Η Μαλβίνα Κάραλη θα μείνει για πάντα στην καρδιά και την ψυχή όσων την θαύμαζαν και τη γνώρισαν από κοντά. Η αξέχαστη δημοσιογράφος και συγγραφέας, ως γνωστόν έχει αποκτήσει δύο κόρες και έναν γιο, τη Μελίτα, τη Μαριανίνα και τον μικρό Μίνωα.
Ποια ήταν η Μαλβίνα Κάραλη
Η Μαλβίνα Κάραλη ήταν Ελληνίδα συγγραφέας, σεναριογράφος, δημοσιογράφος και παρουσιάστρια. Οι πιο δημοφιλείς εκπομπές της ήταν το Mea Culpa (Seven), Μαλβίνα Live (ΣΚΑΪ), Μαλβίνα Hostess (MEGA), Μαλβίνα Ρίχτεν (STAR). Ο χαρακτήρας αυτών των τηλεοπτικών σόου, που συνήθως προβάλλονταν πριν ή μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ήταν επιθεωρησιακός.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Advertisement
Advertisement
- Η Μαλβίνα Κάραλη γεννήθηκε στη Τερψιθέα Πειραιά, στις 3 Φεβρουαρίου 1952
- Το πραγματικό της όνομα ήταν Μαρία Σακκά
- Καταγόταν από τα Ψαρά από τον πατέρα της και από την πλευρά της μητέρας της από την Πύλο
- Η Μαλβίνα ήταν το πρώτο παιδί από τον δεύτερο γάμο του πατέρα της. Ο Ψαριανός παππούς της Γιώργης Σακκάς, ήταν ναύαρχος του τότε Βασιλικού Ναυτικού και η μητέρα της δασκάλα, το γένος Ιωάννη Χαρίτου, την οποία γνώρισε ο πατέρας της σε μετάθεσή του από την “Τράπεζα της Ελλάδος” στην Πύλο το 1950
Advertisement
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Είχε δυο αδελφούς, τον Γιώργη-Αλκίνοο και τον Γιάννη Σακκά.
Με το πραγματικό της όνομα (Μαίρη Σακκά) συμμετείχε στις ταινίες «Ορφανή σε ξένα χέρια» (1962) του Ερρίκου Θαλασσινού, «Κατρακύλισμα… στο βούρκο» (1962) του Σπύρου Ζιάγκου και «Ορφανή στους πέντε δρόμους» (1964) του Παναγιώτη Κωνσταντίνου.
Εργάστηκε επί χρόνια ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες όπως η Απογευματινή και η Ελευθεροτυπία και ως αρθρογράφος στα περιοδικά Φαντάζιο, Επίκαιρα, Γυναίκα, Κλικ και 01.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η τηλεοπτική της καριέρα ξεκίνησε στην ΕΡΤ («Οι Νότες και τα Λόγια» 1988-1989, «Μαγειρική Τέχνη» μαζί με τον Δημήτρη Ποταμιάνο 1992-1993) και συνέχισε στους τηλεοπτικούς σταθμούς Seven («Mea Culpa» 1992-1993), ΑΝΤ1 («Το Έγκλημα της Δευτέρας/Τρίτης» 1993-1994, «Όσο υπάρχουν Έλληνες» 1994), STAR («Βίοι Αγίων» 1995, «Μαλβίνα Ρίχτεν» 1999), ΣΚΑΪ («Μαλβίνα Live» 1995-1997, «Αρνάκι με κους-κους», 1996), MEGA («Μαλβίνα Hostess» 1997-1998), EXTRA («MalviNight» 2001), κ.ά..
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Παράλληλα, ως σεναριογράφος, τιμήθηκε με δύο κρατικά βραβεία σεναρίου για τις ταινίες «Ξένια» (1989) του Πατρίς Βιβάνκος και «Κρυστάλλινες Νύχτες» (1992) της Τώνιας Μαρκετάκη. Συνυπέγραψε επίσης τα σενάρια στις ταινίες «Αρχάγγελος του Πάθους» (1987) του Νίκου Βεργίτση και «Ζωή χαρισάμενη» (1993) του Πατρίς Βιβάνκος.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Έγραψε τα βιβλία «Αθώος σαν αγαπημένος» (εκδ. Καστανιώτη, 1989), «Τα κορίτσια στη σαβάνα» (εκδ. Νεφέλη, 1991), «Πιο πολύ, πιο πολλοί» (εκδ. Αστάρτη, 2000), «Έρωτας και άλλες πολεμικές τέχνες» (εκδ. Κάκτος, 1996), συλλογή κειμένων από τη στήλη της «Επ’ αυτοφόρω» στο περιοδικό «Γυναίκα» από την περίοδο 1989 έως 1996 καθώς και σειρά πέντε βιβλίων μαγειρικής υπό τον γενικό τίτλο «Η κουζίνα της Μαλβίνας» («Συνταγές για κόρες ακαμάτρες», εκδ. Αστάρτη 1999, «Μαλβινέζικα», εκδ. Αστάρτη, 1999, «Συνταγές για κουζίνα αποψάτη», εκδ. Αστάρτη, 2000, «Πιάτα της απάτης», εκδ. Αστάρτη, 2000, «Συνταγές κατάλληλες για όλους», εκδ. Αστάρτη, 2001). Επίσης, έγραψε την μυθιστορηματική βιογραφία της Αλίκης Βουγιουκλάκη («Γλυκό κορίτσι», εκδ. Αστάρτη, 1997).
Έκανε τρεις γάμους και απέκτησε τρία παιδιά. Ο πρώτος γάμος της ήταν με τον βιβλιοχαρτοπώλη Βαγγέλη Κάραλη, ο δεύτερος με τον σκηνογράφο Γιώργο Πάτσα και ο τελευταίος με τον συγγραφέα Διονύση Χαριτόπουλο.
Πέθανε στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2002 από καρκίνο. Κηδεύτηκε στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών. Έχει τρια παιδιά, τη Μελίτα, τη Μαριανίνα και τον Μίνωα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μαλβίνα Κάραλη: Δείτε τι κάνουν και πως είναι σήμερα οι κόρες της
Οι κόρες της Μαλβίνας Κάραλη σήμερα αρθρογραφούν, γράφουν τις σκέψεις τους, αλλά και θέματα που τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον στο διαδικτυακό ιστότοπο doctv.gr., που δημιούργησαν παρέα.
Η μικρότερη κόρη της Μαλβίνας Κάραλη, Μαριανίνα Πάτσα, αποφάσισε να μιλήσει για τη μητέρα της στα «Φιλελεύθερα» και τον Γιάννη Χατζηγεωργίου, την μέρα συμπλήρωσης 18 χρόνων από το θάνατό της.
– Η πρώτη ανάμνηση, που έχεις από τα παιδικά σου χρόνια μαζί της, ποια είναι; Δεν έχω ιδέα ποια είναι η πρώτη μου ανάμνηση από εκείνη. Τη θυμάμαι, όμως, να με αρπάζει και να με φιλά. Να με ντύνει με βικτωριανά ταφταδένια φορέματα. Να φτιάχνουμε μαζί μπισκότα βουτύρου και ιστορίες τρόμου με φανταστικά πλάσματα που ερωτεύονται ανάξιους θνητούς. Στην ενήλικη ζωή, αφήσαμε τα φανταστικά πλάσματα και φτιάχναμε συχνά ιστορίες εγκλήματος: για παράδειγμα, πώς να σκοτώσετε κάποιον, να τον εξαφανίσετε και να μην σας ανακαλύψουν ποτέ. Συνήθως, όλα αυτά, εν μέσω κάποιας αλχημείας στην κουζίνα.
– Κοιτώντας πια από απόσταση τον χρόνο, ήταν αντισυμβατικός νομίζεις ο τρόπος που σε μεγάλωσε; Η Μαλβίνα ήταν διαφορετική και ταυτόχρονα μαμά σαν όλες τις άλλες. Δεν θα καταλάβω ποτέ τι σημαίνει «συμβατικός» και «αντισυμβατικός» τρόπος να ζεις και να μεγαλώνεις τα παιδιά σου. Αυτό που είναι τέλειο για την αράχνη, είναι χάος για τη μύγα.
– Πού της έμοιασες, Μαριανίνα; Τι να πω… Μοιραζόμαστε DNA. Τη βρίσκω διαρκώς μπροστά μου. Σε μια σκέψη που θα κάνω, μια φράση που θα πω ή θα γράψω, ένα βλέμμα, μια αδιόρατη κίνηση των χεριών, τον τόνο της φωνής… Στα στοιχεία χαρακτήρα νομίζω πως της μοιάζω κυρίως στη συνενοχή που έχω με τους δικούς μου ανθρώπους. Αυτό το «θα ψευδομαρτυρήσω για σένα, θα γίνω υπασπιστής σου στον πετροπόλεμο». Και στην επιμονή/ εμμονή μου να ζω με πάθος.
Η Μελίτα Κάραλη από την άλλη, σε συνέντευξή της στο Downtown, είχε δηλώσει πως: «Δεν χρειάζεται να μιλάνε οι άλλοι για τη Μαλβίνα. Τώρα υπάρχει κάτι σχετικό να πω, και αυτό είναι: Ζήτω ο Μαλβινισμός! Ακούγεται σαν κίνημα. Κίνημα είναι. Πολλοί άγνωστοι φίλοι μας έλεγαν ότι πλέον απαλλοτρίωναν τα βιβλία της από τις δημόσιες βιβλιοθήκες, γιατί ήταν εξαντλημένα. Και στα καταστήματα βιβλίων με δεύτερο χέρι είναι μονίμως στο top 10. Συνεχίζουν τόσο επίμονα να την αναζητούν όσοι την αγάπησαν μέσα από ατάκες, λέξεις, βιβλία, φιλμ, μαλβινέζικες εκπομπές, που αποφασίσαμε με τη Μαριανίνα (σ.σ.: την αδερφή της) να κάνουμε μια εφ’ όλης της ύλης επανέκδοση του υλικού της»
-Για εμάς ήταν η μυθική Μαλβίνα, για εσένα η μαμά. Ήταν τρυφερή, συμπονετική, διδακτική;
«Διαφορετική. Μια μαμά σαν όλες τις άλλες.»
-Τη βλέπεις στα όνειρα σου; Πώς είναι; Τι θυμάσαι από εκείνη; Τελευταία εικόνα; Μυρωδιά σαν…;
«Δεν τη βλέπω, της μιλάω. Όταν μας λείπει πολύ, με τη Μαριανίνα βλέπουμε στο youtube τα videos που την πιάνουν τα ανεξέλεγκτα γέλια στον αέρα. Αυτή είναι η πιο πραγματική Μαλβίνα που μπορούμε να έχουμε.»
Δείτε παρακάτω τη Μελίτα Κάραλη: