Ο Τάσος Κωστής γεννήθηκε στις 14 Ιανουαρίου του 1951 στο Κερατσίνι και είναι ηθοποιός, απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Αθηνών Γιώργου Θεοδοσιάδη.
Γράφει η Έπη Τρίμη
Επίσης, αυτό που δεν ξέρει ο κόσμος και το έμαθα εγώ σε συνέντευξη που είχαμε κάνει είναι πως είναι ξάδελφος του Γιάννη Μπέζου.
Ο Τάσος Κωστής είχε αποκαλύψει πως την εποχή του “Ρετιρέ” είχε ψωνιστεί ενώ είχε πει: “Δεν υπάρχει περίπτωση να μην καβαλήσεις το καλάμι. Νιώθεις ότι κάποιος είσαι. Όταν ξαφνικά εκεί που δεν είσαι τίποτα και ξεκινάς, είσαι παρθένος, κάνεις μια επιτυχία και λες «ωχ, έγινε αυτό», όχι με την κακή έννοια, με την καλή, θα ψωνιστείς. Δεν γίνεται να μη σου αρέσει αυτό που κάνεις και να μην αισθάνεσαι όμορφα που σε αναγνωρίζουν – εκεί που δεν σε ήξερε κανένας, παρά μόνο η θεία σου η Φωτούλα. «Ξεκαβάλησα» και κατάλαβα ότι αυτή είναι η δουλειά και δεν είναι η ζωή”.
Ο Τάσος Κωστής είναι παντρεμένος από το 1978 με τη σύζυγό του η οποία κατάγεται από το Κιλκίς όπου και διαμένει ακόμα και σήμερα και έχουν αποκτήσει έναν γιο και μία εγγονή.Ο ίδιος είχε πει για τη γυναίκα του: “Τη γυναίκα μου την πήρα πιτσιρίκι, ήταν 21 χρονών, Πόντια. Η σκέψη μου πάντα ήταν να μην παντρευτώ την γκόμενα, με την οποία ζούσαμε τα πάντα μαζί, το γλέντι, το έξω, το ανέμελο, το “δεν βαριέσαι αδερφέ”. Στον γάμο θέλεις άλλα πράγματα.Ήθελα να έχει υπευθυνότητα σε ορισμένα πράγματα. Για αυτό λοιπόν την παντρεύτηκα, ήταν για σπίτι, για την οικογένεια. Το κορίτσι μου, όπως τη λέω ακόμα, κάθισε στη σκιά μου και με ακολουθεί. Έχει καβαλήσει τη δική μου φιλοδοξία και πηγαίνουμε μαζί. Το κεφάλι της δεν βγαίνει ποτέ έξω να φανεί, κρύβεται εξαρχής. Αυτό θέλει μεγάλη δύναμη. Ουσιαστικά, ήμουν ο πρώτος άντρας στη ζωή της”.
Σε άλλη συνέντευξη είχε πει: “Επειδή παντρεύτηκα σχετικά νέος, 28 χρονών, είχα υποχρεώσεις στην οικογένεια. Μέχρι τα 28 μου ήμουν αλήτης, με την καλή έννοια, ανέμελος, «τρία πουλάκια κάθονται», έτσι έζησα τη ζωή, έντονα και όμορφα”.
Ο Τάσος Κωστής έχει συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές αλλά και τηλεοπτικές παραγωγές, συγκεκριμένα σε 42 σήριαλ και 78 θεατρικά.
Στην τηλεόραση, τρεις από τους ρόλους του που όλοι θα θυμόμαστε είναι όταν συμπρωταγωνίστησε με τον Κώστα Τσάκωνα και υποδύονταν τους υδραυλικούς στην κωμωδία του 1988 , Η μεγάλη απόφραξη, στη σειρά του Mega, Ρετιρέ, όπου υποδυόταν τον καφετζή Φοίβο αλλά και στη σειρά Εκείνες κι εγώ του ΑΝΤ1 με το Γιάννη Μπέζο, οπού υποδυόταν τον Δημήτρη Μαρίκο, φίλο του Ζάχου Δόγκανου.
Ο αγαπημένος ηθοποιός «έδωσε» φωνή στον Σαΐνη, η Λέτα Μουσούτη ήταν η γλυκιά Πέννυ, τον μοχθηρό Δόκτωρ Κλάου μεταγλώττισε ο Χρήστος Πάρλας, ενώ ο Χρήστος Κατσιγιάννης δάνεισε τη φωνή του στον Αρχηγό Κουίμπι. Τους στίχους της ελληνικής εκδοχής του Αστυνόμου Σαΐνη έγραψε ο Παναγιώτης Τσαπάρας….
Η έμπνευση από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο Ο ηθοποιός Τάσος Κωστής, που έχει βραβευτεί από την Disney για την προσφορά του στον τομέα των κινουμένων σχεδίων με τις μεταγλωττίσεις, αποκάλυψε 36 χρόνια μετά από που εμπνεύστηκε για να χρωματίσει τη φωνή του με τον τρόπο που το έκανε και τελικά δικαιώθηκε. Ο άνθρωπος τον οποίο ουσιαστικά “μιμήθηκε” φωνητικά ήταν ο Χρήστος Ευθυμίου στην ταινία “Ένας βλάκας και μισός”.
Οι περιπέτειες του «κουτό – Θωμά» Ένας αφελέστατος ανθρωπάκος, τον οποίο υποδύθηκε ο Χρήστος Ευθυμίου παγιδεύεται από μια πονηρή χήρα (Ρίκα Διαλυνά) η οποία ζει πλουσιοπάροχα από την ασφάλεια του δήθεν νεκρού συζύγου της (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος). Όταν ο σύζυγός της εμφανίζεται με σάρκα και οστά εκείνη βάζει τον αγαθό φίλο της «κουτό – Θωμά» να τον σκοτώσει. Εκείνος τελικά καταλήγει στο δικαστήριο, όπου θα απαλλαχθεί λόγω βλακείας. Το σενάριο διασκεύασε ο Γιάννης Δαλιανίδης από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Δημήτρη Ψαθά….
“Έχει τύχει να ξέρει κάποιος ότι με ενοχλεί και να μου λέει θα κάνετε μία εξαίρεση; Δεν θα τον βρίσω; Γιατί να κάνω εξαίρεση;”
«Ήταν σοβαρό. Πολύ σοβαρό. Αυτό που έχει όλος ο κόσμος. Καρκίνος. Ήταν καρκίνος στο έντερο. Το έκανα και τελείωσε και μια χαρά. Δεν φοβήθηκα. Με την έννοια ότι είπα “Πολεμιέται; Πολεμιέται! Το πολεμάω; Το πολεμάω!” Ωραία. Υπομονή, το κεφάλι κάτω και πάμε στη σειρά μας στο δημόσιο νοσοκομείο με το ΙΚΑ μου. Πήγα με τη σειρά μου με το ΙΚΑ και έκανα όλα αυτά τα πράγματα και χάλασα 72 ευρώ»
«Όταν το άκουσα έπαθα σοκ. Σου φεύγει η γη κάτω από τα πόδια σου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τάσος Κωστής. “Στο πρώτο σοκ, «καρκίνος», δύσκολη λέξη. Συνήθως λέμε η κακιά αρρώστια και το ξορκίζουμε αλλά δεν βγαίνει τίποτα ξορκίζοντας το. Ήθελα πρώτα να καταλάβω με το μυαλό μου τι είναι αυτό που έχω μπροστά μου. Αυτό που έχω είναι μάχιμο; Μπορώ να παλέψω μαζί του; Μόλις ανακάλυψα πως μπορώ να παλέψω μαζί του, πάλεψα και είμαστε ισοπαλία” είχε αποκαλύψει ο Τάσος Κωστής.
“Δεν θα πω ποτέ τη λέξη κέρδισα, όχι. Δεν ξέρεις ποτέ. Καλά είναι έτσι. Ούτε κέρδισα ούτε έχασα. Ακόμα περισσότερο συνειδητοποίησα πόσο περαστικοί είμαστε από τη ζωή και αυτό το κομματάκι που θα ζήσουμε θα πρέπει να το ζήσουμε όμορφα” είχε προσθέσει ο Τάσος Κωστής.
“Δεν θέλω να βλέπω τους δικούς μου ανθρώπους στεναχωρημένους. Επειδή ο γιος μου είναι εσωστρεφής σαν την γυναίκα μου, τα κρατάει όλα πολύ μέσα του, έλεγα καλύτερα να μην έρχεται στο νοσοκομείο. Έδινα εγώ κουράγιο γιατί δεν θέλω να με λυπούνται” είχε δηλώσει με ειλικρίνεια ο Τάσος Κωστής.