Οι φωτογραφίες μπορεί να βοηθήσουν να διατηρήσουμε όμορφες αναμνήσεις, ωστόσο, μερικές φορές, μπορεί να αποτυπώσουν με τραγικό τρόπο τις τελευταίες στιγμές κάποιου, πριν τον θάνατο.
Επίθεση θαλάσσιου ίππου
Ο Jia Lijun επισκέφθηκε το πάρκο άγριας ζωής Xixiakou στην πόλη Rongcheng της βορειοανατολικής Κίνας τον Μάιο του 2016.
Κατέγραψε την επίσκεψή του με βίντεο και φωτογραφίες για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – μεταξύ των οποίων και selfies με έναν θαλάσσιο ίππο.
Αμέσως μετά τη λήψη των φωτογραφιών, ο θαλάσσιος ίππος βάρους 1,5 τόνου άρπαξε τον Jia και τον έσυρε σε μια πισίνα του περιβόλου, όπου τον ταρακουνούσε κάτω από το νερό.
«Ήταν με την πλάτη στον θαλάσσιο ίππο και καθώς έβγαζε μια selfie, ο θαλάσσιος ίππος ήρθε από πίσω του και τον τράβηξε μέσα στην πισίνα για να παίξει», δήλωσε ένας από τους φίλους του Jia στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.
«Τον σκότωσε ο θαλάσσιος ίππος, δεν έπεσε κατά λάθος στο νερό».
Ένας φύλακας του ζωολογικού κήπου, φέρεται να χρησιμοποίησε μερικά μπαστούνια μπαμπού για να προσπαθήσει να σώσει τον Jia πριν μπει ο ίδιος στο νερό.
Ο θαλάσσιος ίππος απελευθέρωσε τον Jia και όρμησε προς τον Duan, ο οποίος -παρά το γεγονός ότι είναι ισχυρός κολυμβητής- δεν μπόρεσε να ξεφύγει από το ζώο.
Μέχρι να έρθουν άλλοι να βοηθήσουν τον Jia και τον Duan, και οι δύο είχαν ήδη πεθάνει.
Το προσωπικό του ζωολογικού κήπου πιστεύει ότι ο θαλάσσιος ίππος που έσερνε τον φύλακά του γύρω από την πισίνα ήταν «παιχνιδιάρης» και όχι κακόβουλος, καθώς ο φύλακας φρόντιζε το ζώο από τότε που έφτασε στον ζωολογικό κήπο ως μωρό, πάνω από δέκα χρόνια πριν από το περιστατικό.
Μετά το θάνατο των ανδρών, το πάρκο άγριας ζωής δέχτηκε έντονη κριτική επειδή δεν είχε ένα φράγμα μεταξύ του κοινού και των ζώων, το οποίο επέτρεψε στον Jia να μπει στον περίβολο του θαλάσσιου ίππου και να βγάλει μια selfie μαζί του.
Ο φίλος του Jia, δήλωσε ότι ο άνδρας ήταν πολύ ενθουσιασμένος που συνάντησε τον θαλάσσιο ίππο και είχε στείλει πολλές φωτογραφίες και βίντεο σε φίλους του.
«Ποιος θα το φανταζόταν ότι στις τρεις η ώρα θα μου έστελνε ένα βίντεο, μιλώντας και γελώντας και μόλις λίγα λεπτά [αργότερα] πνιγόταν στο νερό», είπε ο φίλος του.
Δοκιμή αλεξιπτώτου
Μια παγωμένη ημέρα του Φεβρουαρίου του 1912, ο αυστριακής καταγωγής εφευρέτης Franz Reichelt απεικονίζεται στην κορυφή του Πύργου του Άιφελ στο Παρίσι με τη σπιτική του στολή αλεξιπτώτου.
Αν και ήταν ράφτης, το πραγματικό πάθος του Reichelt ήταν η εφεύρεση.
Εκείνη την εποχή, στις αρχές του 20ού αιώνα, τα αεροπλάνα ήταν ακόμη μια νέα εφεύρεση και ο Reichelt ήθελε να αναπτύξει ένα φορετό αλεξίπτωτο σε περίπτωση που κάποια πτήση πήγαινε στραβά.
Ξεκίνησε να ράβει ένα ειδικό κοστούμι από μετάξι και καουτσούκ. Θεώρησε ότι ένα άτομο που πέφτει θα μπορούσε να ανοίξει τα χέρια του για να δημιουργήσει κάτι σαν «φτερά» που θα επιβράδυναν την κάθοδό του.
Οι πρώτες του προσπάθειες, χρησιμοποιώντας ομοιώματα, ήταν επιτυχείς.
Όταν ο ίδιος δοκίμασε τη στολή πέφτοντας από ύψος μεγαλύτερο των 30 μέτρων, χρειάστηκε σωρούς από άχυρα για να ανακόψει την πτώση του και να σώσει τη ζωή του.
Ωστόσο, ο εφευρέτης πίστευε ότι αν η πτώση ήταν υψηλότερη η στολή θα λειτουργούσε.
Το 1912, του δόθηκε η άδεια να δοκιμάσει τη στολή από τον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι. Αν και οι φίλοι του προσπάθησαν να τον πείσουν να μην το κάνει, ο Reichelt επέμεινε.
Οι κάμερες ήταν εκεί για να διασφαλίσουν ότι το κατόρθωμα του Reichelt θα καταγραφόταν για πάντα.
Τα συγκλονιστικά πλάνα δείχνουν τον Reichelt να κάθεται σε μια καρέκλα για αρκετή ώρα πριν περάσει τον φράχτη στο πρώτο επίπεδο του πύργου και πηδήξει.
Εκατοντάδες άνθρωποι παρακολούθησαν το αλεξίπτωτό του να μην ανοίγει, με αποτέλεσμα ο Reichelt να πέσει 57 μέτρα.
Τα μέλη του πλήθους που είχαν προσκληθεί να παρακολουθήσουν το ατυχές δοκιμαστικό άλμα του εφευρέτη έσπευσαν να τον βοηθήσουν, αλλά διαπίστωσαν ότι ο Reichelt πέθανε ακαριαία.
Ένα βίντεο κατέγραψε επίσης εκπληκτικές σκηνές καθώς οι θεατές μετρούσαν την τρύπα στο έδαφος που δημιουργήθηκε από την πρόσκρουση του σώματος του Reichelt.
Πεζοπορικό λάθος
Ο Andrea Mazzetto πήγε σε μια μοιραία πεζοπορία με τη φίλη του Sara Bragante στο μονοπάτι Altar Knotto στην πόλη Rotzo, στη βορειοανατολική ιταλική επαρχία Vicenza, τον Αύγουστο του 2022.
Το ζευγάρι έβγαζε φωτογραφίες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και αποφάσισε να τιμήσει τη στιγμή που έφτασε στην κορυφή με μια selfie.
Ο Mazzetto τράβηξε τη φωτογραφία και την ανέβασε γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά κατέληξε να του πέφτει το κινητό μόλις δευτερόλεπτα αργότερα.
Όταν προσπάθησε να το ανακτήσει, έχασε την ισορροπία του και έπεσε 100 μέτρα κάτω από την πλαγιά του βράχου, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Η σοκαρισμένη φίλη του κάλεσε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, οι οποίες έστειλαν πυροσβέστες και μια ομάδα διάσωσης στο σημείο.
Κατάφεραν να προσεγγίσουν τον 30χρονο μέσω ελικοπτέρου, αλλά τον κήρυξαν νεκρό επί τόπου.
Η Bragante δημοσίευσε αργότερα την τελευταία φωτογραφία του Mazzetto στο Instagram με μια σπαρακτική δήλωση.
«Η καταραμένη τελευταία μας φωτογραφία μαζί. Θα είσαι πάντα μαζί μου, μικρό μου αρκουδάκι», ανέφερε.
Επίθεση καρχαρία
Η φωτογραφία ενός μικρού παιδιού που παίζει στην άκρη του νερού, ενώ ο πατέρας του κολυμπάει με αναπνευστήρα πίσω του, τραβήχτηκε λίγες στιγμές πριν ο πατέρας φαγωθεί από έναν μεγάλο λευκό καρχαρία.
Η Taylia Craw δεν είχε ιδέα ότι αυτή θα ήταν η τελευταία ευτυχισμένη φωτογραφία του δίχρονου γιου της Levi μαζί με τον 32χρονο πατέρα του, Duncan, από το Warrnambool στη δυτική Βικτώρια, τον Ιανουάριο του 2021.
Η νεαρή οικογένεια είχε κατασκηνώσει στο Port MacDonnell στην Limestone Coast της Νότιας Αυστραλίας, όταν ο Duncan μπήκε στο νερό, ενώ η σύζυγός του και ο γιος του απολάμβαναν την παραλία, χωρίς να γνωρίζουν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.
Καθώς ο Levi έπαιζε με το κίτρινο φτυάρι του στην άμμο, ο Duncan φαίνεται να ψαρεύει στο βάθος.
Λίγα λεπτά αργότερα εξαφανίστηκε με τις τελευταίες στιγμές της ζωής του να αποτυπώνονται σε μια στοιχειωμένη εικόνα.
Η Taylia βρισκόταν στην παραλία όταν έχασε τον σύζυγό της από τα μάτια της.
Πιστεύεται ότι ο Duncan πέθανε ξαφνικά από άγνωστη φυσική αιτία πριν το σώμα του φαγωθεί από τον μεγάλο λευκό καρχαρία που εθεάθη στην περιοχή.
Η σορός του βρέθηκε στο νερό, αφού οι ομάδες έρευνας είχαν προηγουμένως ανακτήσει από το σημείο ένα σκισμένο μαγιό και βατραχοπέδιλα.
«Αν και μπορεί να μην μάθουμε ποτέ με βεβαιότητα, με βάση τα στοιχεία που έχουμε, πιστεύουμε τώρα ότι είναι πολύ πιθανό ο Duncan να υπέστη ιατρικό επεισόδιο πολύ πριν από την άφιξη του καρχαρία», ανέφερε η οικογένεια σε ανακοίνωσή της.
«Μας παρηγορεί το γεγονός ότι πέθανε ειρηνικά μέσα στο νερό».
Συντριβή αεροπλάνου
Στις 28 Νοεμβρίου 1979, η πτήση 901 της Air New Zealand συνετρίβη στην πλαγιά του βουνού της Ανταρκτικής, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 257 επιβαίνοντες.
Η συντριβή ήταν η χειρότερη καταστροφή, σε καιρό ειρήνης, στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας και προκάλεσε αναταραχή σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς οι αρχές αναζητούσαν κάποιον που να έφταιγε.
Το δυστύχημα συνέβη μόλις δύο χρόνια αφότου η Air New Zealand άρχισε να εκτελεί πτήσεις πάνω από την Ανταρκτική.
Ο πιλότος, Jim Collins, κατέβασε το αεροπλάνο στα 2.000 πόδια μέσα σε πυκνά σύννεφα, ώστε οι επιβάτες του DC 10 να έχουν καλύτερη θέα της Αρκτικής.
Η πτήση ήταν το αποκορύφωμα της πολυτέλειας, καθώς ολόκληρη η καμπίνα ήταν πρώτης θέσης με το ανάλογο μενού που περιελάμβανε πρωινό με σαμπάνια.
Φωτογραφίες που αναπτύχθηκαν από κάμερες στο σημείο της συντριβής δείχνουν τους επιβάτες τις τελευταίες στιγμές τους πριν από τη συντριβή του αεροπλάνου.
Ο καιρός ήταν κακός που σήμαινε ότι ήταν δύσκολο να καταλάβουν τι έβλεπαν καθώς βρίσκονταν πάνω από τον πάγο και το χιόνι.
Ο καπετάνιος Collins πρέπει να υπέθεσε ότι βρισκόταν στην ίδια πορεία πτήσης που είχε χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν.
Χωρίς να το γνωρίζει, έκανε δύο φορές κύκλο γύρω από το ηφαίστειο Όρος Έρεβος κατά την κάθοδο, αποφεύγοντας οριακά να χτυπήσει το βουνό καθώς προσπαθούσε να αποφύγει τα σύννεφα.
Ο καπετάνιος ακουγόταν στην καταγραφή του μαύρου κουτιού να αμφιβάλλει για όσα έβλεπε από το πιλοτήριο καθώς το αεροπλάνο έπεφτε στα 2.000 πόδια και στη συνέχεια στα 1.500 πόδια καθώς πλησίαζε η πρόσκρουση.
«Αυτές οι συνθήκες δεν φαίνονται καθόλου καλές – έτσι δεν είναι;» είπε στο πλήρωμά του, πριν συνειδητοποιήσει ότι βρίσκονταν σε λάθος πορεία. «Είμαστε 26 μίλια βόρεια, πρέπει να φύγουμε», τους είπε.
Αλλά καθώς προσπάθησε να στρέψει το αεροπλάνο μακριά από το Έρεβος, το DC10 συνετρίβη.
Αργότερα οι αρχές αγωνίστηκαν να προσδιορίσουν αν η συντριβή ήταν σφάλμα της Air New Zealand ή λάθος του πιλότου. Οι θεωρίες περιλάμβαναν ότι οι πιλότοι είχαν ενημερωθεί για μια πορεία πτήσης που ήταν διαφορετική από αυτή που ακολουθούσε ο υπολογιστής του αεροπλάνου.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης αν μια «λευκή καταιγίδα» – η οποία είναι όταν το φως ανάμεσα στο χιόνι και τα σύννεφα δίνουν την ψευδαίσθηση της καθαρής ορατότητας – προκάλεσε τη συντριβή.
Συνάντηση με τίγρη
Ο φανατικός λάτρης των τίγρεων Maqsood πήγε στο ζωολογικό κήπο του Νέου Δελχί τον Σεπτέμβριο του 2014 για να θαυμάσει το αγαπημένο του ζώο.
Όμως ο 22χρονος, ο οποίος λέγεται ότι ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ, σκαρφάλωσε στον περίβολο της λευκής τίγρης – παρά τις πολλές προσπάθειες της ασφάλειας του ζωολογικού κήπου να τον κρατήσει μακριά από τα απειλούμενα ζώα.
Μόλις πήδηξε μέσα στο κλουβί, η τίγρη άρπαξε τον Maqsood από το λαιμό, ενώ οι τρομοκρατημένοι θεατές άρχισαν να πετούν ξύλα και πέτρες στο ζώο για να προσπαθήσουν να το σώσουν.
Οι σοκαριστικές φωτογραφίες δείχνουν την τίγρη να στέκεται πάνω από τον Maqsood, ο οποίος φαίνεται κουλουριασμένος σε μια γωνία να προσπαθεί να προστατεύσει το κεφάλι του με τα χέρια του.
Ένας μάρτυρας δήλωσε ότι έτρεξε στο κλουβί αφού άκουσε κραυγές, για να τον δει κλειδωμένο στα σαγόνια της τίγρης.
«Γύρω στη 1.30 μ.μ., όταν ήμασταν στην περιοχή των ερπετών, ακούσαμε πολύ δυνατές κραυγές», δήλωσε ο μάρτυρας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
«Είδαμε ότι μια λευκή τίγρη είχε πιάσει ένα αγόρι από το λαιμό του και σπαρταρούσε από τον πόνο. Συνέχισε να υποφέρει για τα επόμενα 10-15 λεπτά, αλλά κανείς δεν τον βοήθησε».
Ένας άλλος μάρτυρας είπε ότι η τίγρη συνέχισε να «περιφέρεται» στο κλουβί, κρατώντας τον Maqsood από το λαιμό.
Οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου δήλωσαν ότι η ασφάλεια προσπάθησε να κρατήσει τον άνδρα μακριά από το κλουβί της τίγρης.
«Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις ότι δεν έπρεπε να πλησιάσει πολύ κοντά στον υπαίθριο περίβολο, ο άνδρας τελικά σκαρφάλωσε πάνω από έναν φράχτη και στη συνέχεια πήδηξε 5.5 μέτρα κάτω», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Ζωολογικού Πάρκου, Riyaz Ahmed Khan.
Οι αρχές τρόμαξαν τελικά την τίγρη και την οδήγησαν σε ένα μικρό κλουβί μέσα στον περίβολο.
Ο Maqsood, το σώμα του οποίου παρέμενε στο εξωτερικό κλουβί δύο ώρες μετά την επίθεση, ήταν νεκρός όταν έφτασε η βοήθεια, δήλωσε ο Khan.
Αργότερα αποκαλύφθηκε από έναν συμμαθητή του ότι ο Maqsood είχε εμμονή με τις τίγρεις και είχε διάφορες φωτογραφίες των ζώων στο τηλέφωνό του.
Ο Maqsood είχε ακόμη και ένα τατουάζ με τη «θεά Durga που κάθεται πάνω σε μια τίγρη» στο δεξί του χέρι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αυτοψίας.
Θάνατος από χιονοστιβάδα
Ένας 27χρονος Ιταλός ορειβάτης τράβηξε μια χαμογελαστή selfie μπροστά από έναν παγετώνα στους Δολομίτες στην Ιταλία λίγα λεπτά πριν σκοτωθεί σε χιονοστιβάδα τον Ιούλιο του 2022.
Ο Filippo Bari, ο οποίος έχει έναν τετράχρονο γιο, έστειλε τη φωτογραφία στην οικογένειά του με το μήνυμα «κοιτάξτε πού βρίσκομαι» μόλις 20 λεπτά πριν ένα τεράστιο κομμάτι του παγετώνα Marmolada αποκολληθεί, στέλνοντας μια χιονοστιβάδα πάγου, χιονιού και βράχων στην πλαγιά.
Η Ιταλία κατηγόρησε για την κατάρρευση την κλιματική αλλαγή και φοβόταν ότι θα μπορούσε να καταρρεύσει μεγαλύτερο μέρος του παγετώνα.
Ο Bari, ο οποίος έκανε πεζοπορία με πέντε φίλους του την ώρα της τραγωδίας, αναγνωρίστηκε από την οικογένειά του ως ένα από τα θύματα.
Αν και ο Bari ήταν έμπειρος ορειβάτης, ο αδελφός του, Andrea, δήλωσε στην ιταλική κρατική τηλεόραση ότι η οικογένειά του πάντα του έλεγε να είναι προσεκτικός στα βουνά, «κυρίως σε αυτές τις θερμοκρασίες».
«Έφυγε από τη ζωή κάνοντας αυτό που αγαπούσε», δήλωσε ο Andrea.
Η χιονοστιβάδα σκότωσε 11 άτομα – έξι άνδρες και τρεις γυναίκες από την Ιταλία καθώς και δύο άνδρες από την Τσεχία – και τραυμάτισε οκτώ.
Μαρία Κάλλας: Ο γνωστός δημοσιογράφος, Άρης Λουπάσης, δημοσίευσε μία νέα φωτογραφία. Αυτή είχε να κάνει με τη Μαρία Κάλλας. Ο δημοσιογράφος και συλλέκτης παρουσιάζει ένα άγνωστο στιγμιότυπο της Μαρίας Κάλλας, από τους τελευταίους μήνες της ζωής της, στο Παρίσι. Άλλωστε η προσωπική και επαγγελματική φθορά της θρυλικής ντίβας είχε ξεκινήσει περίπου μία δεκαετία πριν, με τον γάμο της μεγάλης της αγάπης, του Αριστοτέλη Ωνάση, με την Τζάκι Κένεντι το 1968 και τον θάνατο του Έλληνα μεγιστάνα το 1975.
Η Μαρία Κάλλας σε μία από τις τελευταίες και σπάνιες φωτογραφίες λίγους μήνες πριν φύγει από την ζωή το 1977 στην είσοδο του κτιρίου που βρίσκεται το διαμέρισμα της στην Avenue Georges-Mandel 36 στο Παρίσι με έντονη την αλλαγή στην εικόνα και την βαθιά μελαγχολία στα μάτια της.
Η είδηση του γάμου του Αριστοτέλη Ωνάση με την Τζάκι Κένεντι το 1968 θα αποτελέσει και το γεγονός που θα επηρεάσει καταλυτικά. Τόσο την προσωπική, όσο και την επαγγελματική πορεία της, με εμφανή τη φθορά στην φωνή και την εικόνα στις μετέπειτα εμφανίσεις της.
Τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής της απομονώνεται στο διαμέρισμα της στο Παρίσι. Επιλέγει την μοναχικότητα, αναπολώντας τις αναμνήσεις μιας ολόκληρης ζωής. Έχει συντροφιά τα δύο αγαπημένα της σκυλιά και την πιστή από το 1955 οικονόμο της Μπρούνα.
Τον Σεπτέμβριο του 1977 θα φύγει από την ζωή από καρδιακή προσβολή. Βυθίζει σε θλίψη εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο με την παγκόσμια Όπερα να θρηνεί την απόλυτη Θεά της. Δυό χρόνια αργότερα, η αγαπημένη της φίλη μουσικός Βάσω Δεβετζή μεταφέρει αεροπορικώς την τέφρα της απο το Παρίσι και με συνοδεία Κυβερνητικών Εκπροσώπων, μελών του Πολεμικού Ναυτικού και του Αλέξη Μινωτή θα την σκορπίσει ανοιχτά του Σαρωνικού, μένοντας για πάντα στην καρδιά ενός ολόκληρου πλανήτη που υποκλίθηκε στο μεγαλειώδες ταλέντο και την ανεπανάληπτη προσωπικότητα της».