Άκης Πετρετζίκης: Ο γνωστός σεφ φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Μεσάνυχτα» της τηλεόρασης του «Alpha», με σκοπό να παραχωρήσει μία συνέντευξη. Ο διάσημος σεφ ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός στη συνέντευξη που παραχώρησε στην παρουσιάστρια της εκπομπής, Ελεονώρα Μελέτη. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος αναφέρθηκε στη διαδρομή του στη μαγειρική και τον διαγωνισμό του «MasterChef».
Μιλώντας για το ξεκίνημα της καριέρας του αναφέρθηκε στην εργασιακή εμπειρία του στο Λονδίνο την οποία χαρακτήρισε ως τη χειρότερη φάση της ζωής του. Μάλιστα αποκάλυψε πώς όταν έφυγε από την Ελλάδα προκειμένου να βρει δουλειά, αναγκάστηκε να πετάξει στο αεροδρόμιο σχεδόν όλα του τα ρούχα, καθώς δεν του περίσσευαν τα χρήματα για να πληρώσει το υπέρβαρο.
«Ήθελα να φύγω έξω γιατί πίστευα ότι θα τα καταφέρω. Ήξερα ελάχιστα αγγλικά, δεν είχα κανέναν άνθρωπο εκεί, δεν είχα ξαναφύγει εκτός Ελλάδος, ήταν η πρώτη φορά που θα ταξίδευα. Είχα μαζέψει με το ζόρι 1500 ευρώ για να φύγω. Είχα πάρει δύο βαλίτσες και στο αεροδρόμιο μου έβγαλαν ένα υπέρβαρο γύρω στα 600 ευρώ. Δεν είχα ταξιδέψει ξανά, ώστε να ξέρω ότι πληρώνεις παραπάνω. Πέταξα όλα μου τα ρούχα στα σκουπίδια γιατί δεν μπορούσα να πληρώσω το υπέρβαρο. Άμα πλήρωνα, δεν θα είχα λεφτά για να πάω στην Αγγλία. Οπότε, κράτησα τα απαραίτητα», είπε μεταξύ άλλων ο Άκης Πετρετζίκης.
Ο γνωστός σεφ, στη συνέχεια, εξομολογήθηκε πώς κατάφερε να βρει την πρώτη του δουλειά σε εστιατόριο βραβευμένο με αστέρι Michelin. «Έμεινα 1,5 χρόνο στο εστιατόριο αυτό και ήταν η χειρότερη φάση της ζωής μου», τόνισε χαρακτηριστικά ο Άκης Πετρετζίκης.
Ο σεφ αποκάλυψε πώς για να εκδόσει το πρώτο του βιβλίο πήρε δάνειο. Μάλιστα κάποιος δημοσιογράφος τον ρώτησε πώς παραμένει αδύνατος μέσα στην κουζίνα και όλοι ασχολήθηκαν με αυτό αντί για το βιβλίο του. «Δεν είναι ότι δεν αγαπώ τις συνεντεύξεις. Απλά από αυτές βγαίνω λίγο εκτεθειμένος. Δεν το έχω πολύ με τη διπλωματία ούτε ξέρω πώς να συμπεριφέρομαι σε ερωτήσεις περίεργες που ίσως μπορεί να θέλω να απαντήσω ειλικρινά».
Ο Άκης Πετρετζίκης μίλησε και από τη θέση του επιχειρηματία καθώς διαχειρίζεται όλα όσα τον αφορούν. Μάλιστα όπως είπε έχει ήδη έτοιμο σενάριο επιβίωσης για την εταιρεία του λόγω του κορωνοϊού. «Κάνω μόνος μου τις εκπομπές μου γιατί δεν θέλω να έχω πολλές τοποθετήσεις προϊόντων. Στη δική μου εκπομπή βάζω μόνο όσους πελάτες θέλω εγώ. Γι΄αυτό ανέλαβα όλες τις παραγωγές εγώ» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Το να τα τρέχω όλα μόνος μου μού στοιχίζει οικονομικά και ψυχολογικά. Ανέκαθεν δεν είχα ποτέ ρεπό. Δεν έχω πάρει ρεπό ποτέ στη ζωή μου».
«Αυτό ήταν πολύ πονεμένη ιστορία και από τα μεγαλύτερα άγχη που έχω περάσει στη ζωή μου. Στο ξενοδοχείο που δούλευα στο Λονδίνο έτρωγε η Βασιλική Οικογένεια. Ήταν ουσιαστικά το ξενοδοχείο του Παλατιού. Το να δουλεύεις σε αυτό το ξενοδοχείο και να έχεις τη θέση που είχα ήταν σε φάση ότι με το που φύγεις από εκεί, ότι θέση υπάρχει στην αγορά την έχεις. Σκοπός μου ήταν να πάω στη Νέα Υόρκη. Ο σεφ μου, μου βρήκε δουλειά στη Νέα Υόρκη, σε ξενοδοχείο, και ήταν η καλύτερη μέρα της ζωής μου. Εκείνο το διάστημα βγήκε ο διαγωνισμός του MasterChef και την αίτηση την έκανε ο κολλητός μου. Ήταν το μεγαλύτερο δίλημμα, η δουλειά στη Νέα Υόρκη από τη μία και το MasterChef από την άλλη. Είχα μια φτιαγμένη καριέρα στο εξωτερικό και έπρεπε να πάρω την απόφαση αν θα γυρίσω στην Ελλάδα ή θα κάτσω στο ξενοδοχείο.
Γύρισα και πήγα στο MasterChef για να κερδίσω τον τίτλο. Η συνέχεια ήταν τραγική. Δεν μου άρεσε καθόλου. Είχα κάνει τόσα πράγματα στη ζωή μου, είχα πετύχει τόσα πράγματα κι ενώ μαγειρικά θεωρείς ότι έχει φτάσει σε ένα σημείο και μετά το παιχνίδι πήγες εδώ, λόγω του ότι είσαι παίκτης ριάλιτι. Όταν βγαίνει ένας άνθρωπος από ένα παιχνίδι δεν ενδιαφέρει κανέναν να ρωτήσει τι έκανε στη ζωή του, ενδιαφέρουν όλα τα υπόλοιπα εκτός από αυτό. Για καιρό μετά που τελείωσε το παιχνίδι ήμουν μετανιωμένος, δεν ήξερα τι να κάνω. Είχα στεναχωρηθεί πάρα πολύ γιατί δεν υπήρχε κάτι μετά το MasterChef», ανέφερε ο Άκης Πετρετζίκης.
«Ειλικρινά είχα αποφασίσει να φύγω και έτυχε στο Πρωινό του Mega με τη Φαίη και τον Γιώργο και είχε ένα πρόβλημα υγείας ο Βασίλης Καλλίδης. Δεν είχαν μάγειρα και πήγα να κάνω μερικά γκεστ. Τελικά με κράτησαν.
Επειδή με κράτησαν και αποφάσισα να το φέρω εις πέρας. Και το πρόβλημα εκεί ήταν μεγάλο. Γιατί πηγαίνεις σε ένα μαγειρικό σόου πρωινού και ουσιαστικά πρέπει να ρίξεις πάλι το εγώ σου. Είσαι ένα μάγειρας, θες να αποδείξεις σε όλους ότι ξέρεις να μαγειρεύεις και θες να κάνεις κάτι εντυπωσιακό.
Δεν ισχύει αυτό. Θέλει τη φασολάδα, το ρεβίθι, τη φακή. Εγώ αυτά τα πράγματα δεν τα είχα ξανακάνει. Πρέπει να τα αφήσεις στην άκρη. Ήξερα να σου κάνω φουά γκρά, φιλέτα… Ήταν τελείως διαφορετική αντιμετώπιση.
Ουσιαστικά όλη η φιλοσοφία της εταιρείας μου, ξεκίνησε από μια λάθος συνταγή που έκανα στο πρωινό του Mega. Πήγα και έκανα μια αγγλική συνταγή. Την ετοίμασα στο μαγαζί γιατί δεν είχα χρόνο και την έδειξα την επόμενη μέρα το πρωί. Φεύγω από το πρωινό και πάω στη δουλειά.
Δούλευα σε ένα μαγαζί στο Χαλάνδρι. Γυρνάω σπίτι και ανοίγω το Facebook. Υπήρχε άπειρος κόσμος που με έβριζε. Μου έστελναν μηνύματα πως είμαι ανεύθυνος και δίνω συνταγές που δε βγαίνουν. Μιάμιση το βράδυ τελείωσα τη δουλειά μου και πήγα στη σπιτονοικοκυρά μου. Της δίνω τα υλικά και τη συνταγή και λέω φτιάχτην. Μου χτυπάει μετά από μιάμιση ώρα και μου λέει “αυτό δε βγαίνει είναι νερό”. Λέω “η συνταγή είναι τόσο απλή. Πάμε μαζί να τη φτιάξουμε”. Ανεβαίνω πάνω χτυπάω το γάλα μαζί με τη ζάχαρη και όντως αυτό δεν έγινε ποτέ σαντιγί. Γιατί η σπιτονοικοκυρά μου και όλος ο κόσμος δεν είχαν το επαγγελματικό μίξερ που είχα εγώ στο μαγαζί. Και από τότε τα έφτιαχνα όλα στο σπίτι μου.
Εκεί κλονίστηκα. Πήγα να δείξω ότι ξέρω να μαγειρεύω. Δεν είναι αυτό. Είναι κοινωνική ευθύνη να δώσεις κάτι πετυχημένο. Τότε άρχισε η κρίση στην Ελλάδα. Υπήρχαν οικογένειες που είχαν 5 ευρώ να ταΐσουν το σπίτι τους. Να πας να δώσεις μια συνταγή που δε βγαίνει σε μια μάνα, δεν είναι απλά λάθος, είναι κακό. Εκεί πέρα αναπτύχθηκε το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης. Σιγά-σιγά κατάλαβα πως το μεγαλύτερο εστιατόριο ήταν το σάιτ μου.
Συνειδητοποίησα πως αυτή είναι η κουζίνα που πρέπει να χτίσω. Η διαδικτυακή. Εκεί αποφάσισα να φύγω από τα εστιατόρια. Δούλεψα μετά σε άλλο ένα εστιατόριο και δεν έχει ακουστεί ποτέ. Συνειδητοποίησα πως η πραγματική κουζίνα με κρατάει πίσω. Τότε το ίντερνετ δεν ήταν της μόδας. Υπήρχε ένα κενό” είπε μεταξύ άλλων ο Άκης Πετρετζίκης.