Μανώλης Σφακιανάκης: Στην τηλεόραση του «Alpha» και την εκπομπή «Μεσάνυχτα», φιλοξενήθηκε ο Στρατηγός εν αποστρατεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και επικεφαλής του CSI Institute, Μανώλης Σφακιανάκης. Ο ίδιος έχει εξιχνιάσει περισσότερες από 12.000 υποθέσεις, οι οποίες είχαν σχέση, με το διαδίκτυο.
Μάλιστα, με δική του παρέμβαση και ενέργειες, όλες πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης. Ο ίδιος παραχώρησε συνέντευξη στην Ελεονώρα Μελέτη και ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός, καθώς αναφέρθηκε σε περιστατικά, τα οποία δεν γνώριζε, ο περισσότερος κόσμος. Αναλυτικότερα, η συνέντευξή του:
Μανώλης Σφακιανάκης – Απάντηση: «Ενόχλησε κάποιους η αγάπη που μου είχε ο κόσμος,όταν ήμουν στην ελληνική αστυνομία. Δύο άνθρωποι φταίνε για τη βίαιη απομάκρυνσή μου από την αστυνομία. Όταν ξεχωρίζεις από το κοπάδι κι εγώ ξεχώρισα μέσα από τις σπουδές μου, μέσα από την αγάπη μου για τη δουλειά με αποτέλεσμα να γίνω αγαπητός κι αυτό φαίνεται πως ενόχλησε πολλούς.
Αυτό πείραξε ανθρώπους που δυστυχώς έβαλαν το χεράκι τους την τελευταία στιγμή πάνω στο τελείωμα της καριέρας μου, να με απομακρύνουν. Εγώ έχω να πω ότι εξάντλησα όλη την ιεραρχία. Έφτασα Αντιστράτηγος και πιο πάνω δεν πάει. Δεν υπάρχει πίκρα καμία προς το σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας.
Είναι μεγάλη τιμή για μένα που υπηρέτησα στο σώμα αυτό και τώρα στο επόμενό μου βήμα έχω ιδρύσει το ινστιτούτο μου, το CSI το οποίο μέσα σε τρία χρόνια έχει πάρει σάρκα και οστά πολύ δυνατά και σε ένα μήνα περίπου επιβραβεύεται από ένα διεθνή όμιλο».
«Το 1996 έγινε το πρώτο διαδικτυακό έγκλημα. Κάποιος τότε που χώρισε με τη φίλη του θεώρησε καλό για να την εκδικηθεί να βάλει τα στοιχεία της με το τηλεφωνό της στο διαδίκτυο και στη συνέχεια αγγελία ότι η κυρία αυτή επιθυμεί σχέση ερωτική.
Το είδε η κοπέλα και ήρθε σε εμάς να την βοηθήσουμε. Δεν πήγαινε το μυαλό της ότι πίσω από όλο αυτό κρυβόταν ο πρώην σύντροφός της. Ο κάθε άνθρωπος στο διαδίκτυο έχει ένα μοναδικό ηλεκτρονικό αποτύπωμα. Είδαμε ότι πίσω από αυτό το αποτύπωμα ότι βρισκόταν ο πρώην σύντροφός της και τον εντοπίσαμε.
Έκανα δυόμισι χρόνια να εξιχνιάσω κάποιον που πήγαινε σε internet cafe. Μια φορά δεν πήγε στο internet cafe και πήγε στο εξοχικό του σπίτι και μπήκε από εκεί στο διαδίκτυο. Αυτό το ίχνος που άφησε από το εξοχικό του σπίτι ήταν το ίχνος εκείνο που τον εντόπισα μετά από δυόμισι χρόνια. Ποτέ δεν έχω βάλει σοβαρή υπόθεση στο αρχείο εάν δεν εξαντλήσω τα πάντα».
«Η υπόθεση που δεν θα ξεχάσω ποτέ ήταν η εξαφάνιση-αρπαγή μιας κοπέλας. Δεν υπήρχε καμία πληροφορία για αυτή την κοπέλα. Εμείς στη Δίωξη παγιδευσαμε τα πάντα έτσι ώστε όταν θα έμπαινε το κοριτσάκι στο διαδίκτυο θα το καταλαβαίναμε. Εμείς ενημερώσαμε τις εταιρείες πως αν δουν κάτι να μας δώσουν το στίγμα.
Στο εξάμηνο περίπου, στις 03.00 τη νύχτα χτύπησε το κινητό μου και κάποιος με έπαιρνε από Αμερική. Με ειδοποίησαν ότι εμφανίστηκε το στίγμα του παιδιού στο facebook. Αυτό είναι σημάδι ζωής. Και στις 6.00 το πρωί ξέραμε σε ποιο σημείο ήταν το παιδί. Πήγαμε και ήταν ένα internet cafe.
Εκεί μας επιβεβαίωσαν ότι το κορίτσι πέρασε από εκεί και διαπιστώσαμε ότι το παιδί ζει. Ψάχναμε όλα τα σπίτια και την τρίτη ημέρα μια ηλικιωμένη κυρία, μας είπε ότι εκεί απέναντι βρίσκεται το κορίτσι. Πήραμε χαρτί από την εισαγγελία για να μπούμε μέσα στο σπίτι.
Όταν μπήκαμε είδαμε, δυστυχώς εννιά με δέκα άτομα και το κοριτσάκι το είχαν κρυμμένο μέσα σε ένα ντουλάπι. Ήταν μια πάρα πολύ ωραία κοπέλα και δυστυχώς την εκματαλλευόντουσαν σεξουαλικά. Όταν έδωσα την κοπέλα στους γονείς της, ήταν σαν να ξαναγεννήθηκε. Ήταν ό,τι πιο συγκλονιστικό έχω ζήσει».
«Το 80%-90% της παιδικής πορνογραφίας είναι χαρτογραφημένη. Στο DARKWEB υπάρχει ανωνυμία και εκεί μπαίνουν όσοι ασχολούνται με εγκλήματα και παιδική πορνογραφία.Το μεγαλύτερο έγκλημα στο διαδίκτυο είναι η παιδοφιλία. Υπάρχουν κανόνες στο διαδίκτυο και πρέπει να είμαστε προσεχτικοί. Ο παιδόφιλος όταν δει κάτι που τον προκαλεί στο διαδίκτυο, θα ψάξει να το βρει. Τα παιδιά πρέπει να μπαίνουν στο διαδίκτυο μετά τα 13».