Σοκαριστική είναι η ομοιότητα στην φυσιογνωμία της Ειρήνης Μουρτζούκου, της 24χρονης που εμπλέκεται στον θάνατο 5 βρεφών στην υπόθεση της Αμαλιάδας, με serial killer στην Βρετανία.
Το παρουσιαστικό της προσομοιάζει με της Beverley Gail Allitt, της γυναίκας που καταδικάστηκε για την δολοφονία 4 μωρών, την απόπειρα σε 3 ακόμη και την πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών σε άλλα 6 στο Grantham and Kesteven Hospital.
Η φρικώδης δράση της νοσοκόμας έλαβε χώρα από τον Φεβρουάριο έως και τον Απρίλιο 1991.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Advertisement
Φρικτές ομοιότητες…
Η Beverley Gail Allitt είναι Αγγλίδα κατά συρροή δολοφόνος που καταδικάστηκε για τη δολοφονία τεσσάρων βρεφών, την απόπειρα δολοφονίας άλλων τριών και την πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών σε άλλα έξι στο Grantham and Kesteven Hospital, Lincolnshire, μεταξύ… pic.twitter.com/wYOAx3ZpLM
Advertisement
— olympiaGR (@olympiada) November 4, 2024
Υπόθεση Μπέβερλι Άλιτ: Η νοσοκόμα, γνωστή και ως «Άγγελος του Θανάτου», που καταδικάστηκε σε 13 φορές ισόβια για τον θάνατο και την απόπειρα δολοφονίας μωρών
Η έρευνα της αστυνομίας οδήγησε στη σύλληψη της Λούσι Λέτμπι το 2018 και 2019 (ακολούθως, είχε αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση) και ξανά τώρα, τον Νοέμβριο του 2020. Η Λέτμπι εργαζόταν ως νοσοκόμος από το 2011 έως το 2016, που εγκατέλειψε τη φροντίδα νεογνών κι έπιασε δουλειά ως υπάλληλος γραφείου. Προς το παρόν, δεν έχει γίνει γνωστή καμιά άλλη πληροφορία σχετικά με τις δολοφονίες και τις απόπειρες δολοφονίας, ωστόσο η περίπτωση της Λέτμπι φέρνει αμέσως στο νου την περίπτωση μιας άλλης νοσοκόμας, της Μπέβερλι Άλιτ, που είναι γνωστή ως «Άγγελος του Θανάτου».
Η Μπέβερλι Άλιτ είναι μία από τις πιο διαβόητες γυναίκες serial killer της Βρετανίας. Το 1991 εργαζόταν στην Πτέρυγα 4 του παιδιατρικού νοσοκομείου στο Γκράνθαμ και είχε διαπράξει τέσσερις δολοφονίες και εννέα απόπειρες δολοφονίας παιδιών και βρεφών, πριν γίνει αντιληπτή και συλληφθεί.
Στις 21 Φεβρουαρίου 1991 ένα αγοράκι 7 μηνών, ο Λίαμ Τέιλορ, εισήχθη στο νοσοκομείο με λοίμωξη στο στήθος. Η Άλιτ έκανε τα πάντα για να δείξει στους γονείς ότι το παιδί τους ήταν σε καλά χέρια και τους έπεισε να πάνε στο σπίτι για να ξεκουραστούν. Όταν επέστρεψαν, τους είπε ότι ο Λίαμ χρειάστηκε επειγόντως βοήθεια επειδή δεν μπορούσε να αναπνεύσει, αλλά τώρα είχε αναρρώσει. Προσφέρθηκε εθελοντικά να τον προσέχει και τη νύχτα, οι γονείς ωστόσο παρέμειναν κι εκείνοι στο πλευρό του παιδιού τους. Πριν τα μεσάνυχτα, ο Λίαμ αντιμετώπισε πάλι έντονη αναπνευστική δυσκολία, αλλά συνήλθε. Όταν όμως η Άλιτ έμεινε μόνη με το αγόρι, η κατάστασή του επιδεινώθηκε δραματικά. Η Άλιτ κάλεσε ομάδα γιατρών για την ανάνηψή του. Εκείνοι απόρησαν που δεν είχε ακουστεί ο συναγερμός όταν το αγόρι σταμάτησε να αναπνέει. Ο Λίαμ υπέστη καρδιακή ανακοπή και παρά τις προσπάθειες της ιατρικής ομάδας υπέστη σοβαρή εγκεφαλική βλάβη και παρέμενε ζωντανός μόνο με μηχανική υποστήριξη. Τελικά, όταν οι γονείς αποφάσισαν να τον αποσυνδέσουν από τα μηχανήματα ακούγοντας τη συμβουλή των γιατρών, ο θάνατός του αποδόθηκε σε καρδιακή ανεπάρκεια. Η Άλιτ δε ρωτήθηκε τότε για τον ρόλο της στην υπόθεση.
Δύο βδομάδες αργότερα εισήχθη στο νοσοκομείο ένας 11χρονος με εγκεφαλική παράλυση που είχε υποστεί επιληπτική κρίση. Η Άλιτ ανέλαβε τη φροντίδα του, ώσπου κάποια στιγμή χρειάστηκε να καλέσει την ομάδα ανάνηψης που βρήκε το παιδί μπλε, χωρίς σφυγμό. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, το παιδί δεν συνήλθε. Στη νεκροψία δεν βρέθηκε προφανής αιτία θανάτου και αυτός αποδόθηκε επίσημα στην επιληψία.
Η ενός έτους Κέιλι Ντέσμοντ εισήχθη στο νοσοκομείο στις 3 Μαρτίου του 1991 με λοίμωξη στο στήθος, από την οποία φάνηκε σύντομα να συνέρχεται. Μετά όμως από πέντε ημέρες, με την Άλιτ παρούσα, η Κέιλι υπέστη καρδιακή ανακοπή, στο κρεβάτι που μόλις πριν δεκαπέντε ημέρες είχε πεθάνει ο Λίαμ Τέιλορ. Χάρη στην ομάδα ανάνηψης συνήλθε και μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο, όπου οι παθολόγοι ανακάλυψαν μια περίεργη τρύπα παρακέντησης κάτω από τη μασχάλη της. Ανακάλυψαν επίσης μια φυσαλίδα αέρα κοντά στο σημείο παρακέντησης, αλλά το γεγονός δεν διερευνήθηκε περισσότερο.
Ο πέντε μηνών Πολ Κράμπτον εισήχθη στο νοσοκομείο με μια ελαφρά βρογχική λοίμωξη. Ενώ ήταν στη φροντίδα της Άλιτ έπεσε τρεις φορές σε κώμα, λόγω διακυμάνσεων των επιπέδων ινσουλίνης του. Μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο και συνήλθε.
Μετά, η Άλιτ έστρεψε την προσοχή της στα δίδυμα Κέιτι και Μπέκι Φίλιπς, που είχαν γεννηθεί πρόωρα. Όσο ήταν στη φροντίδα της Άλιτ, η Μπέκι εμφάνισε υπογλυκαιμία, αλλά δεν βρέθηκε η αιτία και το βρέφος στάλθηκε για ανάρρωση στο σπίτι. Στη διάρκεια της νύχτας όμως την έπιασαν σπασμοί, φαινόταν να πονάει αφόρητα και πέθανε. Οι γιατροί δεν μπόρεσαν να βρουν την αιτία του θανάτου. Η Κέιτι, η δίδυμη αδερφή της Μπέκι, είχε δύο κρίσεις άπνοιας όσο ήταν στη φροντίδα της Άλιτ, τελικά μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ότι πέντε από τα πλευρά της είχαν σπάσει και είχε υποστεί σοβαρή εγκεφαλική βλάβη λόγω στέρησης οξυγόνου. Είναι ειρωνεία που η μητέρα της Κέιτι ήταν τόσο ευγνώμων στην Άλιτ που έσωσε τη ζωή του μωρού της, ώστε της ζήτησε να γίνει νονά της Κέιτι. Η Άλιτ δέχτηκε με χαρά, παρά το γεγονός ότι εξαιτίας της το βρέφος είχε υποστεί εγκεφαλική παράλυση και βλάβη στην όραση και την ακοή.
Ακολούθησαν τέσσερα ακόμη θύματα, όταν η αύξηση ανεξήγητων και ξαφνικών θανάτων και επειγόντων περιστατικών, όλα με την Άλιτ παρούσα, προκάλεσαν επιτέλους υποψίες στο νοσοκομείο. Η φονική δράση της Άλιτ τερματίστηκε με τον θάνατο της 15 μηνών Κλερ Πεκ, ενός ασθματικού βρέφους που χρειάστηκε αναπνευστικό σωλήνα, στις 22 Απριλίου 1991. Ακολούθησε έρευνα και σύντομα ανακαλύφθηκε ότι η Άλιτ ήταν η μόνη νοσοκόμα σε υπηρεσία τη στιγμή της κρίσης κάθε παιδιού και είχε ελεύθερη πρόσβαση στα απαραίτητα φάρμακα. Αν και ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων της μπορεί να μην είναι σαφής, είναι γνωστό ότι η Άλιτ δολοφόνησε 4 παιδιά, προσπάθησε να δολοφονήσει 3 και προκάλεσε σοβαρή σωματική βλάβη σε 6 ακόμη. Η Άλιτ αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη στους θανάτους και τα επικίνδυνα περιστατικά, επιμένοντας ότι απλώς φρόντιζε τα θύματα. Η έρευνα στο σπίτι της όμως φανέρωσε τις σελίδες του ημερολογίου νοσηλείας από το νοσοκομείο που είχε σκίσει. Παραπέρα έρευνα στο ιστορικό της από αστυνομικούς κι επιστήμονες ψυχικής υγείας έδειξαν δυο σοβαρές διαταραχές από τις οποίες έπασχε η Άλιτ.
Μια είναι το Σύνδρομο Μυνχάουζεν, κατά το οποίο ο ασθενής προσποιείται ή προκαλεί ο ίδιος συμπτώματα ή σημάδια σωματικής ή ψυχικής ασθένειας για να τραβήξει την προσοχή. Η δεύτερη είναι το σύνδρομο Μυνχάουζεν δι’ αντιπροσώπου (Munchausen by Proxy). Αυτό είναι ένα σύνδρομο στο οποίο ο ασθενής προκαλεί σκόπιμα ασθένεια ή τραυματισμό σε ένα άλλο άτομο, συνήθως ένα παιδί, για να τραβήξει την προσοχή παριστάνοντας ακολούθως τον σωτήρα του. Παραδόξως η Μπέβερλι Άλιτ έπασχε και από τα δυο, πράγμα πολύ ασυνήθιστο. Σε όλη την παιδική κι εφηβική ηλικία της ήταν παθολογική ψεύτρα, τύλιγε με επιδέσμους πόδια ή χέρια ισχυριζόμενη ότι είχαν σπάσει κ.ά.
Μετά από πολλές καθυστερήσεις λόγω «ασθενειών» της (με αποτέλεσμα να χάσει 40 κιλά), στις 15 Φεβρουαρίου 1993 άρχισε η δίκη της. Η ασυνήθιστη συμπεριφορά της και το σύνδρομο Μυνχάουζεν και Μυνχάουζεν δι’ αντιπροσώπου αναλύθηκαν από καθηγητή παιδιατρικής στο δικαστήριο, ο οποίος στο τέλος επεσήμανε τη συχνότητα ασθενείας της, εξαιτίας της οποίας είχε καθυστερήσει η έναρξη της δίκης. Έκρινε ότι η Μπέβερλι Άλιτ δεν θα θεραπευθεί ποτέ και είναι κίνδυνος για όποιον έρθει σε επαφή μαζί της.
Η δίκη διήρκεσε σχεδόν δυο μήνες (η Άλιτ παρακολούθησε μόνο 16 μέρες λόγω «ασθενείας»). Στις 13 Μαΐου 1993 επιβλήθηκε στην Μπέβερλι Άλιτ ποινή 13 φορές ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας. Ήταν η πιο σκληρή ποινή που επιβλήθηκε ποτέ σε γυναίκα στη Βρετανία αλλά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του δικαστηρίου, ήταν αντίστοιχη με την τρομακτική ταλαιπωρία των θυμάτων, των οικογενειών τους και την αμηχανία και ντροπή που είχε προκαλέσει στους επαγγελματίες της νοσηλευτικής. Η φρικτή φύση των εγκλημάτων της την έβαλε στη λίστα του Υπ. Εσωτερικών με εγκληματίες που δεν αποφυλακιστούν ποτέ.
Έκτακτο: Ραγδαίες εξελίξεις με την 24χρονη Ειρήνη Μουρτζούκου και τα νεκρά παιδιά στην Αμαλιάδα
Η υπόθεση της Ειρήνης Μουρτζούκου, που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη, αποκτά νέα δεδομένα, καθώς ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από το θρίλερ με τα νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα. Η δικηγόρος της κατηγορούμενης, η οποία επρόκειτο να εμφανιστεί στην εκπομπή «Δεκατιανοί» για δηλώσεις, τελικά ακύρωσε τη συμμετοχή της, επικαλούμενη «θέματα που προέκυψαν με την υπόθεση». Το γεγονός αυτό γεννά ερωτήματα σχετικά με το εάν η ίδια παραιτείται ή αν αναδύθηκαν νέα στοιχεία που χρειάζονται διερεύνηση.
Ανατριχιαστικές Αποκαλύψεις στο «Φως στο Τούνελ»
Στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ», με παρουσιάστρια την Αγγελική Νικολούλη, η υπόθεση πήρε νέα τροπή, καθώς αποκαλύφθηκαν πληροφορίες που, σύμφωνα με την ίδια, «κόβουν την ανάσα». Η δημοσιογράφος τόνισε πως ορισμένες από αυτές τις μαρτυρίες, που αφορούν συγκεκριμένα πρόσωπα, ημερομηνίες και τοποθεσίες, δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν. Υπογράμμισε, μάλιστα, πως η υπόθεση γίνεται ολοένα και πιο σύνθετη, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι αν επιβεβαιωθούν όσα έχουν φτάσει στην εκπομπή, «Άμα επιβεβαιωθούν αυτά που έφθασαν στο Τούνελ θα τρίβουμε τα μάτια μας».
Η Τηλεφωνική Συνομιλία Μουρτζούκου-Νικολούλη
Σε μια δραματική τηλεφωνική επικοινωνία με την Αγγελική Νικολούλη, η Ειρήνη Μουρτζούκου φέρεται να είπε: «Έλα, Αγγελική, που θέλεις να με βάλεις φυλακή». Απαντώντας σε ερωτήματα για τα ρούχα που βρέθηκαν μαζί με το νεκρό παιδί, υποστήριξε ότι αυτά δεν είναι τα ίδια που φορούσε το μωρό στο νοσοκομείο, καθώς εκείνα ήταν γεμάτα αίματα από την ανάνηψη και τοποθετήθηκαν σε σακούλα μέσα στο φέρετρο. Επέμεινε, δε, πως η αστυνομία μπορεί να ερευνήσει τα πάντα, καθώς δεν φοβάται την αποκάλυψη της αλήθειας.
«Πριν δεχθήκαμε μία πληροφορία πάρα πολύ σοβαρή που ομολογώ ότι εμένα μου έκοψε την ανάσα και δεν είναι για τον αέρα. Έρχεται συνέχεια αυτή της μαρτυρίας με συγκεκριμένα πρόσωπα, ημερομηνίες, χώρους. Πάει αλλού η ιστορία. Η υπόθεση περιπλέκεται πάρα πολύ».
«Τα φανελάκια που βγάλατε δεν είναι αυτά που φορούσε το παιδί όταν πέθανε είναι πιο παλιά. Δεν θα τα δώσω στο Ανθρωποκτονιών. Για να πάρει τα ρούχα πρέπει να γίνει εκταφή».
Αρνήσεις και Εναντίωση στις Κατηγορίες
Η Ειρήνη Μουρτζούκου αρνείται οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου, παρά τις φήμες για σύνδεσή τους. Υποστήριξε ότι οι κατηγορίες που της προσάπτονται προέρχονται από άτομα που είχαν φιλοξενηθεί στο σπίτι της στην Κάτω Αχαΐα. Με έμφαση τόνισε: «Γιατί δεν ρωτάνε τους ιατροδικαστές που τα εξέτασαν ή τους γιατρούς; Δεν πειράζει που μπήκανε οι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών. Δεν φοβάμαι τίποτα. Να τα ψάξουν όλα και να δουν τι έχει γίνει. Δεν γίνεται να φταίει η Μουρτζούκου για όλα. Μπορεί να γίνει αύριο μεθαύριο κάτι με κανέναν αδερφό ή κανέναν πατέρα και θα πουν ότι πάλι εγώ το έκανα. Όποιος φεύγει φταίω εγώ».
Διαψεύδοντας τις φήμες για εμπλοκή της, ανέφερε ότι γνώρισε την αδελφή της Πισπιρίγκου σε ταβέρνα, όπου εργαζόταν, χωρίς περαιτέρω επαφή. Παράλληλα, κατηγόρησε άλλους για συνωμοσία εναντίον της, λέγοντας πως όσοι την υποστήριζαν παλαιότερα, πλέον συνεργάζονται για να τη δουν στη φυλακή.
Η Υπόθεση Αναζωπυρώνεται
Η Μουρτζούκου επισήμανε πως ο φάκελος της υπόθεσής της είχε κλείσει, αλλά δημοσιογραφικές έρευνες συνέδεσαν διάφορες υποθέσεις, αυξάνοντας τον αριθμό των θανάτων παιδιών από δύο σε πέντε και ανοίγοντας ξανά την υπόθεση. «Δεν κρύφτηκα ποτέ», δήλωσε, τονίζοντας πως οι κατηγορίες εναντίον της είναι αβάσιμες και προϊόν συκοφαντίας.
«Φταίω εγώ που πήγαινα και έτρωγα στη ψησταριά που δούλευε η Δήμητρα; Στο ορκίζομαι στα παιδιά μου ότι δεν έχω καμία σχέση μαζί της. Όσον αφορά το νέο παιδί που λένε ότι είχε πάθει κάτι στα χέρια μου μια ερώτηση έχω να κάνω; Φέτος το θυμήθηκαν όλοι και μιλάνε; Πέρυσι γιατί δεν μιλούσε κανένας και με υποστηρίζανε; Κάνανε όλοι κόμμα με την Κατερίνα, την Πόπη και όλοι οι άλλοι για να με βάλουν φυλακή. Γιατί δεν πάνε εκείνοι φυλακή με όσα έχουν κάνει;»
«Ο δικός μου ο φάκελος είχε κλείσει και εσείς οι δημοσιογράφοι ενώσατε τις υποθέσεις, έγιναν πέντε τα νεκρά παιδάκια από δύο και άνοιξε ξανά. Εγώ δεν κρύφτηκα ποτέ», δήλωσε η Ειρήνη Μουρτζούκου.
Συμπέρασμα
Η υπόθεση με τα νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα παραμένει σκοτεινή και σύνθετη, με συνεχείς αποκαλύψεις και νέες μαρτυρίες να περιπλέκουν περαιτέρω τα δεδομένα. Η κατηγορούμενη αρνείται τις κατηγορίες, ωστόσο οι μαρτυρίες και οι πληροφορίες που προκύπτουν δημιουργούν ερωτήματα για την εξέλιξη της υπόθεσης και την αναζήτηση της αλήθειας.
Το παραδέχτηκε η Ειρήνη Μουρτζούκου: Ομολόγησε στις «Αλήθειες με τη Ζήνα» τις “φήμες” που είχε αρνηθεί ότι ισχύουν
Η Ειρήνη Μουρτζούκου, που φέρεται να εμπλέκεται στον θάνατο των πέντε μωρών στην Αμαλιάδα, παραδέχτηκε στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» ότι γνωρίζει την Δήμητρα Πισπιρίγκου.
Η Ειρήνη Μουρτζούκου γνώριζε τη Δήμητρα Πισπιρίγκου
Ειδικότερα, όπως υπογράμμισε «λάθος μου να μιλάω κάθε μέρα στη τηλεόραση, συνάντησα την Δήμητρα Πισπιρίγκου δύο φορές».
Επιβεβαιώθηκε η σχέση της Ειρήνης Μουρτζούκου με τη Δήμητρα Πισπιρίγκου
Η εν λόγω δήλωση αυτή ήρθε μετά από προηγούμενη άρνησή της, ισχυριζόμενη ότι δεν είχαν γνωριμία, αλλά στη συνέχεια επιβεβαίωσε ότι είχαν επαφή και είχαν βρεθεί στο παρελθόν.
Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι, οι δύο γυναίκες γνωρίστηκαν όταν ζούσαν και εργάζονταν μαζί. Η 24χρονη επεσήμανε ότι είναι επιφυλακτική με τη συνεχή παρουσία της στα ΜΜΕ και προσθέτει τη σημασία που μπορεί να έχει η γνωριμία της με την Πισπιρίγκου στην εξέλιξη της υπόθεσης.
Η Εισαγγελία εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει την έρευνα, προκειμένου να συμπεριλάβει όλους τους θανάτους των τεσσάρων πρώτων βρεφών, ενώ τα στελέχη του Τμήματος Ανθρωποκτονιών ζητούν επιπλέον να διερευνηθεί και ο θάνατος του μικρού Παναγιώτη, τον περασμένο Αύγουστο.
Μόλις ολοκληρωθεί η ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων, οι αρχές θα προχωρήσουν στην κλήση όλων των εμπλεκόμενων προσώπων για κατάθεση, συμπεριλαμβανομένων των ιατρών που σχετίζονται με τις περιπτώσεις, ενώ η συνδρομή ειδικών πραγματογνωμόνων θα είναι καθοριστική για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν κοινά σημεία στους θανάτους, με στόχο να εντοπιστούν πιθανά εγκληματικά χαρακτηριστικά.
Η προοπτική διεξαγωγής νέων ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων στα βρέφη ενδέχεται να ρίξει φως στην υπόθεση. Αυτές οι αναλύσεις θεωρούνται καίριας σημασίας για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, καθώς ενδέχεται να αποκαλύψουν σημαντικές πληροφορίες που μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστες.
Οι εξελίξεις στην υπόθεση παρακολουθούνται στενά από τις αρχές, με στόχο να διαλευκανθεί το μυστήριο γύρω από τους θανάτους των βρεφών και να αποδοθούν ευθύνες, στην περίπτωση που αποδειχθούν εγκληματικές ενέργειες.