Η Μαρία Κάλλας ήταν μία κορυφαία προσωπικότητα, παγκοσμίου φήμης, η προσωπική ζωή της οποίας συνδέθηκε με μία άλλη κορυφαία προσωπικότητα της Ελλάδα, τον Αριστοτέλη Ωνάση και ανάμεσά τους γεννήθηκε ένας μεγάλος έρωτας.
Εκείνη, κορυφαία προσωπικότητα, ελληνικός μύθος, η σημαντικότερη, ίσως, λυρική τραγουδίστρια του περασμένου αιώνα, που εξακολουθεί να λατρεύεται από εκατομμύρια φανατικών τριανταεννέα χρόνια από το θάνατό της. Ερωτευμένη με τον διασημότερο Έλληνα, τον Αριστοτέλη Ωνάση, μια εξίσου κορυφαία προσωπικότητα που συνεχίζει να γοητεύει, παρά το τραγικό του τέλος.
Εκείνος, ένας πραγματικά σπουδαίος άντρας που αποτέλεσε μια κορυφαία προσωπικότητα, από τις διασημότερες στον κόσμο. Ένας Έλληνας ο οποίος πέρασε τα στενά σύνορα της χώρας του κι έγινε γνωστός σε όλον τον κόσμο.
Ο άνθρωπος που ενσάρκωσε μοναδικά τη στερεοτυπική εικόνα του Έλληνα. Εργατικός, φιλόδοξος, αισιόδοξος, πληθωρικός, γλεντζές κατάφερε όσα κανένας άλλος. Δημιούργησε μια ολόκληρη αυτοκρατορία μέσα από τις στάχτες της Μικρασιατικής Καταστροφής κι έγινε δεκτός στους κύκλους των διεθνών VIPs. Πραγματοποίησε εκείνο το τρελό όνειρο μέσα από σκληρή δουλειά , υπομονή, επιμονή κι ακαταμάχητη προσπάθεια.
Η ιδιωτική του ζωή, οι έρωτές του, οι επιχειρηματικές του επιτυχίες απασχόλησαν και συνεχίζουν να απασχολούν όσα χρόνια και να περάσουν. Γιατί ήταν ένας μύθος.
Η φιλοδοξία του Ωνάση, ήταν να περιβάλλεται από σπουδαίους ανθρώπους. Ίσως με αυτόν τον τρόπο ένιωθε ότι δανειζόταν την αίγλη τους η οποία ενίσχυε το γόητρό του.
Η Μαρία Κάλλας, ήταν για εκείνον η ιδανική σύντροφος που τον συνόδευε στις περιπέτειές του. Από τις κρουαζιέρες στο Κάπρι και το Μονακό, έως και τα δείπνα στο El Morocco και στο Maxim. Με την ακτινοβολία της μπορούσε να σταθεί μοναδικά δίπλα του.
Τον Ιούνιο του 1960, εκδίδεται στην Αλαμπάμα το διαζύγιο του Αριστοτέλη Ωνάση και της Τίνας Λιβανού. Το ίδιο καλοκαίρι, ο μεγιστάνας και η ντίβα της Όπερας, κυκλοφορούν αχώριστοι στο Μόντε Κάρλο και συμπεριφέρονται σαν νιόπαντροι.
Κάποιοι βιογράφοι του Ωνάση ισχυρίζονται ότι ο δεσμός τους ξεκίνησε ουσιαστικά στο Λονδίνο. Ο Πίτερ Έβανς στο βιβλίο του “Ωνάσης” αναφέρει: “η Μαρία και ο Ωνάσης τα είχαν κανονίσει (για την κρουαζιέρα) μερικές εβδομάδες πριν, σε μυστικά ραντεβού στο Λονδίνο, όπου και είχαν γίνει εραστές” .
Αρκετά χρόνια αργότερα, κάποιος δημοσιογράφος περιγράφει την κρουαζιέρα αυτή ως ένα “καταραμένο ταξίδι”. Ο Μενεγκίνι θυμάται την αρχή αυτού του ταξιδιού λέγοντας : “Έτσι ξεκίνησε μια τραγική περιπέτεια.”
Σύμφωνα με αρκετούς βιογράφους της Κάλλας και του Ωνάση, η κρίσιμη στιγμή για τη σχέση τους έρχεται το 1966. Τότε, φημολογείται πως η μεγάλη ντίβα μένει έγκυος και ο εφοπλιστής της ζητά να κάνει τεχνητή άμβλωση, απειλώντας την πως διαφορετικά θα διέκοπτε τη σχέση τους. Η Κάλλας υπακούει αλλά δεν τον συγχωρεί ποτέ. Ήθελε τόσο πολύ να αποκτήσει ένα παιδί- το παιδί του Αριστοτέλη.
Σύμφωνα, όμως, με την έρευνα του Νίκου Γκατζογιάννη, η πραγματικότητα ήταν αρκετά διαφορετική.
Η φίλη της Νάντια Στάνσιοφ αναφέρει στο βιβλίο της “Callas remembered” “Στην αρχή δεν ήθελα να πιστέψω πως σοβαρολογούσε ο Αριστοτέλης. Μου είπε ‘δεν θέλω να κάνεις παιδί! Τί να το κάνω άλλο ένα παιδί; Έχω ήδη δύο!’ Η απόφαση ήταν βασανιστική. Όπως ξέρεις, Νάντια, δεν πιστεύω στην έκτρωση. Μου πήρε σχεδόν τέσσερις μήνες για να αποφασίσω. Πόσο πιο γεμάτη θα ήταν η ζωή μου αν του είχα αρνηθεί.”
Σύμφωνα με τον Γκατζογιάννη, η Κάλλας έμεινε έγκυος όχι το 1966 αλλά το 1969 και όχι μόνο δεν κάνει έκτρωση αλλά στις 30 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς, φέρνει στον κόσμο το γιο του Αριστοτέλη. Δυστυχώς τον χάνει από φυσικά αίτια την ίδια μέρα.
Η Κάλλας είναι πεπεισμένη ότι ο Αριστοτέλης Ωνάσης θα της ζητήσει να παντρευτούν. Αυτό δεν έγινε ποτέ. Σταδιακά ο δεσμός τους αρχίζει να γίνεται προβληματικός και οι συναντήσεις τους αραιώνουν. Ο μεγιστάνας έχει ήδη εντοπίσει τον επόμενο στόχο του, που είναι πολύ υψηλός. Θέλει να “κατακτήσει” την Αμερική την οποία εκπροσωπεί σε απόλυτο βαθμό η χήρα του Αμερικανού Προέδρου. Στις 20 Οκτωβρίου 1968 ο Έλληνας μεγιστάνας παντρεύεται τη χήρα του Αμερικανού Προέδρου Κέννεντυ, Τζάκι. Εκείνο το απόγευμα, η Μαρία Κάλλας – η γυναίκα που ερωτεύτηκε και αγάπησε ίσως όσο καμία άλλη τον Ωνάση – ανοίγοντας την τηλεόραση, ακούει από τον εκφωνητή ειδήσεων να μιλά για το γάμο του Αριστοτέλη και της Τζάκι. Δεν θέλει να πιστέψει αυτά που ακούει, είναι όμως πέρα για πέρα αληθινά. Η κορυφαία υψίφωνος βυθίζεται σε κατάθλιψη.
Είναι γνωστό ότι ο γάμος του Ωνάση με την Κένεντι δεν ήταν ο ευτυχέστερος. Γι`αυτό και δεν ξέχασε ποτέ την Κάλλας και συνέχισε να την συναντά ακόμα και όταν ήταν παντρεμένος.
Τότε όμως η τύχη σταμάτησε να του χαμογελά. Διάφορα τραγικά περιστατικά – ο αιφνίδιος θάνατος της Ευγενίας Λιβανού, αδελφής της πρώην συζύγου του Τίνας, και το αεροπορικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή του γιου του, Αλέξανδρου- ήταν η αρχή της κατάρας των Ωνάσηδων. Ο Αριστοτέλης, συντετριμμένος, μπαίνει σε αντίστροφη μέτρηση για το δικό του τέλος, που ήρθε δύο χρόνια αργότερα…
Η Κάλλας, εγκαταλελειμμένη από τον Ωνάση, είχε χάσει όχι μόνο το μεγάλο της έρωτα, αλλά και την κορυφαία φωνή της. Ποτέ δεν θα μπορούσε να τραγουδήσει ξανά.
“Το ευτυχισμένο πουλί, βγαίνει έξω και τραγουδά, το δυστυχισμένο γυρνάει στη φωλιά του και πεθαίνει”, ήταν τα λόγια της σε μία από τις τελευταίες της συνεντεύξεις. Στις 16 Σεπτεμβρίου του 1977, αυτό ακριβώς έκανε κι εκείνη.
Ακόμα και τόσα χρόνια από το θάνατό τους, η μυθολογία γύρω από τους δύο μεγάλους Έλληνες, συνεχίζεται… Για εκείνον τον θυελλώδη δεσμό εκείνων των σπουδαίων προσωπικοτήτων που δεν θα ξεχαστούν ποτέ…
Μανταλένα Μαρία Διαμαντή
Πηγή: ΚΛΙΚ