Advertisement
MEDIA

Σώτη Τριανταφύλλου: Οι οδυνηροί καβγάδες, τα 34 χρόνια δημοσιογραφίας και η άποψη για τους εμβολιασμούς

16:29
Newsroom

Η Σώτη Τριανταφύλλου γεννήθηκε στη Φωκίωνος Νέγρη το 1957, είναι αρσακειάδα και πλέον ζει στο Παρίσι.« Στο Παρίσι μένω, με διαλείμματα, από το 1980. Τα διαλείμματα είναι φυσικά η Αθήνα, η Νέα Υόρκη αλλά, κατά καιρούς και άλλες αμερικανικές πόλεις», έχει αναφέρει στη Bovary.gr.

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Η ίδια έχει δηλώσει σχετικά στην ιστοσελίδα diastixo.gr: «Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο κέντρο της Αθήνας, άρα παραχωρήστε μου το δικαίωμα να την κρίνω χωρίς να μου πείτε «Αν δεν σ’ αρέσει, γύρνα στο χωριό σου!». Δεν έχω χωριό! Νομίζω ότι τα περισσότερα προβλήματα της Αθήνας, τα παλιά και τα καινούρια, οφείλονται στη συστηματική παραβίαση των νόμων: των νόμων της πολεοδομίας, των νόμων περί ευταξίας, των νόμων περί κυκλοφορίας και στάθμευσης αυτοκινήτων. Και πάει λέγοντας. Ο αντιευρωπαϊσμός μας, αυτός ο ανατολίτικος φανατισμός, εμπόδισε ακόμα και τους Βαυαρούς να κάνουν την Αθήνα μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Η Αθήνα έχει παραδοθεί στους βανδάλους. Τι μ’ αρέσει: τα βράδια του καλοκαιριού είναι, νομίζω, ανυπέρβλητα· οι κατάφυτες αθηναϊκές βεράντες· οι θερινοί κινηματογράφοι.

Όπως αναφέρει το σύντομο βιογραφικό της στην Athensvoice, αποφοίτησε από τη Φαρμακευτική του ΕΚΠΑ το 1979 και στη συνέχεια σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο πανεπιστήμιο της Nice και της Αθήνας. Έκανε διδακτορικές σπουδές στην Αμερικανική Ιστορία (στο Παρίσι (ΕΗΕSS)) και στην Ιστορία της Αμερικανικής Πόλης (στη Νέα Υόρκη (NYU)), μεταδιδακτορικές στην ιστορία των μαθηματικών, στη ρωσική ιστορία και στις διεθνείς σχέσεις. Ειδικεύτηκε στην ιστορία του Ψυχρού Πολέμου. Το τελευταίο της δοκίμιο είναι «Μόνοι στον κόσμο: Ευρωπαίοι συγγραφείς, αντιαμερικανισμός και η αμερικανική μοναξιά». Το τελευταίο της μυθιστόρημα έχει τίτλο «Σικελικό ειδύλλιο».

Advertisement

Advertisement

Το αδελφάκι και οι παιδικές αναμνήσεις

Στην ιστοσελίδα Bovary είχε αναφερθεί μεταξύ άλλων και για την παιδική της ηλικία έχοντας πει σχετικά: «Oι αληθινές αναμνήσεις συγχέονται με τις εικόνες που έχω από πλήθος παιδικές φωτογραφίες: δεν ξέρω αν θυμάμαι πραγματικά γεγονότα ή τις στιγμιότυπα της φωτογραφικής μηχανής. Ήταν η πρώτη εποχή της αυτόματης Κodak: όλη η παιδική μας ηλικία – του αδερφού μου, των ξαδερφιών μου και η δική μου ―έχει αποτυπωθεί σε φωτογραφίες. Υπάρχει μια φωτογραφία με το αδερφάκι μου μόλις φτάνει από το μαιευτήριο σ’ ένα πορτ-μπεμπέ· φαίνομαι ενθουσιασμένη. Έχω αναμνήσεις από παιδικά πάρτι, από πάρτι μασκέ, από ροκ εντ ρολ και τσα-τσα, από το Σινεάκ και από όλες τις κινηματογραφικές αίθουσες της οδού Πατησίων. Κι από τους καβγάδες της μαμάς μου με τη φρικτή γιαγιά μας την οποία απέκτησε ως ένα είδος μπόνους όταν παντρεύτηκε τον μπαμπά μου. Ήταν οδυνηροί καβγάδες και δηλητηρίαζαν την οικογενειακή ζωή».

«Η παιδική μου ηλικία ήταν παγκοσμιοποιημένη»

«Στο οικογενειακό σπίτι υπήρχαν βιβλία σε πολλές γλώσσες, από πολλά ιδεολογικά και αισθητικά ρεύματα. Ο πατέρας μου και οι θείοι μου προσπαθούσαν να με εισαγάγουν στη ρωσική και σοβιετική λογοτεχνία, αλλά δεν τα κατάφεραν. Διάβαζα Αμερικανούς, Βρετανούς και Γάλλους συγγραφείς: Τόμας Χάρντι, Ντ.Χ. Λόρενς, Μπροντέ, Όσκαρ Γουάιλντ, Φλομπέρ (ξετρελάθηκα με την Αισθηματική αγωγή), Κέρουακ, Τζον Ο’Χάρα, Φ.Σ. Φιτζέραλντ… Ύστερα, ανακάλυψα τους Κεντρο- και Βορειοευρωπαίους –τον Κάφκα, τον Γκίντερ Γκρας, τον Χάινριχ Μπελ– και όλα άλλαξαν για μένα», είχε δηλώσει στην ιστοσελίδα talcmag.gr.

Advertisement

«Το δημοσιογραφικό επάγγελμα είναι μια ζούγκλα»

Ήθελα από πολύ μικρή να γίνω συγγραφέας αλλά δεν ήξερα πώς. Μνημονεύω συχνά τον πρώτο μου αρχισυντάκτη ο οποίος προσπαθούσε να με βοηθήσει σε δυσάρεστες συνθήκες. Γενικά, δεν πιστεύω ότι δέχτηκα τη βοήθεια και τη στήριξη που είχα ανάγκη και που άξιζα. Παλιότερα ένιωθα σαν τον Όλιβερ Τουίστ ― τώρα πια δεν ασχολούμαι με τις παλιές αντιξοότητες. Ασχολούμαι με τις καινούργιες.

Δεν έγινα προσφάτως αρθρογράφος, είμαι δημοσιογράφος εδώ και 34 χρόνια. Πράγματι, για πολύ καιρό πολλά ΜΜΕ δεν ήθελαν πολιτικά άρθρα για να μη χαλάσουμε τις καρδιές μας, για να μη θίξουμε τα ηθικά πλεονεκτήματα, για να μην πάμε κόντρα στην ηγεμονική ιδεολογία και τα λοιπά και τα λοιπά. Τώρα τις έχουμε χαλάσει τις καρδιές μας και μπορούμε επιτέλους να γράφουμε τη γνώμη μας, αναφέρει στη συνέντευξή της στην ιστοσελίδα Bovary. gr.

Advertisement

Υπέρ του εμβολιασμού, επικρίνοντας σκληρά  τους αντιεμβολιαστές

Η κ. Σώτη Τριανταφύλλου είχε μιλήσει στην ιστοσελίδα Liberal.gr, για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται η αντιπολίτευση στο θέμα της πανδημίας, καθώς και για τους λόγους που έχουμε στην Ελλάδα ένα από τα ισχυρότερα κινήματα αντιεμβολιαστών στην ΕΕ. Στη συνέντευξή της στο Liberal.gr, η Σώτη Τριανταφύλλου είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ του εμβολιασμού επικρίνοντας τους αντιεμβολιαστές «γιατί μας καθυστερούν όλους», όπως είχε δηλώσει.

«Παντού, όλοι, πρέπει να σοβαρευτούμε, να εμβολιαστούμε και να πάμε παρακάτω. Οι άνθρωποι που δεν πιστεύουν σ’ αυτή την υποχρεωτικότητα, πιστεύουν σε πολλές άλλες «υποχρεωτικότητες»: δεν είναι ελεύθερα άτομα που αψηφούν καταδυναστευτικούς κανόνες, μάλλον το αντίθετο. Με τις φοβίες, τις φαντασιώσεις και τη συνωμοσιολογική τους φλυαρία μάς καθυστερούν όλους. Πάντως, όσοι έκαναν τις δύο δόσεις δε δυσκολεύονται ούτε στη Γαλλία, ούτε αλλού, να κάνουν την τρίτη. Το πρόβλημα είναι όσοι δεν έχουν κάνει καμία. Δεν πρόκειται για ελλιπή παιδαγωγική εκ μέρους των αρχών, πρόκειται για ελλιπή πολιτική κουλτούρα, για ομιχλώδεις νοοτροπίες».

TAGS:
Advertisement