maria-loi-i-ellinida-sef-poy-mageireyei-ston-mpainten-kai-kanei-ta-proionta-kai-ti-chora-mas-mas-diasima-se-oli-tin-ameriki-237163
11:32

Μαρία Λόη: Η Ελληνίδα σεφ που μαγειρεύει στον Μπάιντεν και κάνει τα προϊόντα και τη χώρα μας μας διάσημα σε όλη την Αμερική

11:32
Νίκη Μουλά

Η Μαρία Λόη είναι μία από τις πιο επιτυχημένες Ελληνίδες σεφ, που έχει καταφέρει να διαπρέψει στην Αμερική και να ξεχωρίσει.

Επίσης, κάνει δική της εκπομπή, σε ένα από τα μεγαλύτερα αμερικανικά δίκτυα, το WGBH, η οποία σημειώνει μεγάλη επιτυχία, έχει συγγράψει δεκάδες βιβλία μαγειρικής και γαστρονομίας, διατηρεί εστιατόρια στη Ναύπακτο και στην Αμερική.

Advertisement

Μαρία Λόη Αμερική

Το 2011, η Μαρία Λόη άνοιξε το πρώτο μαγαζί στη Νέα Υόρκη, το οποίο έκλεισε τρία χρόνια μετά, επειδή ο ιδιοκτήτης ήθελε να αυξήσει πολύ το ενοίκιο και το 2015, εγκαινιάζει το νέο της εστιατόριο στο Μανχάταν, το οποίο λειτουργεί μέχρι και σήμερα.

Advertisement

Advertisement

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, μπορεί το εστιατόριό της να μην λειτουργούσε κανονικά, εξαιτίας των μέτρων που είχαν επιβληθεί, ωστόσο, εκμεταλλευόμενη το χώρο τη, καθημερινά μαγείρευε για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, αλλά και το διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων των ΗΠΑ, συνδράμοντας έτσι στις δύσκολες στιγμές που περνούσαν.

Επίσης, δημιούργησε τη δική της σειρά ελληνικών προϊόντων, που φέρουν το όνομά της “Loi”, η οποία αποτελείται από ζυμαρικά, μέλι, λάδι και διάφορα παραδοσιακά αλείμματα όπως το τζατζίκι και η σκορδαλιά.

Advertisement

Η Μαρία Λόη βρέθηκε στην εκπομπή “The 2Night Show”, χθες, Τετάρτη και μίλησε στον Γρηγόρη Αρναούτογλου για τη δουλειά και τη ζωή της στην Αμερική.

Όπως υπογράμμισε «έφυγα από την Ελλάδα πιο νωρίς από την κρίση. Μου άρεσε αυτή η απόφαση που πήρα, γιατί μου έκαναν μια πρόταση εκεί για μια άλλη δουλειά, πήγα όμως και ασχολήθηκα πάλι με τα φαγητά. Μετά ήρθαν και όλα αυτά τα κανάλια καθημερινά. Τον πρώτο καιρό δεν είχα δυσκολίες στην Αμερική, όχι».

Advertisement

Μαρία Λόη Αμερική

Η Μαρία Λόη έχει μόνο ελληνικά προϊόντα στο εστιατόριό της

Και συμπλήρωσε «να πω όμως και κάτι τώρα. Εγώ στην ουσία δεν ήμουν σεφ, εντάξει; Να μην λέμε… Άσχετα, τώρα, αν παίρνω το πρώτο βραβείο στο Λος Άντζελες ως η καλύτερη σεφ από τα κανάλια και όλα αυτά! Πριν ήμουν λομπίστρια, ήξερα τι ακριβώς θέλουν αυτές οι μεγάλες εταιρείες στην ουσία. Και τον πρώτο μήνα άνοιξα εστιατόριο. Υπάρχει γραφειοκρατία στην Αμερική και είναι δύσκολη. Επέμενα να έχω ελληνικά προϊόντα και το πέτυχα. Και έτσι τώρα όχι μόνο το περάσαμε αυτό, αλλά αγοράζουν και ελληνικό κρασί από τις κάβες. Τα προϊόντα που φτιάχναμε, όπως τζατζίκι, τα πουλάμε σε χιλιάδες super market με την επωνυμία “Loi”. Βγαίνω και σε ένα κανάλι που είναι σαν κατάστημα μεγάλο και τα παρουσιάζω μόνη μου. Τις φτιάχνουμε τις πίτες στην Ελλάδα και έρχονται κατεψυγμένες στην Αμερική. Εκεί σου μετράνε τον χρόνο και σου λένε στα 8,5 λεπτά πρέπει να πουληθούν 6,5 χιλιάδες δολάρια. Εγώ στα 5,5 λεπτά πούλησα 96 χιλιάδες και τρελάθηκαν».

Και κατέληξε η Μαρία Λόη «κλείνω 13 χρόνια στην Αμερική. Δεν μου λείπει η Ελλάδα, έρχομαι. Το εστιατόριό μου έχουμε 82% πελάτες που επιστρέφουν! Είναι μεγάλο ποσοστό να έρχονται σε εμάς. Τα αγαπημένα φαγητά των Αμερικανών είναι το ψάρι, η φασολάδα και η ελληνική σαλάτα».