Ο γάμος της πριγκίπισσας Σοφίας και του Δον Χουάν: Το εκτενές δημοσίευμα της “Καθημερινής” περιέγραψε λεπτομερώς τον βασιλικό γάμο που έλαβε χώρα στην Αθήνα στις 14 Μαΐου του 1962. Η πρωτότοκη κόρη του βασιλιά Παύλου και της βασίλισσας Φρειδερίκης, η πριγκίπισσα Σοφία, έλαμπε από χαρά πλάι στον πρίγκιπα του Αστουρίων Χουάν Κάρλος.
Η πριγκίπισσα χαιρετούσε με ενθουσιασμό τα πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τη Μητρόπολη Αθηνών, όπου τελέστηκε η ορθόδοξη τελετή του γάμου τους. Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν τρεις γάμους: έναν με ρωμαιοκαθολική ιεροτελεστία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, έναν πολιτικό στο Παλάτι και έναν με ορθόδοξη ιεροτελεστία στον Καθεδρικό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.
Στην ορθόδοξη τελετή παρέστησαν γαλαζοαίματοι και ευγενείς από 29 χώρες, πριγκιπάτα και δουκάτα. Σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στον λογαριασμό του Instagram “royalofgreece”, η Σοφία εμφανίζεται γελαστή στο πλευρό του συζύγου της, φορώντας το εντυπωσιακό νυφικό της.
Ο παραμυθένιος βασιλικός γάμος στην Ελλάδα ανάμεσα στην πριγκίπισσα Σοφία και στον διάδοχο του ισπανικού θρόνου, Χουάν Κάρλος ντε Μπουρμπόν, έγραψε ιστορία το μακρινό 1962.
Οι δύο γαλαζοαίματοι γνωρίστηκαν σε κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά, το 1954. Συναντήθηκαν ξανά στον γάμο του Δούκα του Κεντ στο Γιορκ το 1961 και στις 14 Μαΐου 1962, όλα ήταν έτοιμα για το μεγάλο γεγονός: Ένας νέος βασιλικός γάμος στην Ελλάδα.
Δεν υπήρχε καλύτερο ταίριασμα για την κόρη του βασιλιά Παύλου και της βασίλισσας Φρειδερίκης της Ελλάδας και αδελφή του διαδόχου, Κωνσταντίνου.
Για τον γάμο της 23χρονης Ελληνίδας πριγκίπισσας και του 24χρονου Ισπανού πρίγκιπα, η Αθήνα φάνταζε ως η ιδανική επιλογή.
Η Μαδρίτη βρισκόταν υπό την εξουσία του δικτάτορα Φράνκο και η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας ζούσε εξόριστη στην Πορτογαλία. Η Σοφία ήταν Ορθόδοξη και ο Χουάν Κάρλος Καθολικός, οπότε αποφασίστηκε να γίνουν δύο γαμήλιες τελετές.
Η πρώτη τελετή έλαβε χώρα στον Καθολικό Ναό του Αγίου Διονυσίου και η δεύτερη στην Μητρόπολη των Αθηνών.
Ο βασιλικός γάμος ήταν παραμυθένιος. Άμαξες, λουλούδια, κανονιοβολισμοί, γαλαζοαίματοι από όλο τον κόσμο κατέκλυσαν την πρωτεύουσα.
Στο γάμο παρέστησαν, όπως γράφουν οι εφημερίδες της εποχής, τρεις βασιλείς, έξι βασίλισσες και βασιλομήτορες, 42 πρίγκιπες, 56 πριγκίπισσες, 22 δούκες και δούκισσες, τιτλούχοι από 29 χώρες, πριγκιπάτα και δουκάτα.
Το παρών έδωσε και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Ακόμη, ο απλός λαός των Αθηνών συνέρρεε στους δρόμους για να δει από κοντά τη βασιλική πομπή και τους μελλόνυμφους.
Η νύφη ήταν εκθαμβωτική. Το ρομαντικό νυφικό της δια χειρός Jean Dessès ήταν από δαντέλα, με κεντήματα και μια τεράστια ουρά στο πέπλο. Ο Χουάν Κάρλος φορούσε την στρατιωτική του στολή και τα μετάλλιά του.
Οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της Αθήνας αντηχούσαν χαρμόσυνα, ενώ το νεαρό ζευγάρι, μετά την ολοκλήρωση της τελετής, επιβιβάστηκε στην άμαξα για να επιστρέψει στα Ανάκτορα, με τιμητική συνοδεία.
Η διαδρομή που ακολούθησαν ήταν μεγάλη ώστε το πλήθος να δει από κοντά το νεόνυμφο ζευγάρι.
Στη συνέχεια το πριγκιπικό ζεύγος παρέθεσε γαμήλιο γεύμα στους κήπους των Ανακτόρων για τους υψηλούς προσκεκλημένους του, κατά τη διάρκεια του οποίου κόπηκε και η παραδοσιακή γαμήλια τούρτα. Το βράδυ παρατέθηκε δείπνο στο καζίνο «Αστέρια» της Γλυφάδας και μετά το τέλος του, η Σοφία και ο Χουάν Κάρλος αναχώρησαν για το ταξίδι του μέλιτος στο Ιόνιο Πέλαγος.