Ο ταλαντούχος και εξαιρετικά ταπεινός και γλυκός άνθρωπος Κωνσταντίνος Ζαμπάρας είχε γίνει ευρέως γνωστός στο τηλεοπτικό κοινό ως ο «θείος του Τζόκερ», λόγω της πετυχημένης ερμηνείας του στη διαφήμιση του γνωστού τυχερού παιχνιδιού του ΟΠΑΠ.
Της: Έπη Τρίμη
Άδικο, βέβαια, καθώς ο αείμνηστος ηθοποιός είχε μια μακρά εμπειρία στο θέατρο. Δραστηριοποιήθηκε κυρίως στο θεατρικό σανίδι, ενώ συμμετείχε σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές χωρίς έπαρση αλλά με περίσσιο ταλέντο και άοκνη δουλειά. Για την καλλιτεχνική του πορεία είχε πει στο protothema: «Είναι δύσκολη η διαδρομή του ηθοποιού. Στη δουλειά τη δική μας δεν επαναπαύεσαι ποτέ. Πάντα ψάχνεις, αναζητάς, βρίσκεσαι σε εγρήγορση.
Ποιο είναι το κέρδος; Σίγουρα όχι το οικονομικό. Το κέρδος μας είναι η γνώση». «Έχω μάθει ότι μεγαλώνοντας αφαιρείς πράγματα από τη ζωή σου και γίνεσαι πιο ελαφρύς. Διαβάζεις, μαθαίνεις, κάτι παίρνεις, κάτι αφήνεις. Ξέρετε, δεν ήρθα στη ζωή για να τραβάω φωτογραφίες και να απαθανατίζω ωραία στιγμιότυπα αλλά για να τη ζω. Και ξέρω να πατάω στα πόδια μου. Εντάξει, καμιά φορά μπορεί και να παραπατάω».
Παρότι εργαζόταν στον χώρο της υποκριτικής για περισσότερα από 30 χρόνια, ο ρόλος του «θείου» σε τηλεοπτική διαφήμιση τον «απογείωσε» και τον έκανε ευρύτερα γνωστό.
«Είναι μικρές ταινιούλες, που τις απολαμβάνω. Έχω κάνει, αρκετές διαφημίσεις. Σε αυτή βγήκε κάτι μαγικό, «έδεσε». Ακόμα δεν ξέρω τι άλλο αναμένεται να βγει στην τηλεόραση. Η συνεργασία δεν έχει «κλείσει». Ξεκίνησε από μία και μέχρι στιγμής έχουμε κάνει 5, και αρέσει στον κόσμο.
Με σταματάει κόσμος στο δρόμο και μου μιλάει αποκαλώντας με «θειούλη». Έτσι με φωνάζουν, αυτό είναι καθημερινό. Μπορεί να περπατάω, να σκέφτομαι το ρόλο μου, για παράδειγμα, και ξαφνικά ακούω ‘’θειούλη’’ είχε πει.
Βέβαια, είχε παίξει και σε άλλες διαφημίσεις στο παρελθόν και έχει συμμετοχές σε πετυχημένα σίριαλ της ελληνικής τηλεόρασης, ωστόσο ο ρόλος του «θειούλη» αγαπήθηκε από το κοινό πάρα πολύ.
Ο Κωνσταντίνος Ζαμπάρας είχε δει το φως της ζωής στις 17 Νοεμβρίου 1959 στη Ρευματιά Μεσσηνίας και αποφοίτησε χρόνια αργότερα από τη Δραματική Σχολή «Βεάκη». Αγαπούσε τα λουλούδια, ήταν σπιτόγατος και του άρεσε να επικοινωνεί με το κοινό του στιγμές της καθημερινότητάς του στο Facebook.
Στην πολυετή καριέρα του (30 έτη), δραστηριοποιήθηκε κυρίως στο θέατρο σε παραστάσεις όπως οι «Εκκλησιάζουσες» (2018), «Νύφη κουράγιο» (2015), «Ο Γλάρος… αυτό ήθελα να πω» (2016) αλλά συμμετείχε και σε τηλεοπτικές παραγωγές.
«Η υποκριτική μου έχει στερήσει πράγματα. Δεν έχω παντρευτεί, δεν έχω παιδιά, προσωπικά, αλλά μου έχει στερήσει τα αδέλφια μου, τα ανίψια μου, τους γονείς μου στο παρελθόν. Ήθελα να βρεθώ σε χαρές ανθρώπων δικών μου και δεν μπορούσα γιατί είχα παράσταση, όπως και σε θανάτους δικών μου ανθρώπων έτυχε να έχω παράσταση και να μην μπορώ. Όταν ξεκινάς, δεν καταλαβαίνεις ότι αυτή η δουλειά έχει αυτή τη δυσκολία. Από την άλλη πλευρά, είναι τόσο έντονα τα συναισθήματα που σου δίνει το θέατρο, που κάποια στιγμή εξισορροπείται αυτό που χάνεις από την προσωπική σου ζωή», είχε εξομολογηθεί ο Κωνσταντίνος Ζαμπάρας σε παλαιότερη συνέντευξή του στο «Λοιπόν».
Ο Κωνσταντίνος Ζαμπάρας είχε πει στο protothema ότι δεν έχει πολλά κοινά με τον αεικίνητο «θειούλη» της διαφήμισης του Τζόκερ, γι’ αυτό και θεωρεί πως έτσι μπορεί να παρατηρεί καλύτερα τον χαρακτήρα που υποδύεται. Στην πραγματικότητα, βέβαια, μπορείς να διαπιστώσεις πως τον ρόλο με τον άνθρωπο συνδέουν το πηγαίο γέλιο που διακόπτει κάθε τόσο τον λόγο του, αλλά και η συνολική αίσθηση πως αυτό που έχει μάθει από τη ζωή ο έμπειρος ηθοποιός είναι να μην τη θεωρεί αυτονόητη. Κυρίως προσπαθεί να τη ζει καθημερινά σαν δώρο, σαν γιορτή. «Μου αρέσει να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Ναι, είμαι τυχερός άνθρωπος. Καταρχάς είμαι τυχερός που ζω. Ξέρετε, η ζωή δεν είναι τόσο αυτονόητη», επισημαίνει, ξεχωρίζοντας με τον δικό του τρόπο τη μάλλον παρεξηγημένη έννοια της τύχης από εκείνη της τυχαιότητας.
Στις 5.3.2022 απεβίωσε ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Ζαμπάρας, σε ηλικία 63 ετών. Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή την ίδια ημέρα ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας αναφέροντας: «Σήμερα έφυγε ακόμη ένας αγαπημένος φίλος, σεμνός ηθοποιός που τίμησε με τους ρόλους του το θέατρο μας, ένας άνθρωπος γεμάτος χιούμορ και καλοσύνη. Καλό ταξίδι Κωνσταντίνε μου…».
« Έντιμος, εργατικός με αξιοπρέπεια και πηγαίο χιούμορ τίμησε για πάνω από 30 χρόνια το επάγγελμα του ηθοποιού μέσα από την δουλειά του, αλλά και με τη στάση ζωής του» είχε αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.
«Συμμετείχε ενεργά στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και στους κοινωνικούς αγώνες για το δίκιο του εργαζόμενου λαού και το ευτυχισμένο μέλλον του. Στεκόταν πάντα στο πλευρό των νεότερων ανθρώπων μαθαίνοντάς τους να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Με την ίδια αγάπη και ευαισθησία αντιμετώπιζε και τους ηλικιωμένους, καθέναν που ένιωθε πως είχε ανάγκη από συμπαράσταση και φροντίδα.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στους οικείους του» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.
Το παρών στην κηδεία του ηθοποιού, πέρα από την οικογένειά του και τους φίλους του, έδωσαν και μερικά πρόσωπα από τον καλλιτεχνικό χώρο. Ανάμεσά τους οι: Βίβιαν Κοντομάρη, Σπύρος Μπιμπίλας, Μαίρη Βιδάλη, Περικλής Λιανός, Νικολέττα Βλαβιανού, Γιώργος Δανέσης, Στέλιος Γούτης και Οδυσσέας Σταμούλης.