Μύκονος: Δύο νεαροί επιχειρηματίες από την Θεσσαλονίκη έλυσαν το πρόβλημα επιβίωσης των εργαζομένων. Προσφέρουν νόστιμες μπριζόλες μόνο με 8,5 ευρώ. Τόσο κοστίζει ένας espresso στα μυκονιάτικα μπιτς μπαρ.
Λύση στο πρόβλημα της ακρίβειας που ταλαιπωρεί χιλιάδες εργαζόμενους στη Μύκονο έδωσαν δυο νεαροί επιχειρηματίες από τη Θεσσαλονίκη. Άνοιξαν το πρώτο εστιατόριο με φυσιολογικές τιμές, καλή ποιότητα και σημαντικές εκπτώσεις για τους εργαζόμενους στο νησί.
Ενώ άλλοι επιχειρηματίες και επενδυτές, προσπαθούν να κατεβάσουν πρωτότυπες ιδέες, ώστε να προσφέρουν κάτι διαφορετικό, δυο νεαροί έκαναν το αυτονόητο. Αντί να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά κεφάλαια, άνοιξαν σε ένα αντιεμπορικό σημείο του νησιού ένα εστιατόριο. Επιπλέον, προσφέρει φθηνό και ποιοτικό φαγητό, είδος προς εξαφάνιση στο κυκλαδίτικο νησί.
Όσοι επισκέφτηκαν την Μύκονο τα τελευταία καλοκαίρια, έχουν αντιληφθεί την σπανιότητα να βρεις ένα εστιατόριο με ποιοτικό και φθηνό φαγητό. Μάλιστα είναι αρκετά τα εστιατόρια στις δημοφιλείς παραλίες και στα σοκάκια της Χώρας που πάσχουν από το σύνδρομο των “χρυσών” καλαμαρακιων. Οι τιμές των προϊόντων τους κυμαίνονται σε εξωφρενικά επίπεδα. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, δεν συμβαδίζουν με την ποιότητα που προσφέρουν.
Ο 31χρονος Γιάννης Καλαλάρης από την Χαλάστρα Θεσσαλονίκης και ο 36χρονος Κωνσταντίνος Παριανός, κι αυτός με καταγωγή από την συμπρωτεύουσα, είναι οι ιδιοκτήτες της “Κουτάλας”, ενός μικρού και καλαίσθητου εστιατορίου που εξυπηρετεί κυρίως τους χιλιάδες εργαζόμενους στο νησί, εσχάτως και τους τουρίστες που αναζητούν μια όαση φθηνού και καλού ελληνικού φαγητού.
Οι δυο επιχειρηματίες είχαν εργαστεί στο παρελθόν στα μπαρ και εστιατόρια της Μυκόνου. Ξέρουν επομένως από πρώτο χέρι, τι θα πει να μην μπορείς να βρεις τίμιο απ’ όλες τις απόψεις φαγητό. Κάπου δηλαδή που να μην χρειάζεται να ξοδέψεις ένα μεροκάματο για να φας μια μερίδα, κι αυτή “κουτσή”.
“Γι’ αυτό και σκεφτήκαμε να ανοίξουμε κάτι που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες όσων δουλεύουν στο νησί, που να μην υστερεί όμως σε ποιότητα” λέει στο protothema.gr ο Γιάννης Καλαράρης. Το μαγαζί τους βρίσκεται στην περιοχή Αργύραινα που δεν θεωρείται κοσμικό σημείο του νησιού, καταφέρνοντας έτσι να γλιτώσουν τα τσουχτερά ενοίκια και τον “αέρα” στα τουριστικά σημεία της Μυκόνου.
“Δεν ψάχναμε χώρο ούτε σε κεντρικούς δρόμους, παρά μόνο θέλαμε να βρούμε κάτι που να έχει ησυχία και πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα. Λέγαμε στους εαυτούς μας ότι αν πράγματι πετύχουμε και σερβίρουμε ποιοτικό φαγητό και πλούσιες μερίδες, δεν υπάρχει περίπτωση, ο κόσμος θα μας βρει όπου κι αν ανοίξουμε” προσθέτει ο Γιάννης Καλαράρης.
Οι τιμές στον κατάλογο του καταστήματος χαρακτηρίζονται χαμηλές για Μύκονο ενώ οι εργαζόμενοι στο νησί απολαμβάνουν και το προνόμιο έκπτωσης 15% από τις αναγραφόμενες τιμές.
Για παράδειγμα, για μια χοιρινή μπριζόλα στα κάρβουνα που σύμφωνα με τον κατάλογο του καταστήματος κοστίζει 10 ευρώ, ο εργαζόμενος στο νησί θα πληρώσει 8,5 ευρώ και για μια μερίδα μουσακά που κοστίζει 8,20 ευρώ, θα δώσει 6,97 ευρώ.
Και δεν είναι μόνο το φαγητό που κοστίζει φθηνά, είναι και το ποτό. Στην Κουτάλα, το κοκτέιλ κοστίζει 9 ευρώ, όταν για μια βότκα- πορτοκάλι στα μπαράκια της χώρας πρέπει να βγάλεις από το πορτοφόλι σου 20 ευρώ!