Advertisement
MEDIA

Ρόλοι και ατάκες που άφησαν εποχή: Τα 18 πιο αγαπημένα σίριαλ των ’90ς που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ

21:01
Νίκη Μουλά

Δεν είναι λίγα τα σίριαλ των ’90ς που μας έχουν μείνει αξέχαστα. Από τους Απαράδεκτους και τις Τρεις Χάριτες μέχρι τους Δύο Ξένους και το Ντόλτσε βίτα, θυμόμαστε τις καλύτερες κωμικές σειρές της χρυσής εποχής της ελληνικής τηλεόρασης.

Η πρώτη δεκαετία της ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης υπήρξε και η πιο χρυσή αφού οι πένες της σεναριογραφίας πήραν φωτιά και ονόματα όπως οι Ρήγας, Αποστόλου, Ρέππας, Παπαθανασίου, Παπαπέτρου, Παπαδοπούλου, Ρώμας, Νεμέας γέμισαν το τηλεοπτικό πρόγραμμα με σειρές γεμάτες κέφι και χιούμορ που ακόμη και σήμερα δεν έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε. Γι’ αυτό αν και σίγουρα κανένας μας δεν τις έχει ξεχάσει είπαμε να τις συγκεντρώσουμε όλες μαζί και να θυμηθούμε την εποχή των ’90ς που ακόμη και η τηλεόραση είχε κάτι πιο αθώο… Ας νοσταλγήσουμε όλοι μαζί…

Advertisement

Τα 19 πιο αγαπημένα σίριαλ των ’90ς

Εμείς κι Εμείς (1994-1998)

Μία ετερόκλητη παρέα «παράξενων» Αθηναίων που μένει σε γειτονικά σπίτια στο Μετς, το οποίο κάνει συνεχώς άνω-κάτω με τις φάρσες και τις παρεξηγήσεις της, και γίνεται ακόμη πιο… άνω-κάτω άμα τη αφίξει της πόντιας εξαδέλφης Παρθένας (Ελένη Γερασιμίδου) που μεταμόρφωσε τη σειρά από συμπαθή κωμωδία σε καλτ απόλαυση.

Advertisement

Δύο Ξένοι (1997-1999)

Advertisement

Η σειρά που μας χάρισε ατάκες που επαναλαμβάνουμε καθημερινά είναι ένας μόνο από τους λόγους που οι Δυό Ξένοι δεν θα αποχωρήσουν ποτέ από το πάνθεον του ελληνικού γέλιου. Οι ερμηνείες της Εβελίνας Παπούλια ως Μαρίνα Κουντουράτου, του αδικοχαμένου Νίκου Σεργιανόπουλου ως δύστροπου κουλτουριάρη, η σάτιρα της ελληνικής τηλεόρασης εκ των έσω και οι καλοδουλεμένοι χαρακτήρες με τις ανεπανάληπτες εμπνεύσεις των Ρήγα-Αποστόλου δύσκολα θα βρουν «ταίρι» στην καρδιά μας.

Ντόλτσε Βίτα (1995-1997)

Η Άννα Παναγιωτοπούλου κλέβει τον γαμπρό της κόρης της, η Μαρία Καβογιάννη ως Ασπασία, η Κατιάνα Μπαλανίκα ως Σάσα και η Μαρία Φωκά ως γριά Μπουμπουλίνα πλαισιώνουν το «σκάνδαλο» και η μεσημεριανή ζώνη των 15.00 στο Mega αποκτά μόνιμο κάτοικο επαναλήψεων – αλλά ποτέ δεν θα βαρεθούμε να το βλέπουμε.

Advertisement

Εγκλήματα (1998-2000)

Ο Λευτέρης Παπαπέτρου βάζει πλώρη για τον ANT1 και ετοιμάζει άλλη μια κωμωδία-σταθμό των ‘90s, συγκεντρώνοντας ένα ζηλευτό καστ ελλήνων κωμικών: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Υρώ Μανέ, Μαρία Καβογιάννη, Καίτη Κωνσταντίνου, Κώστας Κόκλας, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και πολλά «λαχταριστά γκεστ» έγιναν η πιο εγκληματική μας παρέα, που περιλάμβανε σχέδια για φόνους, μοιχείες, ιεpόδουλες, εξωγήινους και χασάπηδες, στην πιο ξεκαρδιστική εκδοχή τους.

Κωνσταντίνου και Ελένης (1998-2000)

Ο βασιλιάς των επαναλήψεων! Η Ελένη Ράντου είναι μια βρωμόστομη γκαρσόνα, ο Χάρης Ρώμας είναι ένας μανιαμούνιας βυζαντινολόγος και η αναγκαστική συγκατοίκησή τους προσφέρθηκε για τους πιο επικούς καβγάδες των ‘90s, με «παρατηρητές» τα φρέσκα τότε πρόσωπα των Μαρίας Λεκάκη, Βασίλη Κούκουρα και Καλλιρόης Μυριάγκου.

Advertisement

Οι Μεν και οι δεν (1993-1996)

Λίγα χρόνια νωρίτερα, το ίδιο συγγραφικό δίδυμο (Ρώμας-Χατζησοφιά), μας είχαν χαρίσει τρεις βαρβάτες σεζόν άλλης μία παράταιρης γειτνίασης, αυτής του κιριλέ ζεύγους Δάγκα (Ρώμας-Κουρή) και του άφραγκου και απολίτιστου ζεύγους Σταμάτη (Ευείδη-Μάινας), τότε που τα επεισόδια των σειρών ήταν ακόμη ημίωρα και οι μικρές ιστορίες των επεισοδίων περιείχαν απολαυστικά απενοχοποιημένα αστεία που στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνούσαν το πολιτικώς ορθό ή την αληθοφάνεια και περνούσαν στην σφαίρα του «καμένου» – γι’ αυτό άλλωστε σημείωσαν τόσο μεγάλη επιτυχία. Άξιο μνείας, παρ’ ότι πέρασε στα «ψιλά» της τηλεοπτικής κουλτούρας ήταν το πέρασμα των Ρώμα-Χατζησοφιά από το Mega με τον Κακό Βεζύρη (1997-1998), με ακόμη περισσότερες χοντράδες και μία περσόνα που άφησε εποχή: Την Ανίτα Ρασιά (κατά κόσμον Ναταλία Καποδίστρια), ένα «είδωλο»… άξιο προσκυνήματος.

Οι Απαράδεκτοι (1991-1993)

Άλλο ένα σίριαλ των ’90ς – Η συμπαθέστατη κωμικός Δήμητρα Παπαδοπούλου μας έβαλε στο σπίτι της πιο απαράδεκτης παρέας των ‘90s, με την καλύτερη δυνατή σύνθεση (Παπαδοπούλου, Παπαδόπουλος, Μπονάτσος, Μπέζος, Χαλακατεβάκης, Λουιζίδου) και χαρακτήρες που δεν διέφεραν πολύ από την πραγματική ιδιοσυγκρασία των ηθοποιών (όλοι άλλωστε διατήρησαν τα πραγματικά τους ονόματα και στη σειρά). Με άλλα λόγια, στο 4 της οδού Αδάμαντος στον Λυκαβηττό θα μπορούσε να είναι το δικό μας σπίτι.

Τρεις Χάριτες (1990-1992)

Οι Ρέππας-Παπαθανασίου αποφασίζουν να καταπιαστούν με την τηλεόραση και μας χαρίζουν μια τρελή κωμωδία γυναικείων χαρακτήρων, κωμικοτραγικών καταστάσεων, αλλά κυρίως… κωμικοτραγικών λεκτικών παρεξηγήσεων, με μπροστάρισσες την Άννα Παναγιωτοπούλου, την Μίνα Αδαμάκη και την Νένα Μεντή, τρεις αδελφές που αναγκάζονται να συγκατοικήσουν, καθώς και την αγαπημένη θεία τους, την αξιολάτρευτη Μπεμπέκα (Άννα Κυριακού).

Αυθαίρετοι (1989-1991)

Οι Αυθαίρετοι έκαναν πρεμιέρα στο Mega συστήνοντάς μας την συγγραφική ματιά του Βασίλη Νεμέα και το σκηνοθετικό βλέμμα του Νίκου Κουτελιδάκη – ονόματα που θα μεσουρανούσαν την επόμενη εικοσαετία στα τηλεοπτικά δρώμενα. Η φιλονικία δύο οικογενειών αναδεικνύει ολόκληρο το «μεγαλείο» του κουτοπόνηρου νεοέλληνα, ενώ ξεχωρίζουν για τις ερμηνείες τους οι Βάσια Τριφύλλη, Νατάσα Τσακαρισιάνου, Δημήτρης Πουλικάκος, Χρήστος Βαλαβανίδης, Θέμης Μάνεσης και Βάνα Παρθενιάδου.

Το Δις Εξαμαρτείν (1993-1996)

Επίσης ένα σίριαλ των ’90ς – Η σειρά διαδραματιζόταν στους διαδρόμους ενός καναλιού, του Media Channel, αποτελώντας στην ουσία «ξεμπρόστιασμα» των τηλεοπτικών παρασκηνίων, ενώ βασικός ρόλος ήταν η Γιολάντα Ραγιά, ενσαρκωμένη εξαίσια από την Ντίνα Κώνστα, που αργότερα θα εξέλισσε την συγκεκριμένη περσόνα στην αξεπέραστη Ντένη Μαρκορά.

Λαβ Σόρρυ (1994-1995)

Ο Τάσος Χαλκιάς υποδύθηκε τον θρυλικό Σάκη τον υδραυλικό, που ρίχνει στα δίχτυα του την καθωσπρέπει γιατρίνα Λίλη και αναστατώνει την οικογένεια της αλλά και τον δικό του κύκλο. Κλασικό έχει μείνει το μουσικό σήμα της σειράς, όπως το συνέθεσε ο Θάνος Καλλίρης και το τραγούδησε σύσσωμο το cast.

Το Καρέ της Ντάμας (1997-2000)

Οι γυναίκες πάσης Ελλάδος βρήκαν εδώ τις δικές τους ελληνίδες «νοικοκυρές σε απόγνωση», σε αυτή τη σειρά γυναικείου ξεκατινιάσματος και αλληλεγγύης τεσσάρων κολλητών φιλενάδων που αποτελούσαν ευχάριστη παρέα για τις ώρες που η τηλεόραση «απλώς έπαιζε» για να υπάρχει μια υποτυπώδης συντροφιά στον «αέρα» του σπιτιού. Η επιτυχία της οφείλεται πιθανότατα στο ωραίο καστ με δυνατά ονόματα όπως η Τζόις Ευείδη και ο Χάρης Σώζος, αλλά και φρέσκιες παρουσίες όπως οι Αίας Μανθόπουλος, Μαίρη Σταυρακέλη και Μαρία Κατσανδρή. Αγαπημένο σίριαλ των ’90ς

Πάτερ Ημών (1995)

Ο Κώστας Καρράς ήταν ο πάτερ φαμίλιας σε αυτή την γλυκιά οικογενειακή κωμωδία, από την οποία ξεπήδησε μία από τις πιο αγαπημένες παιδικές φιγούρες της τηλεόρασης, η Κορίνα Δαμουλιάνου. Χωρισμένος μπαμπάς, ο «μπερμπάντης» Κώστας Καρράς μεγαλώνει μόνος τις δύο του κόρες, ενώ στο φόντο υπάρχουν πάντα η φίλη του Ελένη (Ελένη Μενεγάκη), η ενοχλητική γειτόνισσα κυρία Κόλια (Τζέσυ Παπουτσή) και ο αχαΐρευτος αδερφός του (Αλέξανδρος Ρήγας).

Μάνα είναι μόνο μία (1992-1994)

 

Η Μαίρη Χρονοπούλου κάνει το πέρασμά της από την τηλεόραση σε μία οικογενειακή κωμωδία που αγαπήθηκε από το παιδικό κυρίως κοινό. Άλλη μία «single» μαμά ζει με τα ενήλικα πλέον παιδιά της στο πλούσιο σπιτικό της, μαζί με την πιστή υπηρέτρια Ντίνα (Μαρία Κανελλοπούλου) και την κολλητή της φίλη Λίλη. Το σενάριο και την σκηνοθεσία υπογράφουν οι Σπύρος Μεταληνός και Νίκος Μουρατίδης (ναι, ο μουσικός παραγωγός που αργότερα έγινε ευρέως γνωστός ως κριτής μουσικών reality).

Της Ελλάδος τα Παιδιά (1993-1995)

 

Μπορεί και το πιο αγαπημένο σίριαλ των ’90ς στο αντρικό κοινό – Ο Δημήτρης Βενιζέλος γράφει και ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί αυτή την τρελή αεροπορική κωμωδία, που παρακολουθεί τα καψώνια τριών σμηνιτών και τις περιπέτειες του σμήναρχού τους, του περίφημου Κάκκαλου. Οι Γιάννης Μπέζος (Κάκκαλος), Κώστας Ευρυπιώτης (Βλάχος), Νίκος Αλεξίου (Πλαπούτας) και Γιάννης Σαβιδάκης (Ντάλας) είναι το βασικό καστ της πιο «χύμα» κωμωδίας διά χειρός Μπέζου, ενώ αξέχαστοι έχουν μείνει και οι χαρακτήρες που ενσάρκωναν οι Χρυσούλα Διαβάτη (Μπουμπού), Δημήτρης Φραγκιόγλου (Χλαπάτσας) και Γιάννης Καπετάνιος (Καραβανέας).

Εκμέκ Παγωτό (1991-1992)

 

Ο Βασίλης Νεμέας, μετά τους Αυθαίρετους, συγκεντρώνει ένα ακόμη πιο εντυπωσιακό καστ και επιστρέφει με το «Εκμέκ Παγωτό» και την «τρελή τρελή οικογένεια» που το καταβροχθίζει, σε ένα σίριαλ που μπορεί σήμερα να φαίνεται παρωχημένο, αλλά για την εποχή του ήταν αρκετά προχωρημένο. Στους βασικούς ρόλους, οι Χρυσούλα Διαβάτη, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Νικήτας Τσακίρογλου, Σπύρος Παπαδόπουλος, Μαρία Φωκά και Ζαχαρίας Ρόχας.

Αχ Ελένη (1992)

Η Ελένη είναι μια γλυκιά, πρόθυμη και αφοσιωμένη σύζυγος και καλή νοικοκυρά, που δεν εργάζεται, πασχίζει μόνο να κάνει καθημερινά πιο ευχάριστη τη ζωή του συζύγου της. Εκείνος, όμως, την βρίσκει πληκτική μέσα στην τόση αφοσίωσή της. Κάπως έτσι, η Ελένη βρίσκεται ξαφνικά μόνη και προσπαθεί να μάθει να ζει σαν ανεξάρτητη γυναίκα, παρέα με τους φίλους της, Αλέξανδρο Αντωνόπουλο και Μαρία Γεωργιάδου και την γιαγιά της, που υποδύεται η Χρύσα Ρώπα. Η σειρά προβάλλεται αυτό το καλοκαίρι σε επανάληψη κάθε σαββατοκύριακο στις 9 το πρωί.

Εκείνες κι εγώ (1996-1997)

Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση του Ζάχου Δόγκανου, με την μορφή του Λάμπρου Κωνσταντάρα στην ΥΕΝΕΔ, ο μπερμπάντης μεσήλικας επιστρέφει, αυτή τη φορά από τη συχνότητα του ANT1 και με τη μορφή του Γιάννη Μπέζου, λίγο πριν αποφασίσει ότι ο ρόλος της ζωής του είναι αυτός του οικογενειάρχη, που θα υποδυόταν αργότερα σε όλες τις μελλοντικές σειρές του.

Τι Ψυχή θα παραδώσεις μωρή; (2000)

Τελευταία η σειρά που με μόλις έξι επεισόδιά της, πρόλαβε να αποκτήσει φανατικό κοινό που ως σήμερα απαιτεί την ολοκλήρωσή της. Οι Ρήγας-Αποστόλου στα καλύτερά τους έβγαλαν από τις τέσσερις πρωταγωνίστριες (Ράντου, Ρώπα, Καστάνη, Γαλανοπούλου) τον καλύτερό τους εαυτό, τις «έντυσαν» με τις πιο φαρμακερές, γρήγορες ατάκες που έχουμε ακούσει στην τηλεόραση μετά τους Δυό Ξένους και όλα αυτά τα πάντρεψαν με ένα ευαίσθητο θέμα που σχετίζεται με την γυναικεία κακοποίηση και την εκδίκηση αξιοπρέπειας.

TAGS:
Advertisement