Αρκετοί διάσημοι άλλαξαν τα επώνυμα τους ή χρησιμοποίησαν μόνο το μικρό τους όνομα καθώς οι ίδιοι ή οι μάνατζερ τους δεν τα έβρισκαν είτε αρκετά εύηχα, είτε ευκολομνημόνευτα για να κάνουν καριέρα και να αποτυπωθεί το ονοματεπώνυμό τους στη συνείδηση του κοινού, ειδικά στην αρχή της καριέρας τους.
Της: Έπη Τρίμη
Advertisement
Έτσι στο διάβα του χρόνου καθιερώθηκαν με τα επώνυμα που ακολουθούν.Μερικοί, μάλιστα, έκαναν αίτηση και άλλαξαν ολοκληρωτικά το επώνυμό τους αλλάζοντας τόσο την ταυτότητά τους όσο και τα επίσημα έγγραφά τους. Υπήρξαν, όμως,και αρκετοί που κράτησαν το καλλιτεχνικό επώνυμο μόνο για την καριέρα τους.
Advertisement
Πώς επικράτησαν τα επώνυμα
Στα βυζαντινά χρόνια, διαμορφώνεται ο σημερινός τύπος των ανθρωπωνυμίων, μ’ ένα βαφτιστικό όνομα κι ένα είδος επωνύμου, που ήταν αρχικά προσωνύμιο ή παρωνύμιο. Αυτό ήταν το δεύτερο όνομα, που αργότερα θα αποτελούσε και νομικά, το οικογενειακό όνομα/επώνυμο.
Advertisement
Αυτά δήλωναν:α) κάποιο χαρακτηριστικό γνώρισμα του ατόμου (σωματικό ή ηθικοπνευματικό), β) αξίωμα, γ) καταγωγή ή προέλευση και δ) επάγγελμα.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους μελετητές, το σημερινό ονοματολογικό σύστημα για το οικογενειακό όνομα που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη, πρωτοεμφανίστηκε στην Ιταλία τον 9ο αιώνα και από εκεί πέρασε στη Γαλλία, ύστερα στο γαλλόφωνο Βέλγιο και μετά στη Γερμανία (λίγο πριν το 1.000).
Τα σύγχρονα ελληνικά επώνυμα
Τα ελληνικά επώνυμα σήμερα, έχουν τις εξής πηγές προέλευσης:
Advertisement
α) το βαφτιστικό όνομα του πατέρα ή της μητέρας π.χ. Κώστας Γεωργίου, Νικόλαος Γιαννάκαινας
Μητρωνυμικά επώνυμα συναντάμε ήδη από το 1201 (Ιωάννης της Ράπτισσας) και αργότερα (Δημήτριος της Καλογραίας 1331).
β) ο τόπος καταγωγής κάποιου, π.χ. Γεώργιος Σαλονικιός
γ) το επάγγελμα, π.χ. Νίκος Αλευράς
δ) φυσικά ή ηθικά χαρακτηριστικά π.χ. Ευάγγελος Δοντάς
ε) οικογενειακές σχέσεις, περιορισμένα στην Ελλάδα, π.χ. Πέτρος Αφεντάκης, Νικόλαος Εγγονόπουλος
στ) ζώα, φυτά ή ορυκτά, ονόματα δηλαδή που δόθηκαν από συσχετισμό κάποιων μ’ ένα ζώο, φυτό ή ορυκτό, μεταφορικά ή μετωνυμικό.
Πολλά επώνυμα, προέρχονται απευθείας από τα λεγόμενα παρωνύμια, τα παρατσούκλια κατά τον Μ. Τριανταφυλλίδη.
Πώς μπορεί κάποιος να αλλάξει το επώνυμό του
Σύμφωνα με το ΣτΕ, για να αλλάξει ο πολίτης το επώνυμό του, πρέπει να έχει νόμιμους, σοβαρούς και τεκμηριωμένους λόγους που να καθιστούν αναγκαία την αλλαγή.
Advertisement
Παρακάτω θα δείτε τη λίστα με τα πραγματικά ονόματα των καλλιτεχνών που κάνουν καριέρα με ψευδώνυμα: