Ο Νίκος Ψαρράς γεννήθηκε το 1971 στο Σοχό του νομού Θεσσαλονίκης και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Το 1994 αποφοίτησε με άριστα από την Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) και κέρδισε την Υποτροφία Μελίνα Μερκούρη την ίδια χρονιά.
Της: Έπη Τρίμη
Η πρώτη του θεατρική εμφάνιση ήταν το 1991 στους “Δαιμονισμένους” που ανέβασε το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη. Ο ίδιος σκηνοθέτης του εμπιστεύτηκε δύο ακόμα σημαντικούς ρόλους στο “Μοναχικό της Αλεξάνδρειας” το 1993 και στο “Πέρα από τ’ αγάλματα” το 1994 στο περιθώριο των εκδηλώσεων των Δημήτριων. Ο πρώτος πρωταγωνιστικός ρόλος ήταν το 1995 στην τηλεοπτική σειρά του ΑΝΤ1 “Πρόβα Νυφικού” στο ρόλο του Αλέξανδρου και σε σκηνοθεσία του Κώστα Κουτσομύτη. Το 2020 ήταν μέλος των πρωταγωνιστών της τηλεοπτικής σειράς Άγριες Μέλισσες.
Ο Νίκος Ψαρράς λέει σχετικά: ” Ήμουν πολύ μελετηρός. Έχω απολυτήριο με 19,7. Πήγαινα για γιατρός, αυτό ήθελαν οι γονείς μου, αλλά εγώ ήμουν πολύ στενοχωρημένος με την ιδέα ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο στη ζωή μου. Όταν μπήκα στη δραματική σχολή, ο πατέρας μου δεν μου μίλαγε για έξι μήνες. Μου έλεγε, «θα φιλιέσαι στην τηλεόραση και θα μας κοροϊδεύει το χωριό»! Από τότε έχω παίξει 11 φορές τον γιατρό, και στο θέατρο και στην τηλεόραση! Όταν μπήκα στη σχολή, κατ’ αρχάς συνειδητοποίησα πόσο δύσκολο είναι το επάγγελμα του ηθοποιού, αν αποφασίσεις να ασχοληθείς σοβαρά. Είναι μια υπέροχη τέχνη αλλά και πολύ επίπονη. Οι θεατές βλέπουν μόνο το αποτέλεσμα, κι έτσι πρέπει, αλλά από πίσω υπάρχει μεγάλο ζόρι. Πρώτα απ’ όλα, είσαι άνεργος δύο φορές τον χρόνο. Αυτό δηλαδή που ζει η Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια, ένας ηθοποιός το ζει από τη στιγμή που τελειώνει τη σχολή. Είσαι ένας ελεύθερος επαγγελματίας, ποτέ δεν ξέρεις ποιος σε βλέπει μια βραδιά που παίζεις. Μπορεί να έχεις 39 πυρετό και ανάμεσα στο κοινό να βρίσκεται αυτός που θα σου δώσει την επόμενη δουλειά. Επίσης και ο χώρος μας είναι δύσκολος από άποψη συναδέλφων, μέχρι να σε μάθουν, είναι πάντα καχύποπτοι με τους νέους.
“Μου είναι απαραίτητο να έχω μια κανονική ζωή. Χαίρομαι που η σύζυγος μου είναι στη δουλειά αλλά δεν είναι ηθοποιός. Η Έλενα με καταλαβαίνει. Είναι πολύ ψυχοφθόρα αυτή η δουλειά. Κρίνεσαι για την ψυχή σου. Δεν ξέρεις αν θα είναι καλός σ΄ αυτό που κάνεις. Κι όταν δεν εισπράττεις το μπράβο αναρωτιέσαι «τι έκανε λάθος η ψυχή μου και δεν άρεσε;. Ο γιος μου, ο Πάνος, είναι 6 ετών.”
Σε άλλη συνέντευξη ο Νίκος Ψαρράς είχε αποκαλύψει:”Είμαι ευτυχισμένος! Έχω μία σύντροφο ζωής. Η Έλενα είναι το ανθρωπάκι μου. Είμαστε μαζί από το 2012. Η Έλενα είναι αυτό που θέλει κάθε άνδρας να έχει δίπλα του. Είναι πολύ καλή μάνα, με φροντίζει, με περιποιείται και με προσέχει πολύ”.
Προς το παρόν, αμφότεροι διαπιστώνουν την ευεργετική επίδραση που είχε η συνεργασία στη ζωή τους. Στο πλευρό της συζύγου του, ο Νίκος Ψαρράς έχει δει τον εαυτό του διαφορετικό. Μάλιστα ο Νίκος Ψαρράς έχει πει: «Δεν ξέρω, αν η δουλειά με την Έλενα με έκανε καλύτερο ηθοποιό, αλλά σίγουρα με ταρακούνησε. Καθώς ξέρει πολύ καλά τις ευκολίες μου με βγάζει από αυτές, μου λέει ‘ωραία Νίκο, το έχουμε δει αυτό από σένα, πάμε να κάνουμε κάτι άλλο’. Από την άλλη, νιώθω ελευθερία μαζί της σε όλη τη διαδικασία, στο ψάξιμο, στις αναγνώσεις. Στο μεταξύ, φώτισε στα μάτια μου το γερμανικό θέατρο, πλέον έχω μάθει και Γερμανικά∙ ταξιδεύουμε συχνά στη Γερμανία όπου βλέπουμε θέατρο και συνειδητοποιούμε πόσο μπροστά βρίσκεται η δουλειά τους από το θέατρο του υπόλοιπου κόσμου». Η Έλενα Καρακούλη, με τη σειρά της, μπήκε μετά από πολλά χρόνια σκηνοθετικής άσκησης σε ερασιτεχνικές παραστάσεις στο επαγγελματικό θέατρο «και ίσως δεν μπορώ να μεταφέρω πόσο τυχερή νιώθω που συνάντησα το Νίκο, που μοιραζόμαστε εντάσεις και συγκινήσεις καθώς δουλεύουμε μαζί».
Βρίσκει την ευκαιρία να επαινέσει τη σκηνική γενναιοδωρία του Νίκου Ψαρρά. «Ακόμα και πριν συνεργαστούμε έβλεπα έναν ηθοποιό που έχει την ευφυΐα να δίνει καλές πάσες στο συμπαίκτη του. Και μ’ έναν φοβερό τρόπο αυτό να γυρίζει υπέρ του. Έναν ηθοποιό, που καταφέρνει ακόμα και σε καταστάσεις έντασης και ρήξης να λέει σθεναρά την άποψη του, να συγκρούεται και στο τέλος να δικαιώνεται», λέει. Εκείνος, σπάει την αβρότητα μιλώντας για το χάος που αφήνει η γυναίκα του πίσω της – πάντα εκτός θεάτρου. Κατά τα άλλα, σ’ εκείνη «θαυμάζω την ησυχία της, πως είναι πάντα ψύχραιμη ενώ εγώ είμαι αιχμηρός. Είναι μια σκηνοθέτιδα στην οποία μπορεί να βασιστεί ένας ηθοποιός γιατί είναι πάντα πολύ διαβασμένη».
«Το παιδί ήρθε πολύ φυσιολογικά. Δηλαδή αμέσως μετά το γάμο ήρθε ο Πάνος και άλλαξε πολύ ωραία τη ζωή μας. Καταρχάς εγώ πιστεύω ότι ένα παιδί στη ζωή σου, σου κάνει ένα πολύ μεγάλο δώρο.
Σταματάς να είσαι εγωιστής, σταματάς να ασχολείσαι με την πάρτη σου και ασχολείσαι με αυτή την ψυχή, που έχει απίστευτη ανάγκη να γνωρίσει τον κόσμο. Ο Πάνος είναι ωραίος τυπάκος, έχει πολύ χιούμορ», είπε ο Νίκος Ψαρράς.