Κώστας Τσάκωνας: Ένας μάστορας, με πολύ ταλέντο στην ηθοποιία. Είχε παρουσιαστικό που έκανε τον θεατή να γελά μόνο από την όψη του, ενώ ξεχώριζε και για την ειλικρίνειά του. Δεν χαριτολογούσε, ούτε προσπαθούσε να «χρυσώσει» το χάπι σε κανέναν. Πάντοτε μιλούσε ευθέως και τις περισσότερες φορές, με επιχειρήματα.
Γίνεται να ξεχάσει κανείς τον χαρακτηριστικότατο ρόλο του στο «Μάθε παιδί μου γράμματα» (σ.σ. προβλήθηκε το 1981); Σε μία σκηνή, κατάφερε να κάνει όλους τους ανθρώπους να συλλογιστούν πως έχουν τα πράγματα στη ζωή τους: «Έξι χρόνια στο Δημοτικό και έξι στο Γυμνάσιο, δώδεκα, και έξι χρόνια στο Πολυτεχνείο, δεκαοχτώ. Έξι χρόνια στο Λονδίνο, είκοσι τέσσερα, και έξι χρόνια μέχρι να πάω σχολείο, τριάντα. Μέχρι τα τριάντα έξι που είμαι, τα άλλα έξι πού πήγανε;».
Ο Κώστας Τσάκωνας αποτελούσε έναν πολυτάλαντο κωμικό, ο οποίος σκορπούσε απλόχερα χαμόγελα και γέλιο. Το μόνο που χρειάζεται κανείς να δει για να το διαπιστώσει και από μόνος του είναι να παρακολουθήσει τις ταινίες του, «Κλασική περίπτωση βλάβης» (1987) και «Η μεγάλη απόφραξη» (1988). Μόνο από αυτές τις δύο, μπορεί να καταλάβει την ποιότητα του ταλέντου του ως κωμικός.
Ο Κώστας Τσάκωνας μετά από ατύχημα που είχε δεν μπορούσε να εργαστεί στο θέατρο και πάλευε με μία σύνταξη, να φροντίσει την οικογένειά του και τα αδέλφια του. Ο ηθοποιός από το 2004 έχει εμπλακεί σε δικαστικό αγώνα με το δήμο Αθηναίων, όταν διερχόμενος με τη βέσπα του από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στο ύψος της οδού Ηλία Ηλίου, όπου εκτελούνταν έργα διαμόρφωσης χώρου, έπεσε στο κεφάλι του ένα δέντρο.
Ο γνωστός ηθοποιός τραυματίστηκε σοβαρά και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, όπου διέγνωσαν πως έχει απώλεια πρόσφατης μνήμης, κάτι που δεν του επιτρέπει να εργαστεί στο θέατρο. Εκείνη την περίοδο μάλιστα, πρωταγωνιστούσε στην επιθεώρηση “Τα θέλει ο Κωλοτράβας” και το ατύχημα τον ανάγκασε να μείνει κλινήρης χάνοντας 58.800 ευρώ.
Παρόλο όμως, που εξουσιοδότησε το δικηγόρο του να αρχίσει το δικαστικό αγώνα κατά του δήμου Αθηναίων και του εργολάβου που διεξήγαγε τα έργα, η υπόθεσή του έχει πάρει τέσσερις αναβολές, όπως ο ίδιος είχε αναφέρει σε εφημερίδα.
Ο ίδιος δεν μπορούσε να εργαστεί στο θέατρο και έπαιρνε μία σύνταξη, με την οποία έπρεπε να φροντίσει την οικογένειά του και τα δυο αδέλφια του που έχουν αναπηρία πάνω από 67%.
Ο γνωστός ηθοποιός βρίσκονταν σε απόγνωση και ήταν έτοιμος να κατέβει σε απεργία πείνας.
Ο Τάσος Κωστής είχε εξολμολογηθεί για τη συνεργασία του, με τον Κώστα Τσάκωνα: «Αυτό που θυμάμαι είναι ότι σκάλιζε πάντα το μυαλό του για να βρει πράγματα και να βγάλει γέλιο. Όχι μόνο μεταξύ μας, αλλά για να το καταθέσουμε στις ταινίες. Το σενάριο δεν ήταν παρά η αφορμή. Η βάση από την οποία ξεκινούσαμε και αρχίζαμε να το στολίζουμε και να το φτιάχνουμε διαρκώς»
Ο Κώστας Τσάκωνας ήταν αυτοδημιούργητος. Προερχόταν από πάμφτωχη οικογένεια, με δύο ανάπηρα αδέρφια. Για να τα βγάλουν πέρα, αυτός και η οικογένειά του, δούλεψε σε πάρα πολλές δουλειές. Ο Κώστας Τσάκωνας είχε δουλέψει ως ηλεκτρολόγος, υδραυλικός, μπογιατζής, πλακάς, τεντάς, ακόμη και ως μαραγκός. Είχε ξενιτευτεί και τρία χρόνια στη Γερμανία για να δουλέψει.
Όμως, με το ταλέντο του κατάφερε να δουλέψει και ως ηθοποιός και να αλλάξει ρώτα η ζωή του για το διάστημα, που υπήρξε κωμικός. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν δύσκολα. Το 2004 παρουσίασε απώλεια μνήμης, καθώς ένα δέντρο έπεσε στο κεφάλι του. Το 2010 υπέστη εγκεφαλικό, ενώ 2014 διαγνώστηκε με καρκίνο στην ουροδόχο κύστη.
Το 2013 είχε εξομολογηθεί πως ήθελε να παίξει για τελευταία φορά στο θέατρο, αλλά ήταν δύσκολο, λόγω της κατάστασης της υγείας του. Τελικά, ο Κώστας Τσάκωνας «έφυγε» από τη ζωή στις 4 Νοεμβρίου του 2015. Έφυγε σε ηλικία 72 ετών (σ.σ. γεννήθηκε το 1943), έχοντας παίξει για πρώτη φορά σε ταινία, ασκώντας το επάγγελμα του ηθοποιού στα 30 του χρόνια (σ.σ. συμμετείχε για πρώτη φορά σε ταινία, το 1973, στην ταινία «Λάβετε θέσεις».