Ο Joe Ades είναι ένας μικροπωλητής που ζει στη Ν. Υόρκη που το πρωί ξεφλούδιζε πατάτες καταφέρνοντας να χτίσει μία αμύθητη περιούσια.
Το πρωί ξεφλούδιζε πατάτες και το βράδυ ζούσε μια πολυτελή ζωή
Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται επιχειρηματικά μυαλά. Και κάποιοι άλλοι εκμεταλλεύονται αυτό το χάρισμά τους στο έπακρο μόλις το ανακαλύψουν.
Ο Joe Ades είναι σίγουρα ένας από αυτούς. Ο μικροπωλητής της Νέας Υόρκης που έμεινε στην ιστορία όχι μόνο γι’ αυτό που πουλούσε αλλά και για τον τρόπο που το έκανε. Ντυμένος πάντα με ακριβά και μοντέρνα για την εποχή κοστούμια που τελικά όπως αποδείχτηκε ήταν μέρος μιας μεγάλης και ακριβής συλλογής.
Μια συλλογή που πέτυχε πουλώντας κάτι που σε πολλούς θα φαινόταν φθηνό και όχι ικανό να βγάλει κέρδος. Κι όμως το μότο του Joe επιβεβαιώθηκε. «Ποτέ μην υποτιμάς ένα μικρό ποσό που μαζεύεις με το χέρι για 60 χρόνια»!
Ο μικροπωλητής που έκανε τεράστια περιουσία
Τι ακριβώς, όμως, πουλούσε ο Ades; Αποφλοιωτές πατάτας! Πολύ καλούς αποφλοιωτές πατάτας όπως έλεγε ο ίδιος έναντι πέντε δολαρίων τον ένα. Και οι πελάτες περίμεναν στην ουρά όπου έστηνε το κασελάκι του και έκανε επίδειξη. Όχι μόνο για να δουν τι πουλούσε αλλά και για να ακούσουν όσα έλεγε. Ιστορίες, αστεία και ό,τι έκανε τον πελάτη να νιώθει οικειότητα και τελικά να καταλήγει να αγοράζει τον αποφλοιωτή του.
Και θα σκεφτείς γιατί να αγοράσουν από τον πλανόδιο τον αποφλοιωτή. Δεν υπήρχε αλλού; Κι όμως όχι! «Η εταιρία στην Ελβετία που τον φτιάχνει τον διαθέτει μόνο σε όσους έχουν την ικανότητα να τον παρουσιάζουν σωστά», έλεγε στον πάγκο του. «Και να τον παραγγέλνουν σε μεγάλες ποσότητες», δεν παρέλειπε να σημειώνει.
Ο ίδιος ξεκίνησε από μικρή ηλικία να είναι μικροπωλητής δίνοντας μεταχειρισμένα κόμιξ. Γεννημένος στο Λονδίνο, από φτωχή οικογένεια, έπρεπε από 15 χρονών να βγάζει εισόδημα. Η εμπλοκή του με τους μικροπωλητές ήρθε σε μικρή ηλικία όταν σε κάτι ερείπια του Μάνστεστερ είδε μικροπωλητές να διαλαλούν την πραμάτεια τους στην αυτοσχέδια αυτή υπαίθρια αγορά.
Και είδε τον κόσμο να αγοράζει και τους πλανόδιους να βγάζουν καλά λεφτά. Γιατί να μην κάνω το ίδιο, σκέφτηκε. Καθοριστικός παράγοντας στην πορεία της ιδιαίτερης καριέρας του ήταν ένας πλανόδιο στην Πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου που πουλούσε στους τουρίστες σακουλάκια με σπόρια για να ταΐζουν τα περιστέρια. Όπως είχε αποκαλύψει ο Joe, είχε καταφέρει να έχει πολυκατοικίες στην ιδιοκτησία του!
Στη Νέα Υόρκη, ο Ades έφτασε σε μεγάλη ηλικία μιας και μετά την Αγγλία για 25 χρόνια έζησε στην Αυστραλία. Στην Αμερική όμως έμελλε να λάμψει το άστρο του. Εκεί έγινε όχι μόνος πλούσιος αλλά και γνωστός. Ζούσε τη ζωή που ήθελε και κέρδιζε τα χρήματα για να το κάνει ολομόναχος.
Η εμφάνιση που μπέρδευε τον κόσμο
Η εμφάνιση και οι συνήθειές του τα βράδια δεν μπορούσαν να κάνουν κάποιον να πιστέψει τι επαγγέλεται. Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν τον ρωτούσαν με τι ασχολείται, ο Joe απαντούσε «πουλάω αποφλοιωτές πατάτας». Και αφού γελούσαν ξαναρωτούσαν: «Σοβαρά τώρα, με τι ασχολείστε;» Τότε ο Joe δε δίσταζε να τους τους καλέσει στο… μαγαζί του, δηλαδή σε κάποια πολυσύχναστη γωνιά της πόλης επί σειρά ετών, για να δουν με τα μάτια τους. Και το μαγαζί δεν ήταν πάντα στο ίδιο σημείο. Αφενός γιατί συχνά έπρεπε να αποφύγει την αστυνομία, αφετέρου γιατί όπως έλεγε ήθελε να αποτελεί έκπληξη για τους πελάτες του. Να μην βαριούνται και συνηθίζουν να τον βλέπουν στο ίδιο σημείο.
Ο διάσημος πλέον ξεφλουδιστής κυκλοφορούσε σε ακριβά εστιατόρια, άνοιγε πανάκριβες σαμπάνιες και απέκτησε ένα πολύ ευρύχωρο διαμέρισμα στο Μανχάταν. Το πρωί καθάριζε πατάτες και το βράδυ εμφανιζόταν με γραβάτες που κόστιζαν εκατοντάδες δολάρια και πανάκριβα σακάκια. Όταν αποκαλύφθηκε πολλά χρόνια μετά η ντουλάπα του, δύσκολα πίστευες ότι αυτά τα ρούχα ανήκαν σε έναν πλανόδιο πωλητή. Ποτέ δεν έκρυβε ούτε τη δουλειά του, ούτε τα λεφτά του. Αλλά ποτέ δεν σταμάτησε να κάνει την δουλειά του. Ούτε είχε υπαλλήλους.
Έβγαινε ο ίδιος κάθε μέρα με το κασελάκι του ακόμη και όταν έκανε τσουχτερό κρύο. Μόνο όταν χιόνιζε δεν έβγαινε. Αυτό το επάγγελμα έκανε ακόμη και τρία χρόνια πριν φύγει από τη ζωή. Υπολογίζεται ότι έβγαζε ημερησίως πολλά περισσότερα από 500 δολάρια την ημέρα στη Νέα Υόρκη, πουλώντας τους αποφλοιωτές του στην Chinatown, στη Herald Square ή στο κεντρικό Brooklyn. Γεμάτος από αυτή, τη δουλειά που έκανε και από τους ανθρώπους που γνώρισε. Κατάφερε να γίνει ένας σταρ στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ…