Ο Τάσος Αρνιακός είναι από τις πιο αγαπητές τηλεοπτικές παρουσίες. Ο γνωστός μετεωρολόγος του ΑΝΤ1 έχει τον δικό του τρόπο να λέει τον καιρό και αυτό τον έχει κάνει να ξεχωρίσει.
Γράφει η Έπη Τρίμη
Ο Τάσος Αρνιακός είναι Αθηναίος, γκάγκαρος, γιατί και ο πατέρας του και ο παππούς του και ο προπάππος του γεννήθηκαν στην Αθήνα και ήταν βοσκοί. Ο παππούς του, ο Τάσος Αρνιακός, έγινε επιπλοποιός και ο πατέρας του μηχανικός. Οι Αντενικοί τον εμπιστεύονται μάλιστα τόσο πολύ που τον “φιλοξενούν” συχνά και σε άλλα project του σταθμού.
Ο αγαπητός μετεωρολόγος είχε πει: “Ο παππούς μου με ανέβαζε στην ταράτσα της ισόγειας κατοικίας μας στον Άγιο Σώστη, μου έδειχνε τα σημάδια του καιρού και με έβαζε να εξηγώ τα σημάδια των νεφών. Τότε δεν υπήρχαν πολυκατοικίες και από κει φαίνονταν ο Υμηττός, η θάλασσα, ο Πειραιάς και η Καστέλλα. Μου έλεγε ότι όταν μαυρίζει η Κούλουρη, η Σαλαμίνα δηλαδή, έρχεται κακοκαιρία στην Αθήνα. Και αργότερα, όταν ασχολήθηκα ως πάρεργο με τον προσκοπισμό –έγινα αρχηγός στους προσκόπους–, ο καιρός ήταν πάντα ένα στοιχείο που επηρέαζε τις εκδρομές μας κι έτσι εμβάθυνα αρκετά σε αυτόν.
Όταν κάποτε προέκυψε ένας διαγωνισμός για μετεωρολόγους στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), προσελήφθην ως μόνιμος υπάλληλος και το 1979 βρέθηκα στα Κύθηρα ως παρατηρητής, στον Μετεωρολογικό Σταθμό Κυθήρων. Στα 7 χρόνια που έμεινα εκεί έζησα εκπληκτικές καιρικές εμπειρίες: ανεμοστρόβιλους, βοριάδες 10 και 12 μποφόρ που έσπαγαν τα τζάμια του σταθμού, ανεμόμετρα να φεύγουν και να τα κυνηγάμε, θαλασσοταραχές.
Γυρίζοντας στην έδρα της ΕΜΥ, συνέχισα την καριέρα μου ως ενημερωτής κυβερνητών αεροσκαφών στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, στο Δυτικό Αεροδρόμιο και μετά στο Ανατολικό. Ενημέρωνα τους κυβερνήτες εγχώριων και παγκόσμιων πτήσεων για τις καιρικές συνθήκες που θα αντιμετώπιζαν πετώντας στα διάφορα ύψη.
Στη συνέχεια, ασχολήθηκα με την κλιματολογία και την πρόγνωση του καιρού στο Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο της ΕΜΥ ως προγνώστης καιρού. Έτσι, έχω μια ολοκληρωμένη εικόνα για την ΕΜΥ, από την παρατήρηση ως την πρόγνωση, και είμαι τυχερός που έχω υπηρετήσει σε όλα αυτά τα πόστα”.
Όταν το 1979 ολοκλήρωσε τις σπουδές του ο Τάσος Αρνιακός βρέθηκε να δίνει εξετάσεις σε μια σειρά από διαγωνισμούς που προκήρυξε η Εθνική Μεταιωρολογική Υπηρεσία. Κατόρθωσε να προσληφθεί και έτσι ξεκίνησε ένα μακρύ ταξίδι που τον έφερε ξαφνικά στην τηλεόραση την Καθαρά Δευτέρα του 2007. Πώς; Ήταν το πρώτο όνομα στον κατάλογο των μεταιωρολόγων (Αρνιακός γαρ), ένας ρεπόρτερ του ΑΝΤ1 χρειαζόταν επειγόντως μετεωρολόγο, τον πήρε τηλέφωνο και αυτό που ακολούθησε δεν άφησε ασυγκίνητο το δημοσιογραφικό επιτελείο- και όχι μόνο- του σταθμού του Αμαρουσίου.
Ο Τάσος Αρνιακός μεγάλωσε με τα μουσικά ποιοτικά χάδια του Χατζηδάκι, τις αφυπνιστικές φάπες του Θεοδωράκη, και το περιθωριακό τότε παράπονο του μπουζουκιού του Τσιτσάνη.
Γνώρισε τα παγκόσμια προβλήματα από τα 45άρια των Beatles και των Rolling stones και τα ελληνικά από τα LP του Σαββόπουλου και τις λαθραίες κασέτες τον Νικόλα τον Άσιμο. Ωρίμαζα με την φυσαρμόνικα του Dylan, την κιθάρα της Joan Baez, το ηχόχρωμα των Animals, την τρομπέτα του Luis Armstrong.
Στη συνέχεια εκτίμησε την μεγαλοφυΐα του Mozart, την εκκωφαντική μεγαλοπρέπεια του Παπαθανασίου, την εκπληκτική ετερόκλητη ηχωδία του Ξενάκη και τα αξέχαστα μεταδιδακτορικά λάιβ Θεοδωράκη, Ξαρχάκου και άλλων..
Του αρέσει να διαβάζει βιβλία, λατρεύει τα ταξίδια, τον κινηματογράφο και τον προσκοπισμό. Δεν έχει δικό του Facebook καθώς δεν έχει χρόνο για συνομιλίες φωτογραφίες, video, τρολαρίσματα, like και τα τοιαύτα. Επίσης, δε βλέπει ιδιαίτερα τηλεόραση.
Παίζει πολύ καλό πινγκ-πόνγκ, κολυμπά πολύ το καλοκαίρι, ενώ νεότερος έπαιζε πολύ ποδόσφαιρο και μπάσκετ.Επίσης, οι δύο γιοι του είναι πρωταθλητές κολύμβησης και μάλιστα open water.
Το ζευγάρι είναι μαζί εδώ και 25 χρόνια και έχει αποκτήσει μαζί δύο όμορφους γιους. «Όπως καταλαβαίνετε το ότι είναι όμορφη το διέκρινα πρώτος εγώ», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του, ο Τάσος Αρνιακός.
Η μακρινή καταγωγή του Τάσου Αρνιακού είναι από τη μακρινή Φωκίδα. Ο ίδιος θέλοντας να εξηγήσει από πού πήρε το επώνυμό του εξιστόρησε τα εξής πριν χρόνια: “Κατέβηκαν αυτοί οι άνθρωποι σαν πολεμιστές και ξέμειναν ουσιαστικά και τι έκαναν… ήταν βοσκοί. Αφού έμειναν στην Αθήνα το μόνο που ήξεραν να κάνουν ήταν να βόσκουν πρόβατα και να πολεμάνε. Όταν σταμάτησε λοιπόν ο πόλεμος άρχισαν να βόσκουν πρόβατα και το ωραίο είναι το που… Στη Μιχαλακοπούλου. Γιατί η Μιχαλακοπούλου είναι ο Ιλισός ποταμός.
Το ωραίο είναι ότι οι στάνες τους ήταν εκεί που είναι τώρα η Αμερικανική Πρεσβεία, το Μέγαρο Μουσικής. Είναι μια οδός Έβρου όπου εκεί ήταν οι στάνες των αρνιακών. Αυτοί βόσκαν τα κοπάδια τους εκεί που είναι το Badminton, το Γουδή. Το κανονικό όνομα είναι Βάρσος, αλλά έγινε Αρνιακός προφανώς από τα αρνιά”.
Η διήγηση του Τάσου Αρνιακού για την καταγωγή του
«Γεννήθηκα στην Αννίτα και εγώ και ο πατέρας μου και ο παππούς μου και ο προπάππος μου. Ας πούμε από το ’21 και μετά γιατί από την εποχή του Περικλή δεν υπάρχουν Αθηναίοι.
Έτυχε οι πρόγονοι του πατέρα μου να βρίσκονται στο ασκέρι του Καραϊσκάκη και όταν κατέβηκε και πολιόρκησε τον Κιουταχή γύρω από την Ακρόπολη, ο οποίος πολιορκούσε τους Έλληνες που ήταν μέσα στην Ακροπολη.
Και εν πάση περιπτώσει κατέβηκαν αυτοί οι άνθρωποι από εκεί, σκοτώνεται ο Καραϊσκάκης όπως ξέρεις και μένει το ασκέρι του στην Αθήνα, δεν γύρισε πίσω.
Η μακρινή καταγωγή είναι από τη μακρινή Φωκίδα. Κατέβηκαν αυτοί οι άνθρωποι σαν πολεμιστές και ξέμειναν ουσιαστικά και τι έκαναν… ήταν βοσκοί. Αφού έμειναν στην Αθήνα το μόνο που ήξεραν να κάνουν ήταν να βόσκουν πρόβατα και να πολεμάνε. Όταν σταμάτησε λοιπόν ο πόλεμος άρχισαν να βόσκουν πρόβατα και το ωραίο είναι το που… Στη Μιχαλακοπούλου. Γιατί η Μιχαλακοπούλου είναι ο Ιλισός ποταμός.
Το ωραίο είναι ότι οι στάνες τους ήταν εκεί που είναι τώρα η Αμερικανική Πρεσβεία, το Μέγαρο Μουσικής. Είναι μια οδός Έβρου όπου εκεί ήταν οι στάνες των αρνιακών. Αυτοί βόσκαν τα κοπάδια τους εκεί που είναι το Badminton, το Γουδή. Το κανονικό όνομα είναι Βάρσος, αλλά έγινε Αρνιακός προφανώς από τα αρνιά.»