη χειμερινή πηγαίνοντας τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα πίσω.

Advertisement

Πλησιάζει η αλλαγή ώρας – Τότε γυρίζουμε τους δείκτες των ρολογιών μας

Διανύουμε τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την αλλαγή ώρας, ώστε να επιστρέψουμε στην χειμερινή ώρα, εγκαταλείποντας την θερινή.

Advertisement

Αν και πολλά έχουν ακουστεί για την αλλαγή ώρας, αυτή συνεχίζεται κανονικά κάθε εξάμηνο, με αποτέλεσμα τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Οκτωβρίου 2024 να μπει ξανά στην ζωή μας η χειμερινή ώρα. Έτσι, όταν η ώρα πάει 4 π.μ. , οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, για να δείξουν 3 π.μ..

Advertisement

Σε Ελλάδα και Ευρώπη, η θερινή ώρα διαρκεί για 7 μήνες, ενώ η χειμερινή (ή ηλιακή ώρα) αρχίζει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και κρατάει τους υπόλοιπους 5 μήνες.

Στην χώρα μας, η αλλαγή ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 1932 όπου τα ρολόγια είχαν μπει μία ώρα μπροστά.

Οι χώρες που εφαρμόζουν ακόμη αυτό το σύστημα αποτελούν μειοψηφία, καθώς σχεδόν όλες οι ασιατικές και αφρικανικές χώρες έχουν μία και μόνο ώρα όλη την χρονιά.

Advertisement

Η αλλαγή της ώρας, που είχε υιοθετηθεί αρχικά για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και ισχύει επίσης και σε χώρες όπως οι ΗΠΑ (στη Γαλλία από το 1976), προκαλεί έντονες αντιδράσεις εδώ και χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να σταματήσει την υποχρεωτική εναλλαγή ώρας το 2021, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να επιλέξει ανεξάρτητα τη μονιμοποίηση της θερινής ή τη χειμερινής ώρας.