Ο όρος ρατσισμός στην κυριολεκτική του χρήση σημαίνει το μίσος ή τον φόβο
για άτομα που ανήκουν σε φυλές διαφορετικές από τη δική μας.Πλέον, οι προκατειληµµένες πεποιθήσεις των ατόµων εκφράζονται µέσα από καλυµµένες πιο έµµεσες µορφές.
Της: Έπη Τρίμη
Ο ρατσισμός με την ευρύτερη έννοια του όρου αντιπροσωπεύει την επίκτητη τάση των ανθρώπων να εντάσσονται σε ομάδες και κατ’ επέκταση, να διαχωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους, διακρινόμενοι από το χρώμα του δέρματος, την εθνικότητα, τη θρησκεία, τις ιδιαίτερες ικανότητες κλπ.
Ας δούμε 10 διάσημους ανθρώπους που κατάφεραν παρά τον ρατσισμό που βίωσαν να ξεφύγουν από τα «δεσμά»του καλλιεργώντας τα ταλέντα τους. Τους αξίζει ένα «μπράβο» καθώς μίλησαν έξω από τα δόντια αποτελώντας παράδειγμα με την επιτυχημένη πορεία τους.
1. Ησαΐας Ματιάμπα
Το ρατσισμό σχετικά με τα κιλά του έχει βιώσει ο Ησαΐας Ματιάμπα. Ο ίδιος είπε σχετικά: «Γενικά εγώ με το βάρος μου παίζω. Έχω θέμα. Γουστάρω το φαΐ και θέλω να τρώω. Πόσες φορές έχω ακούσει «έχεις χοντρύνει». Ναι ρε φίλε έχω χοντρύνει. Ποιο είναι το πρόβλημά σου; Έχω ακούσει μέχρι και «αυτός έγινε σαν βουβάλι». Και; Ας κοιτάξει ο καθένας τον εαυτό του, ας αγαπήσει ο καθένας τον εαυτό του και μετά ας αρχίσει να λέει οτιδήποτε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γινόμαστε κακοί προς τους άλλους».
2. Βαλάντης
Για τα χρόνια που βίωσε το ρατσισμό ως παχύσαρκο παιδί μίλησε πρόσφατα και ο Βαλάντης: «Έχω υπάρξει παχύσαρκο παιδί που έζησα την περιφρόνηση. Έχω ζήσει το bullying από τα επτά χρόνια μου μέχρι την Α’ Λυκείου. ’’Χοντρός’’ ήταν το όνομα μου! Έραβα ρούχα. Είχα φτάσει 120 κιλά και έχασα 42. Όταν ήμουν φοιτητής στα ΤΕΙ αισθητικής τα έχασα μόνος μου μέσα σε οκτώ μήνες. Απλώς δεν έτρωγα».
3. Ελένη Φουρέιρα
«Σαν παιδί έλεγα μέσα μου ότι έχω κάποιο πρόβλημα, δεν μπορούσε να μου το εξηγήσει η μητέρα μου και έλεγα άρα είμαι άσχημη. Στο σχολείο είχα αντιμετωπίσει ρατσισμό, ήμουν γενικά απομονωμένη. Θυμάμαι τον πατέρα μου μια ζωή με τα χέρια του κομμένα από την οικοδομή και μια μητέρα που δεν έχει σταματήσει ποτέ να δουλεύει με τέσσερα παιδιά. Τώρα τα σκέφτομαι και γελάω! Όταν είσαι μικρό παιδί, δεν μπορείς να αντιληφθείς τα πράγματα όπως όταν μεγαλώνεις. Αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω, θα αντιδρούσα διαφορετικά, δεν θα πήγαινα σπίτι κλαίγοντας».
4.Shaya
«Είναι γενικά θέμα ελληνικής νοοτροπίας αυτό. Όσο θυμάμαι από τη Δανία και τη Σουηδία που έζησα, όσοι πήγαιναν εκεί από άλλη χώρα για να ζήσουν και έκαναν την προσπάθειά τους εκεί κέρδιζαν τον σεβασμό των κατοίκων της περιοχής. Εδώ υπάρχουν και αυτοί που σου λένε “πήγαινε σπίτι σου που θέλεις να τραγουδήσεις Ελληνικά τη στιγμή που δεν έχεις τόσο καλή προφορά”. Δηλαδή, είναι πολύ πίσω. Όμως αυτοί δεν μ’ ενδιαφέρουν. Δεν μπορούμε το 2012 να είμαστε ρατσιστές. Δεν μιλάω μόνο για το χρώμα, μιλάω για όλα. Για μένα, αν είσαι ρατσιστής, είσαι β’ κατηγορίας άνθρωπος».
5.Ειρήνη Παπαδοπούλου
«Υπήρχαν δυσκολίες που είχαν να κάνουν με την έλλειψη οικονομικής άνεσης. όπως το ότι αναγκαζόμουν να φοράω μεταχειρισμένα ρούχα, αλλά αυτές δεν με ενοχλούσαν καθόλου. Αυτό που με πλήγωνε ήταν ο ρατσισμός με τον οποίο με αντιμετώπιζαν στο σχολείο.
Είχε ως αφετηρία την εμφανή από τα ρούχα μου δυσχερή οικονομική μου θέση, αλλά και την καταγωγή μου. Επειδή εγώ γεννήθηκα στο Καζακστάν -από Έλληνες όμως γονείς- δεν μπορούσαν να καταλάβουν ότι δεν ήμουν ούτε Καζάκα, ούτε Ρωσίδα, απλά παιδί μεταναστών…»
6.Γιάννης Αντετοκούνμπο
«Είναι μια χώρα λευκών, είπε ο «Greek Freak». Και χριστιανών ορθοδόξων, θα πρόσθετα εγώ. Και εναπόκειται στην πολιτεία, στους θεσμούς, και τελικά σε μας τους ίδιους, να δείξουμε ότι μπορούμε να συνυπάρχουμε, οι λευκοί με τους μαύρους και τους Ασιάτες, οι χριστιανοί με τους Εβραίους και τους μουσουλμάνους, οι πλειοψηφίες με τις μειοψηφίες».
7.Βασιλική Αγγελή
Η Βασιλική Αγγέλη, η νεαρή ηθοποιός που πρωταγωνιστεί στην τηλεοπτική σειρά «Κλεμμένα όνειρα» του MEGA, δήλωσε στο περιοδικό «Λοιπόν» ότι βίωσε τον ρατσισμό στην Ελλάδα λόγω της αλβανικής καταγωγής της.
Η ταλαντούχα ηθοποιός δήλωσε μεταξύ άλλων : «Αν και ήμασταν από την Ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, ο κόσμος δεν γνωρίζει και μας αντιμετώπισε ρατσιστικά. Οι δάσκαλοι μας θεωρούσαν αλλοδαπούς, έτσι μας θεωρούσαν και τα παιδιά. Έπρεπε οι δάσκαλοι να καταγράψουν τους αλλοδαπούς κι εμείς να σηκώνουμε χέρι σαν να ήμασταν κάτι διαφορετικό και όχι σαν όλα τα άλλα παιδάκια. Αυτό ήταν τραυματικό για ένα παιδάκι. Ένιωθα άσχημα». Και συνεχίζει: «Εγώ είμαι αυτή που είμαι και δεν έχω να κρύψω τίποτα. Εγώ το θεωρώ τιμή μου και καμάρι μου που είμαι Βορειοηπειρώτισσα. Εκεί μας θεωρούν Έλληνας και όλο μας βρίζουν, εδώ μας θεωρούν Αλβανούς και μας απομονώνουν».
8.Γρηγόρης Αρναούτογλου
«Τα τελευταία χρόνια έχω φτάσει σε έναν υπερβολικά μεγάλο αριθμό κιλών. Πέρασα πολύ δύσκολα με το χάπι που μου έδωσε κάποιος για να χάσω κιλά. Δεν το είχα συζητήσει, αλλά ήταν ένα θέμα που το άνοιξα πριν ένα χρονικό διάστημα επειδή με είχαν πειράξει κάποιοι για τα κιλά δημοσίως στην τηλεόραση. Κι εγώ πειράχτηκα! Ήταν η υπόθεση με την αφίσα του ραδιοφώνου, που σχολίασε ο Δημήτρης Παπανώτας, και είχα πει να μην κάνουν πλάκα για τα κιλά με κανένα άνθρωπο γιατί δεν ξέρετε τι έχει τραβήξει. Στο τέλος της σεζόν ήθελα να εξηγήσω γιατί με πείραξε… Εγώ κάνω πολλή πλάκα με τα κιλά μου και αυτοσαρκάζομαι. Αλλά επειδή κόντεψα να περάσω στην αντίπερα όχθη με το φάρμακο που πήρα, κόντεψα να κάνω κακό σε ανθρώπους, σε αγαπημένους μου ανθρώπους. Κι αν δεν μου λέγανε να το σταματήσω, δεν ξέρω τι κατάληξη θα είχε! Είχα χάσει τα λογικά μου. Έπαιρνα το χάπι για να μου κόψει την πείνα κι είχα γίνει ένας άγριος άνθρωπος. Δεν σήκωνα μύγα στο σπαθί μου, ήμουν έτοιμος να μαλώσω. Τις ανέφερε μέσα τις παρενέργειες! Φαντάσου ούτε ο φαρμακοποιός δεν μου το έδινε με χαρά αυτό το φάρμακο. Ήμουν επιθετικός! Κι εγώ σαν άντρας, έχω κι εγώ τα νεύρα μου. […] Αλλά δεν ήμουν ο άνθρωπος που πιάνεται στα χέρια. […] Το είπα λοιπόν, για να προσέχουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
9.Νίκη Σερέτη
«Από μικρή έχω βιώσει τον ρατσισμό. Ήμουν κλαψιάρικο παιδί, αλλά τελικά ανακάλυψα πως είχα λόγο. Στην ψυχοθεραπεία δούλεψα όλα όσα με απασχολούσαν. Δεν θεωρώ ότι έχουμε κάνει βήματα σε σχέση με τον ρατσισμό στην Ελλάδα. Υπάρχει ακόμα. Απλά τα βάζουμε όλα κάτω από το χαλί. Στην τηλεόραση με είχαν ως οικιακή βοηθό ή ως εξωτική γκόμενα. Ρόλοι με ταμπέλες που είχαν να κάνουν σχεδόν πάντα με το χρώμα μου. Είχα πάει στο κομμωτήριο και με ρωτούσαν “από πού είστε;”. Πλέον με κουράζει κι αυτό. Το θεωρώ ρατσιστικό», είπε μεταξύ άλλων.
10.Αντίνοος Αλμπάνης
«Δεν ήμουν από τα εμφανίσιμα παιδιά. Ίσα-ίσα είχα περιττά κιλά, είχα έντονη ακμή και φορούσα γυαλιά μυωπίας».