Μία ξεχωριστή Γιορτή της Μητέρας ζουν οι παρακάτω γυναίκες που επέλεξαν να γίνουν μητέρες υιοθετόντας τα παιδιά τους.
Μητέρες από την ελληνική σοουμπίζ μοιράστηκαν τη δίκη τους ιστορία για τη διαδικασία της υιοθεσίας και την οικογένεια που έχουν σήμερα. Για κάποιες δεν υπήρχε άλλος δρόμος, ενώ για άλλες ήταν μία επιλογή που έκαναν, παρά το γεγονός ότι μπορούσαν να τεκνοποιήσουν.
Έξι Ελληνίδες που έγιναν μητέρες της «καρδιάς»
Χάρις Αλεξίου
Για τη Χάρις Αλεξίου η υιοθεσία του γιου της, Μάνου Θεοφίλου, ήταν λιγότερο μία απόφαση και περισσότερο μία απάντηση στις προσευχές της. «Δεν είναι η στιγμή που το αποφασίζεις, είναι η στιγμή που ανοίγει ο ουρανός και έρχεται. Η στιγμή που σε ακούει ο Θεός για να έρθει ένα παιδί στον δρόμο σου με τον όποιο τρόπο. Κι γι’ αυτό το παιδί θεωρώ ότι άνοιξε ο ουρανός και ήρθε στον δρόμο μου. Μπήκε στο φως στη ζωή μου με τον ερχομό του γιου μου» είπε η ερμηνεύτρια, σε πρόσφατη κοινή συνέντευξη με τον γιο της.
Με τη σειρά του και ο Μάνος Θεοφίλου σχολίασε: «Θεωρώ ότι για μένα ήταν “σαν να μου έκατσε το τζόκερ”, κατά κάποιον τρόπο. Από τότε που έχω αναμνήσεις, γνωρίζω ότι είμαι υιοθετημένος. Και για να είμαι ειλικρινής, δεν ένιωσα ποτέ την ανάγκη να ψάξω τους βιολογικούς μου γονείς, έχω όλη την αγάπη της γης, τι παραπάνω να ζητήσω;».
Χριστίνα Κοντοβά
Μέσα από το Instagram η Χριστίνα Κοντοβά μοιράστηκε με εκατοντάδες γυναίκες το ταξίδι της μητρότητας, όπως ξεκίνησε για την ίδια, μέσα από την απόφασή της να υιοθετήσει την Ada από την Ουγκάντα. Το 2020 η σχεδιάστρια έκανε γνωστό, ότι ξεκινά τις διαδικασίες, οι οποίες όπως αποκάλυψε στη συνέχεια, ήταν πολύ χρονοβόρες. Παρά τη γραφειοκρατεία και τα διάφορα εμπόδια που αντιμετώπισε, η σχεδιάστρια μόδας κατάφερε να γίνει μητέρα και πλέον έχει συνοδοιπόρο στη ζωή της, τη μικρή της κόρη.
«Τίποτα δεν είναι σίγουρο στη ζωή και το λέω εγώ που έχω μείνει δυο φορές έγκυος και οι δύο εγκυμοσύνες δεν έχουν πετύχει. Το θέμα είναι να ξεκινήσεις από κάπου. Είναι πολύ δύσκολο να υιοθετήσεις ένα παιδί στην Ουγκάντα, περνάς από εξετάσεις, επιτροπές. Εγώ έμεινα εκεί 13 μήνες αλλά αυτό θεωρείται και γρήγορο» έχει δηλώσει η Χριστίνα Κοντοβά.
«Η αναδοχή είναι μίνιμουμ 12 μήνες. Περάσαμε δυο φορές πάνελ, είχαμε κοινωνική λειτουργό που μας έκανε ελέγχους, δικαστήριο, ήταν μεγάλη η διαδικασία. Ειδικά οι τελευταίοι δύο μήνες ήταν πολύ δύσκολοι» είχε αποκαλύψει η Χριστίνα Κοντοβά.
Μιμή Ντενίση
Η Μιμή Ντενίση μιλά σπάνια για την κόρη της, αλλά ποτέ δεν έχει κρύψει ότι η Μαριτίνα Ντενίση είναι υιοθετημένη. Η ηθοποιός έχει πει σε συνέντευξή της, ότι ο θάνατος του συντρόφου της, Αντώνη Τρίτση, το 1992, ήταν κάτι που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση της να προχωρήσει σε υιοθεσία.
«Ήμουν μια γυναίκα που δεν είχε κανένα πρόβλημα να τεκνοποιήσει, απλώς ήταν πολύ ανάποδα, ως γνωστόν τα γεγονότα στη ζωή μου… Ο άνθρωπος που αγαπούσα, ο Αντώνης (σ.σ. Τρίτσης) “έφυγε”. Μετά δεν ήταν για μένα το άντε να κάνω ένα παιδί με όποιον να ‘ναι και δεν υπήρξαν τόσο ουσιαστικές σχέσεις. Έτσι, έγινε τελείως τυχαία στη ζωή μου και είπα αυτό είναι καρμικό. Δε σκέφτηκα ποτέ ότι είναι κάτι διαφορετικό ηρωικό» είχε πει πριν χρόνια στο Marie Claire.
«Ήταν πολύ εύκολο και της το είπα όταν ήταν δυο ετών. Πιστεύω ότι όποιος έχει ζήσει ιστορία υιοθεσίας θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ σοβαρά από την αρχή και να το κάνει μέρος της ζωής του από τότε που το παιδί είναι σχεδόν βρέφος γιατί τότε δεν έχει ζήσει άλλη ζωή ούτε άλλη ιστορία και του φαίνεται φυσιολογικό. Αν αργήσεις να του το πεις το παιδί σε θεωρεί ψεύτη μετά. Δεν σε εμπιστεύεται σε κανένα τομέα. Το παιδί μου είναι το παιδί μου» έχει αναφέρει ακόμη.
Βίκυ Βολιώτη
Ένα παιδί από την Αιθιοποία έμελλε να αλλάξει τη ζωή και της Βίκυς Βολιώτη. Η ηθοποιός αναφέρεται συχνά στην κόρη της, ενώ σε πρόσφατη συνέντευξη δεν απέκλεισε το γεγονός να υιοθετήσει ξανά, παρά τα μεγάλα κωλύματα που συνάντησε κατά τη διαδικασία της υιοθεσίας.
«Δεν είχα ποτέ τον διακαή πόθο να κυοφορήσω, παρόλο που μεγαλώνουμε με την πεποίθηση ότι πρέπει να διαιωνίσουμε το δικό μας DNA. Η διαδικασία της υιοθεσίας είχε πολλές δυσκολίες, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να μην τις ξεπεράσω για την κόρη μου» έχει αναφέρει στο παρελθόν.
View this post on Instagram
«Την Άννα τη φέραμε 8 μηνών στην Ελλάδα. Κατάλαβα ότι είναι η κόρη μου, αμέσως μόλις την πήρα αγκαλιά. Η διαδικασία δεν ήταν εύκολη, ήταν πολύ δύσκολη, αλλά ήμουν αποφασισμένη. Δεν υπήρχε περίπτωση να με σταματήσει κανείς. Για ‘μένα, η ιστορία είχε τελειώσει αμέσως μόλις την πήρα στην αγκαλιά μου σε ηλικία ενός μήνα. Ήμουν αποφασισμένη να κινήσω γη και ουρανό για να τη φέρω στην Ελλάδα. Ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για την υιοθεσία ήταν να βοηθήσω ένα παιδί που έχει ανάγκη» αποκάλυψε σε άλλο σημείο για την 9χρονη σήμερα κόρη της.
View this post on Instagram
Ευγενία Δημητροπούλου
Η υιοθεσία μπορεί να είναι επιλογή, όχι λύση για πολλές γυναίκες, όπως και για την Ευγενία Δημητροπούλου.
Η ηθοποιός είπε τον Φεβρουάριο στο «Πρωινό μας» για την απόφαση που πήρε με τον σύζυγό της να υιοθετήσουν το κορίτσι: «Ήταν μια επιθυμία και των δύο μας χωριστά, πριν καν γνωριστούμε. Ένιωθα πως δεν θα το τολμήσω μόνη μου και απλώς αυτό μας ένωσε πολύ νωρίς. Για αυτό γίνανε όλα σε στάδια, γιατί εμείς τα είχαμε προγραμματίσει έτσι, ώστε να φτάσουμε εκεί. Αυτός ήταν ο στόχος μας».
View this post on Instagram
Ακόμη, η ίδια έχει αποκαλύψει ότι: «Κάναμε διακρατική υιοθεσία. Η κόρη μας γεννήθηκε στη Σιέρρα Λεόνε. Τα διαθέσιμα παιδιά για υιοθεσία στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ λίγα γιατί δεν είναι νομικά διαθέσιμα. Γι’ αυτό και προωθείται η αναδοχή και όχι η υιοθεσία. Εγώ έψαχνα σαν τρελή. Δεν μπορείς να φανταστείς πόση δύναμη νιώθεις ότι αυτό το πράγμα θα το καταφέρω ο κόσμος να γυρίσει ανάποδα. Κάποια στιγμή όταν έφτασε η ώρα και βρέθηκε το παιδί ένιωσα ότι μπορώ να φτάσω εκεί κολυμπώντας. Εμάς η αξιολόγηση ξεκίνησε στην Ελλάδα, ταυτόχρονα ψάχναμε σε ποια χώρα μπορούμε. Είπαμε ότι θα πάμε στην Αφρική γιατί είναι συγκεκριμένες οι χώρες που είναι ανοιχτές για υιοθεσία στην Ελλάδα… Αν δεν μυρίσεις τη Σιέρρα Λεόνε που μυρίζει όλη καμένο πλαστικό δεν μπορείς να καταλάβεις την τύχη σου που ζεις εδώ».
«Είναι πολύ εύκολο να κάνει έτσι ένα παιδάκι και να πιει μολυσμένο νερό. Αυτό που είπαμε είναι ότι σκοπός μας είναι να αλλάξουμε τον ρου της ιστορίας ενός παιδιού, όπου και να γεννήθηκε, ό,τι χρώμα και να έχει. Ζήτησα το τηλέφωνο επικοινωνίας με ένα ζευγάρι Ελλήνων που έχουν υιοθετήσει δύο παιδιά από τη Σιέρρα Λεόνε, η Μάρθα και ο Θανάσης, οι μοναδικοί Έλληνες πριν από εμάς. Είναι και η νονά της κόρης μας. Μιλάω με όλον τον κόσμο που κατεβαίνει κάτω να υιοθετήσει. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά σε ένα τέτοιο ταξίδι. Όμως ήμασταν τυχεροί. Ήμασταν πολύ οργανωμένοι».
Βάσια Τριφύλλη
Η μάχη που έδωσε με τον καρκίνο, δεν επέτρεψε στη Βάσια Τριφύλλη να μπορέσει να μείνει έγκυος.
Αυτό όμως δεν την εμπόδισε να γίνει μητέρα. Η ηθοποιός αποφάσισε να υιοθετήσει την κόρη της, Βερόνικα Τόντορ, που έφτασε πριν πολλά χρόνια λαθραία στην Ελλάδα από τη Ρουμανία.
«Η Βερόνικα ήταν ενήλικη όταν ήρθε στη ζωή μου και οι νόμοι πολύ εναντίον μας. Αντιλαμβάνομαι ότι οι νόμοι είναι φτιαγμένοι κατ’ αυτό τον τρόπο για να προστατεύσουν τα παιδιά από κακοτοπιές. Αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι το πετυχαίνουν πάντα, γιατί ακόμα και οι πιο κακοί άνθρωποι ξέρουν να καμουφλάρονται. Δεν μπορούσα να κάνω παιδιά γιατί έπαθα καρκίνο. Τότε ήμουν 35 χρόνων, ηλικία κατά την οποία μια γυναίκα ονειρεύεται να γίνει μητέρα και να αποκτήσει παιδιά. Δεν το πίστεψα ποτέ. Ο άνθρωπος πάντα ζει με την ελπίδα. Έτσι κι εγώ έλεγα πάντα ότι κάτι θα γίνει και θα καταφέρω να γίνω μητέρα. Και τελικά αυτό που έγινε ήταν η… Βερόνικα» είχε πει η Βάσια Τριφύλλη στο περιοδικό ΟΚ!.