amp-8220-13-chronia-prospatho-amp-8221-i-pathisi-poy-allaxe-ti-zoi-tis-koris-tis-antzelas-dimitrioy-ta-symptomata-amp-038-i-foto-8496
19:24

“13 χρόνια προσπαθώ”: Η πάθηση που άλλαξε τη ζωή της κόρης της Άντζελας Δημητρίου, τα συμπτώματα & η φωτο

19:24
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Εδώ και αρκετά χρόνια η κόρη της Άντζελας Δημητρίου, Όλγα Κιουρτσάκη έχει διαγνωστεί με ένα αυτοάνοσο νόσημα που της έχει αλλάξει τη ζωή.

Η Όλγα Κιουρτσάκη πάσχει από λεύκη, ένα νόσημα που προκαλεί αποχρωματισμό τμημάτων του δέρματος που προκύπτει από τη δυσλειτουργία ή τον θάνατο των μελανοκυττάρων.

Advertisement

O άγνωστος Γολγοθάς της Όλγας Κιουρτσάκη – Το αυτοάνοσο νόσημα που τη βασανίζει

Συγκεκριμένα, η Όλγα Κιουρτσάκη το 2020 είχε αποκαλύψει πως έχει διαγνωστεί με το εν λόγω αυτοάνοσο νόσημα που της επιβάλλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική με τον ήλιο. Στην ανάρτησή της, είχε εξηγήσει ποια είναι τα συμπτώματα που έχει και πώς είναι η καθημερινότητά της, ενώ παράλληλα μάς είχε δείξει τα σημάδια της λεύκης στα χέρια και στα πόδια της.

«Σχεδόν δύο βδομάδες μπάνια και κάτω από την σκιά.. αρχίζω να το συνηθίζω.. ..Εδώ και 13 χρόνια προσπαθώ να μην μαυρίζω γιατί τα χέρια μου γίνονται σαν χάρτης.. τα άλλα σημεία βρίσκω τρόπο και τα καλύπτω (μακριά δροσερά πουκάμισα με μακρύ μανίκι, κολάν όλο το καλοκαίρι. Όχι σορτσάκια και make up στο ντεκολτέ)… Φέτος όμως απολαμβάνω τα μπάνια μου και όσο μπορώ μακριά από βλέμματα και νιώθω σούπερ!!! Εμείς οι ευαίσθητοι άνθρωποι με τα αυτοάνοσα θέλουμε λεπτούς χειρισμούς», είχε γράψει χαρακτηριστικά στη δημοσίευσή της η Όλγα Κιουρτσάκη.

Advertisement

Advertisement

Η λεύκη είναι αυτοάνοση ασθένεια κατά την οποία περιοχές του δέρματος χάνουν σταδιακά την φυσιολογική τους χρωστική (μελανίνη) και γίνονται λευκές κηλίδες.

Αν και η λεύκη είναι νόσημα με ιστορία αιώνων, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταφέρει να προσδιορίσουν με σαφήνεια τα αίτια που την προκαλούν. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για τον λόγο που η λεύκη εκδηλώνεται σε κάποια άτομα: κληρονομικότητα, ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων, συναισθηματική φόρτιση. Ωστόσο, τρεις είναι οι βασικές επικρατούσες θεωρίες, χωρίς απόλυτη επιβεβαίωση:

• Καταστροφή των μελανοκυττάρων (των κυττάρων που παράγουν την χρωστική ουσία του δέρματος, την μελανίνη) από την μη φυσιολογική λειτουργία νευρικών κυττάρων του οργανισμού.

Advertisement

• Αυτοκαταστροφή των μελανοκυττάρων.

• Λανθασμένη επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στα μελανοκύτταρα με αποτέλεσμα την καταστροφή τους και τον επικείμενο αποχρωματισμό του δέρματος. Πρόκειται για την πλέον αποδεκτή θεωρία, βάσει της οποίας προκύπτει και ο αυτοάνοσος χαρακτήρας της λεύκης ως ασθένεια.

Τα συμπτώματα της λεύκης

Λευκές κηλίδες στο δέρμα είναι τα πρώτα ευκρινή συμπτώματα της λεύκης. Οι λευκές κηλίδες ή αλλιώς κηλίδες αποχρωματισμού του δέρματος εμφανίζονται κυρίως σε περιοχές του δέρματος που «βλέπει» περισσότερο ο ήλιος. Τέτοιες περιοχές είναι το πρόσωπο, ο λαιμός, τα χέρια και τα πόδια. Όμως, υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που εμφανίζουν λεύκη στη στοματική κοιλότητα, την μύτη και εντός των ματιών.

Η αντιμετώπιση της λεύκης και η διατήρηση της νόσου σε ύφεση

Η δερματολογία αντιμετωπίζει τη λεύκη θεραπευτικά με στόχο την αποτελεσματική αποκατάσταση του χρώματος του δέρματος στα σημεία που υπάρχουν οι λευκές κηλίδες. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι αντιμετώπισης της λεύκης ανάλογα με την έκταση που καταλαμβάνει στο δέρμα και από το κατά πόσο μπορεί να την ανεχτεί ο κάθε ασθενής. Μεταξύ των μεθόδων που εφαρμόζονται, οι πιο συνηθισμένες είναι η φωτοθεραπεία, η τοπική αγωγή με διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα και ο αποχρωματισμός του υγιούς δέρματος, ο οποίος επιλέγεται μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που η επέκταση της λεύκης είναι πολύ μεγάλη στην επιφάνεια του δέρματος.

Advertisement