sofia-koyrtidoy-to-amp-8220-the-booth-amp-8221-i-giagia-amp-8211-protypo-to-1o-tis-tragoydi-kai-i-schesi-me-ton-agathona-31696
18:26

Σοφία Κουρτίδου: Το “The Booth”, η γιαγιά – πρότυπο, το 1ο της τραγούδι και η σχέση με τον Αγάθωνα

18:26
Newsroom

Η Σοφία Κουρτίδου γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη και είναι τραγουδοποιός και τραγουδίστρια. Ασχολήθηκε με τη μουσική από πολύ νεαρή ηλικία, κάνοντας σπουδές κλασσικής κιθάρας και φωνητικής.

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Στα 17 της βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Επιπλέον, το ίδιο διάστημα απέκτησε πτυχίο επάρκειας στην Ελληνική νοηματική γλώσσα, ενώ συγχρόνως εργαζόταν σε μουσικές σκηνές.

Advertisement

Το πτυχίο ψυχολογίας, το «The Booth» και το χιούμορ

Η τελευταία της τηλεοπτική δουλειά, ήταν στην ψυχαγωγική εκπομπή «The Booth», στο πλευρό της Σοφίας Μουτίδου, της Πηνελόπης Αναστασοπούλου και της Κρυσταλλίας, στο κανάλι του Open. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά και η ίδια για την εκπομπή:

Advertisement

«Εμείς δεν δίνουμε συμβουλές στο «The Booth» αλλά κάνουμε διάφορες συζητήσεις. Αν και έχω πτυχίο Ψυχολογίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δεν χρησιμοποιώ την επιστήμη για να ακούσω τον άνδρα ή τη γυναίκα που μας καλεί για να μας διηγηθεί την ιστορία του. Ο άνθρωπος που παίρνει την απόφαση να πάρει τηλέφωνο στο «The Booth» δεν θέλει απλά να μιλήσει αλλά και να κάνει χιούμορ μαζί μας και να πει και το καλαμπούρι του. (ήταν ιδέα της Σοφίας Μουτίδου). Οι Έλληνες πιστεύω ότι κάνουμε την καλύτερη ψυχοθεραπεία όταν μοιραζόμαστε τα προβλήματά μας και δεν μας παίρνει από κάτω όταν αρχίζουμε να αυτοσαρκαζόμαστε ή να κάνουμε αστεία και πλάκες με τους άλλους για την κατάστασή μας. Το χιούμορ σώζει».

Από τη συνεργασία με τον Αγάθωνα μέχρι την Ελεονώρα Ζουγανέλη

Το 2012 κυκλοφόρησε η πρώτη της δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Περιπαθώς και ρουφηχτά», σε δική της μουσική, στίχους και ενορχηστρώσεις. Τα τελευταία χρόνια πειραματίζεται στο live vocal looping εκτελώντας και ηχογραφώντας ζωντανά τραγούδια, μιμούμενη με τη φωνή της μουσικά όργανα! Έχει δημιουργήσει το συγκρότημα Slippin’ band με τους οποίους παίζουν δικά της τραγούδια “ξεγλιστρώντας” σε ρυθμούς swing, bossa nova , jazz , funk και διασκευάζοντας τα πάντα με σεβασμό και τρέλα. Πρωτότυπα τραγούδια συμπληρώνουν την δισκογραφία της, ενώ δεν σταματάει να μας παρουσιάζει νέα πράγματα σε οποιοδήποτε κλάδο επιλέξει.

Advertisement

Πέρα από τον Αγάθωνα Ιακωβίδη έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες, όπως η Ελεωνόρα Ζουγανέλη και ο Θανάσης Αλευράς. Στις πρόσφατες εμφανίσεις της (2013) αναβιώνει τη μουσική του Ζαμπέτα και του Τσιτσάνη μέσα από μοντέρνους ήχους, όπως των Portishead και των White Stripes.

«Άνθρωποι σαν τον Αγάθωνα ζουν πάντοτε μέσα στην καρδιά μας»

«Ήταν πατέρας για πολλούς από εμάς και φίλος καρδιακός. Ήταν μάγκας, αν και δεν θα του άρεσε να τον αποκαλούμε έτσι. Ο Αγάθωνας ήταν μάγκας, ήταν άνθρωπος κιμπάρης. Έτσι θα ήθελε να τον θυμόμαστε, ήταν ένας απίστευτος μουσικός. Άνθρωποι σαν τον Αγάθωνα είναι πάντα εδώ και μέσα από το έργο τους και μέσα από αυτό που ήταν, σαν παράδειγμα ανθρώπου», είπε η Σοφία Κουρτίδου και πρόσθεσε: «Ο πιο ειλικρινής άνθρωπος που γνώρισα στη ζωή μου, σε σημείο που πολλές φορές μπορεί να ήταν παρεξηγήσιμο».

Το πρώτο μου τραγούδι, που έβγαλα στο YouTube ήταν το “Δανεικά Ιδανικά”, το οποίο ήταν φτιαγμένο αποκλειστικά με τη φωνή μου έγινε viral

«Μόλις είχαμε μπει στο μνημόνιο και ήταν ένα κοινωνικοπολιτικό σχόλιο που έκανα μέσα από αυτό το τραγούδι, αφού στην ουσία καυτηρίαζε πως αυτό που ζούσαμε τότε δεν ήταν οικονομική, αλλά κοινωνική κρίση και πώς πολλές φορές αυτό μπορεί να είναι μια ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τη νοοτροπία που μας οδήγησε να βρεθούμε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Δυστυχώς το τραγούδι αυτό έγινε διαχρονικό, είπε στο Ladylike.gr. Οι στίχοι βέβαια αλλάζουν, γιατί πάντα φροντίζω να συμπεριλαμβάνω την επικαιρότητα σε τραγούδια που έχουν κοινωνικοπολιτικά θέματα, αλλά η ουσία τους είναι η ίδια. Οπότε έτσι ξεκίνησα με το Live looping. Πολλά τραγούδια μου είναι φτιαγμένα μόνο με τη φωνή και πάντα φροντίζω να κάνω τέτοια project».

Advertisement

Η γιαγιά μου ήταν πρότυπο

«Η γιαγιά μου ήταν το πρότυπό μου», είπε στο ladylike.gr. «Είναι μια υπέροχη γυναίκα που έχει περάσει πολλές κακουχίες στη ζωή της και παρ’ όλα αυτά δεν χάνει ποτέ το χαμόγελό από το πρόσωπό της, δεν μπορεί κανείς να σκεφτεί τι έχει περάσει όταν τη βλέπει, είναι ο πιο θετικός άνθρωπος του κόσμου. Πάντοτε αυτό ήταν το παράδειγμά μου, δεν την έχω ακούσει ποτέ να λέει κακή κουβέντα, δεν την έχω δει ποτέ να ασχολείται με το τι κάνουν οι άλλοι. Έχει απίστευτη παιδεία χωρίς να έχει μόρφωση και θεωρώ ότι είναι ένα πολύ φωτεινό παράδειγμα. Είναι στο ίδιο χωριό εδώ και χρόνια, δεν έχει ταξιδέψει παρά μία φορά στην Αθήνα γιατί ήθελε να δει εμένα και πού μένω, αλλά το μυαλό της ταξιδεύει συνέχεια και είναι ανοιχτό. Αυτό θεωρώ ότι είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα».

Πάντα ήμουν ένας άνθρωπος που έκανα τους φίλους μου να γελούν

Η Σοφία Κουρτίδου διαθέτει σίγουρα αρκετό χιούμορ, ενώ δεν διστάζει να «τσαλακωθεί», όπου και αν βρεθεί. Η ίδια έχει πει σχετικά: «Δεν ξυπνάς μία ημέρα, το αντιλαμβάνεσαι και λες: «Α! Θα κάνω βίντεο που θα κάνουν τον κόσμο να γελάσει«. Εγώ έκανα απλά αυτό που έκανα και σαν Σοφία στις παρέες μου. Γι’ αυτό και λέω ότι ήρθαν τα πράγματα πολύ αυθόρμητα».

Δεν σταμάτησα καθόλου να δημιουργώ καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας -Δρα ψυχοθεραπευτικά

«Το έκανα για να αισθάνομαι πρώτα απ’ όλα κι εγώ καλά με τον εαυτό μου, να μην πάψω να είμαι δημιουργική και δεύτερον για να αισθάνομαι κοντά με το κοινό, που μας έλειψε με την καραντίνα. Αυτή η ενασχόληση με τα social media βέβαια είχε ξεκινήσει και πριν από την καραντίνα, εντελώς αυθόρμητα με μία παρωδία που ανέβασα. Βέβαια, έκανα παρωδίες και πριν από το YouTube, έκανα χαρακτήρες σε παραστάσεις, μιούζικαλ κλπ. Πιο οργανωμένα όμως ξεκίνησα να ανεβάζω τα τελευταία δύο χρόνια. Και πολλά από αυτά τα αγκάλιασε ο κόσμος -πολλά ξεπερνούν τις 1 εκατομμύριο προβολές- οπότε όσο βλέπεις ότι αυτό το πράγμα έχει μια ανταπόκριση, θέλεις κι εσύ ακόμα περισσότερο να προσφέρεις. Είναι ψυχοθεραπεία για τον κόσμο, αλλά πρώτα απ’ όλα είναι ψυχοθεραπεία και για εμάς τους ίδιους», ανέφερε στο site Monopoli.

Tη μουσική την αντιλαμβανόμαστε με όλες τις αισθήσεις μας, όχι μόνο με την ακοή

«Παλεύω χρόνια για τα ίσα δικαιώματα. Προσπαθώ πρώτα απ’ όλα να κάνω τη μουσική μου προσβάσιμη για όλους τους ανθρώπους. Έχω πτυχίο νοηματικής, έκανα τέσσερα χρόνια μαθήματα και πάντα φροντίζω να υπάρχει απόδοση στην νοηματική στα τραγούδια μου. Πιστεύω ότι τη μουσική την αντιλαμβανόμαστε με όλες τις αισθήσεις μας, όχι μόνο με την ακοή. Είναι αδιανόητο να αφήνουμε στην “απ’ έξω” κάποιους ανθρώπους, να μην τους αφήνουμε να βιώσουν αυτό που αισθανόμαστε όταν νιώθουμε τον παλμό της μουσικής. Το ίδιο ισχύει σε όλα τα επίπεδα. Έχω βγάλει και ένα τραγούδι, το “Η Αγάπη δεν έχει μόνο ένα χρώμα”, γιατί πιστεύω ότι η αγάπη είναι όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου μαζί!»