Η βασίλισσα Σοφία έζησε μία ονειρεμένη ζωή στο πλευρό του βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, η οποία ξεκίνησε μ’ έναν παραμυθένιο γάμο, ωστόσο, δεν έχει την αναμενόμενη εξέλιξη, λόγω της εμπλοκής του συζύγου της σε υπόθεση διαφθοράς.
Βασίλισσα Σοφία: Η εξορία του συζύγου της
Η βασίλισσα της Ισπανίας και τέως πριγκίπισσα της Ελλάδας, Σοφία, το πρωτότοκο παιδί του Παύλου και της Φρειδερίκης και αδερφή τους τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και της τέως πριγκίπισσας Ειρήνης που ζει στην Αθήνα, αλλά και την Ισπανία μαζί με την αδερφή της. Ο σύζυγός της να εγκαταλείψει την Ισπανία, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών, με την αντιπολίτευση να χαρακτηρίζει την απόφασή του εν μέσω της έρευνας σε βάρος του για διαφθορά “ανάξια για πρώην αρχηγό του κράτους”, τονίζοντας ότι φέρνει σε δύσκολη θέση την ισπανική μοναρχία.
Βασίλισσα Σοφία: Ο σύζυγός της εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς
Ο 82χρονος τέως βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, διαμένει προσωρινά στην Δομινικανή Δημοκρατία, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα La Vanguardia. Χθες, η εφημερίδα El Mundo έγραψε ότι ο Χουάν Κάρλος έχει ήδη φύγει από τη χώρα, λίγες ώρες αφότου τα ανάκτορα ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζει να “αυτοεξοριστεί” μετά την εμπλοκή του σε μια υπόθεση διαφθοράς.
Όμορφος, γυναικοκατακτητής και διεφθαρμένος, όπως αποδείχτηκε ο Χουάν Κάρλος, άρχισε από τις αρχές του 2010 να προκαλεί την κοινωνία της Ισπανίας με την επιδεικτική ζωή του. Το 2012, στο αποκορύφωμα της ύφεσης και τη στιγμή που πολλοί Ισπανοί έμειναν άνεργοι, εν μέσω περικοπών για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση, αποκαλύφθηκε ότι ο βασιλιάς είχε πάει να κάνει σαφάρι ελεφάντων στην Μποτσουάνα.
Αργότερα, ζήτησε συγγνώμη για αυτό το ταξίδι. Τα σκάνδαλα διαφθοράς άγγιξαν τη βασιλική οικογένεια όταν η κόρη του, η Ινφάντα Κριστίνα, κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή το 2014. Ήταν το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας που προσήχθη σε δίκη. Αργότερα αθωώθηκε, όμως, ο σύζυγός της κρίθηκε ένοχος και ζούν εκτός Ισπανίας, στην Ελβετία. Ο Χουάν Κάρλος, το 2014 παραιτήθηκε από τον θρόνο, υπέρ του γιου του, του πρίγκιπα Φελίπε, ενώ πέρσι ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη δημόσια ζωή.
Τον Ιούνιο του 2020, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για την ανάμιξη του Χουάν Κάρλος στη σύμβαση, ύψους 6,7 δισεκ. ευρώ, που είχε παραχωρήσει το 2011 η Σαουδική Αραβία σε μια κοινοπραξία ισπανικών εταιρειών για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Μέκκας-Μεδίνας. Η ελβετική εφημερίδα La Tribune της Γενεύης έγραψε ότι ο Χουάν Κάρλος έλαβε το 2008 100 εκατομμύρια δολάρια από τον τότε βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα. Τα χρήματα κατατέθηκαν στον λογαριασμό ενός παναμέζικου ιδρύματος, στην Ελβετία. Τον ίδιο μήνα, η βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph έγραψε ότι ο Φελίπε μετέχει σε αυτό το ίδρυμα. Ο βασιλιάς Φελίπε αποποιήθηκε την κληρονομιά του και κατάργησε το ετήσιο βασιλικό επίδομα που λάμβανε ο πατέρας του.
Βασίλισσα Σοφία: Ο αρραβώνας της με τον Χουάν Κάρλος
Στις 12 Σεπτεμβρίου του 1961, η πριγκίπισσα Σοφία αρραβωνιάστηκε στη Λωζάνη τον Χουάν Κάρλος, πρίγκιπα των Αστουριών και επίδοξο διάδοχο του ισπανικού θρόνου. Δύο ημέρες αργότερα “υπό αίθριον ουρανόν, ηπίαν φθινοπωρινήν ημέραν και το κλασσικόν αττικόν λυκόφως” η Αθήνα υποδέχτηκε “το ευτυχές πριγκιπικόν ζεύγος και τους γονείς του”. Οι δακτύλιοι αρραβώνες ανταλλάχθηκαν στα Ανάκτορα των Αθηνών στις 14 Δεκεμβρίου, ημέρα των 60ων γενεθλίων του βασιλιά Παύλου. Παρόντες 35 πρίγκιπες, η κυβέρνηση και άλλοι επίσημοι.
Βασίλισσα Σοφία: Ο πολυτελής γάμος της
Στις 14 Μαΐου 1962 παντρεύτηκε στην Αθήνα τον πρίγκιπα Χουάν Κάρλος. Η βασίλισσα Φρειδερίκη θυμόταν το γάμο της μεγαλύτερης κόρης της: “Ήταν μια μέρα ηλιόλουστη και η Σοφία ήταν όμορφη. Το νυφικό της ήταν ένα δαντελένιο όνειρο. Τη μακρυά ουρά κρατούσαν 6 παράνυμφοι, μεταξύ των οποίων η αδελφή της Ειρήνη, η αδελφή του Χουανίτο, Ινφάντη Πιλάρ, η πριγκίπισσα Ειρήνη της Ολλανδίας, η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα του Κεντ και η καλύτερη φίλη των παιδιών μου, η πριγκίπισσα Τατιάνα Ράτζβιλ.
Έξη νέοι κρατούσαν τα στέφανα επάνω από τα κεφάλια του νεαρού ζεύγους. Ο σύζυγός μου στεκόταν πίσω από τη Σοφία και τον Χουανίτο και, σε μια ορισμένη στιγμή της τελετής, πήρε τα δύο στέφανα και τα διασταύρωσε τρεις φορές επάνω από τα κεφάλια τους. Το θέαμα ήταν συγκινητικό. Από τους εξώστες έπεφταν επάνω στο ζεύγος και στο εκκλησίασμα ροδοπέταλα, που μέσα στο λαμπρό φως, έμοιαζαν σαν χιονονιφάδες…”.
Βασίλισσα Σοφία: Απέκτησε τρία παιδιά και οχτώ εγγόνια
Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά: Την Ιφάντα Ελένα (20/12/1963), την Ιφάντα Κριστίνα (13/06/1965) και τον πρίγκιπα Φελίπε (30/01/1968 – νυν βασιλιά της Ισπανίας ) και έχουν οχτώ εγγόνια: την Λεονόρ και τη Σοφία ντε Μπορμπόν Ορτίζ, κόρες του βασιλικού ζεύγους, τον Φελίπε και την Βικτόρια Μαρισαλαρ ντε Μπορμπον, τέκνα της Ινφάντα Ελένα και του Χαϊμέ ντε Μαρισαλαρ, και τους Χουάν, Πάμπλο, Μιγκέλ και Ιρένε Ουρνταγκαρίν ντε Μπορμπον, τέκνα της Ινφάντα Κριστίνα και του συζύγου της Ινάκι Ουρνταγκαρίν.
Βασίλισσα Σοφία: Η προίκα της από το ελληνικό δημόσιο ανήλθε σε 9 εκατ. δραχμές
Η συζήτηση στη Βουλή για το σχέδιο νόμου “περί προικός της βασιλόπαιδος Σοφίας” άρχισε στις 14 Μαρτίου 1962. Η δαπάνη που θα βαρύνει τον προϋπολογισμό ανέρχεται σε 9.000.000 δραχμές (300.000 δολάρια). Η αντιπολίτευση αντιδρά με το σύνθημα: “Προίκα στην παιδεία και όχι στη Σοφία”. Το νομοσχέδιο, τελικά, εγκρίθηκε δια βοής στη Βουλή των Ελλήνων στις 16 Μαρτίου 1962. Η Ενωση Κέντρου απέσχε από την ψηφοφορία.
Βασίλισσα Σοφία: Η επιστολή του Αριστοτέλη Ωνάση στον Κωνσταντίνο Καραμανλή
Τις μέρες εκείνες διαδραματιζόταν κι ένα παρασκήνιο με πρωταγωνιστή τον Αριστοτέλη Ωνάση. Ήταν άγνωστο για χρόνια, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έχει δημοσιεύσει τις σχετικές επιστολές στο “Αρχείο” του, νομίζω όμως ότι δεν έχει δοθεί η προσοχή και η δημοσιότητα που πρέπει. Με αφορμή τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την προικοδότηση της Σοφίας και το σχετικό θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από το θέμα και στο εξωτερικό, ο επιχειρηματίας Α. Ωνάσης θα αποστείλει, στις 8 Μαρτίου, προς τον Κ.Καραμανλη, την ακόλουθη επιστολή:
Βασίλισσα Σοφία: Ο Αριστοτέλης Ωνάσης προθυμοποιήθηκε να πληρώσει το ποσό της προίκας
“Αγαπητέ πρόεδρε,
Σας εσωκλείω επιταγήν τριακοσίων χιλιάδων δολλαρίων εις διαταγήν της Τραπέζης της Ελλάδος, με την κάτωθι σκέψιν και επιθυμίαν: Αν σας αρέσει, κάμνετε χρήσιν, αν όχι, μου επιστρέφετε την επιταγήν και με συγχωρείτε δια την ενόχλησιν. Πρόκειται για το ζήτημα της πριγκιπικής προικός. Δια να αποφευχθούν περαιτέρω δυσάρεσται συζητήσεις στην Βουλήν και στον τύπον με την λυπηράν αντανάκλασιν στην βασιλικήν οικογένειαν, προτείνω να δωρήσω μέσω ημών στο Δημόσιο ανωνύμως το υπό συζήτησιν ποσόν, και έτσι αποστομώνονται όλοι και τερματίζεται η πολιτική εκμετάλλευσις του θέματος αυτού. Εφρόντισα να γίνη η επιταγή εις τρόπον που να εξασφαλίζεται η ανωνυμία του δωρητού”.
Βασίλισσα Σοφία: Το ποσό επεστράφη από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή
Ο Κ. Καραμανλής δεν αποδέχτηκε την προσφορά και τρεις ημέρες αργότερα παρέδωσε την υπ’ αριθμ. 76735 επιταγή στον αντιπρόσωπο του Ωνάση, Μ. Τόμπρα.
Βασίλισσα Σοφία: 80.000 τριαντάφυλλα και λαμπεροί καλεσμένοι στον παραμυθένιο γάμο
Ο γάμος έμοιαζε σαν από παραμύθι. Με τις βασιλικές άμαξες, τον κόσμο να χαιρετάει τους βασιλείς και τους καλεσμένους τους. Έγιναν δύο τελετές. Μία στον Καθολικό Ναό του Αγίου Διονυσίου και μια άλλη στην Μητρόπολη των Αθηνών. Και οι δυο ναοί είχαν στολιστεί με 80.000 τριαντάφυλλα.
Φτάνει πρώτη η βασίλισσα Τζουλιάνα της Ολλανδίας με το βασιλιά Όλαφ της Νορβηγίας. Εν συνεχεία με άλλο αυτοκίνητο φθάνει η βασίλισσα της Δανίας και η βασίλισσα Βικτωρία-Ευγενία της Ισπανίας, χήρα του βασιλιά Αλφόνσου της Ισπανίας και γιαγιά του γαμπρού. Άλλα αυτοκίνητα φέρνουν τους υπόλοιπους προσκεκλημένους, τον πρίγκιπα Βερνάρδο της Ολλανδίας, την βασίλισσα Ελένη της Ρουμανίας, αδελφή του βασιλιά Παύλου, τον βασιλιά Ουμβέρτο της Ιταλίας και την σύζυγο του Μαρία Ζοζέ, τον βασιλιά της Ρουμανίας Μιχαήλ και την σύζυγο του Άννα, τον πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό και την πριγκίπισσα Γκρέις και άλλους υψηλούς προσκεκλημένους.
Βασίλισσα Σοφία: Η νύφη με άμαξα που τη σέρνουν έξι ολόασπρα άλογα
Όλοι περίμεναν τη νύφη που θα φθάσει με τον πατέρα της βασιλιά Παύλο μέσα στην τελετική άμαξα, την γαλάζια και χρυσή που τη σέρνουν έξι ολόασπρα άλογα. Η άμαξα αυτή έχει μακρά και πολυκύμαντη ιστορία. Κατασκευάστηκε στη Γαλλία στα μέσα περίπου του προπερασμένου αιώνα ειδικά για να χρησιμοποιηθεί στην στέψη του τότε αρχηγού του οίκου των Βουρβόνων του οποίου αναμενόταν η παλινόρθωση.
Η τύχη δεν της χαμογέλασε τότε. Αγοράστηκε στη συνέχεια από τον βασιλικό οίκο της Ελλάδος και πρωτοχρησιμοποιήθηκε στους γάμους του βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄με την πριγκίπισσα Σοφία της Πρωσίας το 1889. Είναι η ίδια άμαξα που χρησιμοποίησαν ως νεόνυμφοι ο βασιλιάς Παύλος και η βασίλισσα Φρειδερίκη.
Βασίλισσα Σοφία: Μακριά από τη δεύτερη πατρίδα που λάτρεψε
Μετά την τελετή το βασιλικό ζεύγος της Ελλάδος παρέθεσε γαμήλιο γεύμα στους κήπους των Ανακτόρων για τους υψηλούς προσκεκλημένους κατά τη διάρκεια του οποίου κόπηκε και η παραδοσιακή γαμήλια τούρτα. Το βράδυ παρατέθηκε δείπνο στο καζίνο “Αστέρια” της Γλυφάδας και μετά το τέλος του η Σοφία και ο Χουάν Κάρλος αναχώρησαν για το ταξίδι του μέλιτος στο Ιόνιο Πέλαγος. Η ζωή των βασιλέων της Ισπανίας μόλις είχε ξεκινήσει. Η κατάληξη είναι πικρή για μια βασίλισσα αγαπητή στην Ισπανία. Μετά τον αδερφό της Κωνσταντίνο είναι η δεύτερη που θα πάρει το δρόμο μακριά από την δεύτερη πατρίδα της που λάτρεψε.