Σήμερα το μεσημέρι θα γίνει στην Μητρόπολη Αθηνών η κηδεία του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, ενώ από το βράδυ της Τετάρτης 8/1 είναι σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τροχαίας για τις έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση οχημάτων σε όλο το μήκος και τις καθέτους (έως την πρώτη παράλληλη οδό) της Μητροπόλεως, στην Αιόλου (στο τμήμα μεταξύ των οδών Ανδριανού και Ερμού) και στην Ερμού (στο τμήμα μεταξύ των οδών Αιόλου και Αθηνάς).
Ταυτόχρονα, συνεργεία του δήμου Αθηναίων έχουν ήδη ξεκινήσει καθαρισμούς σε σημεία γύρω από την πλατεία Μητροπόλεως.
Σε ισχύ επιπλέον κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου θα ταφεί ο Κώστας Σημίτης, αλλά και σε δρόμους του κέντρου απ’ όπου θα περάσει η πομπή (Αμαλίας, Σταδίου, Βασιλίσσης Σοφίας, Βασ. Κωνσταντίνου, Καλλιρόης, Ηλιουπόλεως κ.ά.).
Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ
Απαγόρευση στάσης και στάθμευσης των οχημάτων και την προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας αυτών από την 06.00 της Πέμπτης 9/01/2025 έως πέρατος των εκδηλώσεων:
-Αναπαύσεως, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
-Τριβωνιανού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Καρέα και Μ. Μουσούρου.
-Β. Γεωργίου Α’, σε όλο το μήκος της.
Σταδιακή και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από τις 11.00 της Πέμπτης 09/01/2025 έως πέρατος των εκδηλώσεων:
-Λ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
-Σταδίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αμερικής και της πλ. Συντάγματος.
-Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Σέκερη και της πλ. Συντάγματος.
-Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αμ. Φραντζή έως την Λ. Αμαλίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς πλ. Συντάγματος.
-Ηλιουπόλεως, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Υμηττού και Αρδηττού.
-Αρδηττού, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
-Λ. Βασ. Κων/νου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ερατοσθένους και Αρδηττού, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αρδηττού.
-Καλλιρρόης, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αμ. Φραντζή έως την Λ. Βουλιαγμένης, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την οδό Αρδηττού.
Ο Κώστας Σημίτης, πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, άφησε μια σημαντική παρακαταθήκη στην πολιτική και κοινωνική ιστορία της χώρας, με την πολιτική του καριέρα και την προσωπική του ζωή να χαρακτηρίζονται από διακριτικότητα και σεμνότητα.
Πέθανε σε ηλικία 88 ετών, αφήνοντας πίσω του μία διαδρομή γεμάτη επιτεύγματα και συμβολή στην ανάπτυξη της σύγχρονης Ελλάδας. Ωστόσο, η ζωή του παρέμεινε προστατευμένη από τα φώτα της δημοσιότητας, με την οικογένεια του να κρατάει αυστηρά προσωπική στάση.
Η σχέση του με τη σύζυγό του, Δάφνη Σημίτη, υπήρξε διαρκής και ουσιαστική για 63 χρόνια. Παρά την πολιτική του δραστηριότητα και τη δημόσια παρουσία του, ο πρώην πρωθυπουργός διατήρησε μια ιδιωτική ζωή, ελάχιστα εκτεθειμένη στα μέσα ενημέρωσης. Το ζευγάρι απέκτησε δύο κόρες, την Φιόνα και τη Μαριλένα, και κατάφερε να διατηρήσει την οικογενειακή του ευτυχία, παρόλο που οι επαγγελματικές υποχρεώσεις του Κώστα Σημίτη ήταν απαιτητικές.
Η Φιόνα Μουζακίτη, η μεγαλύτερη από τις δύο κόρες του Κώστα Σημίτη, είναι ζωγράφος και επιχειρηματίας. Έχει ιδρύσει την «γκαλερί» Arteshop και δραστηριοποιείται στο χώρο της τέχνης μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας από το 1997, ενώ η καλλιτεχνική της πορεία περιλαμβάνει συμμετοχές σε εκθέσεις ζωγραφικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η Φιόνα Σημίτη έχει εκφράσει τις απόψεις της για τη σύγχρονη αγορά τέχνης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «είναι ένα πείραμα, ειδικά για την Ελλάδα όπου ο περισσότερος κόσμος δεν έχει εξοικειωθεί με την ιδέα του να αγοράζει τέχνη από το ίντερνετ».
Η Φιόνα σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και της Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο του Reading στην Αγγλία και συνέχισε τις σπουδές της στην τέχνη στο Chelsea School of Art και το Camden Arts Center. Αργότερα, στράφηκε σε μια πιο προσιτή μορφή τέχνης, γνωστή ως «φθηνή τέχνη», με στόχο να την καταστήσει προσιτή σε ευρύτερο κοινό, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.
Η γνωριμία του Κώστα Σημίτη με τη Δάφνη Αρκαδίου, μετέπειτα σύζυγό του, σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των φοιτητικών τους χρόνων στο London School of Economics. Ο Κώστας Σημίτης είχε περιγράψει τη συνάντησή τους με αυτά τα λόγια: «Ήταν φυσική, χαμογελαστή και πολύ όμορφη. Της πρότεινα να ξανασυναντηθούμε έπειτα από λίγες μέρες, όπως και έγινε. Από τότε αναπτύχθηκε μεταξύ μας μια σταθερή φιλία και σύντομα μια όλο και πιο δυνατή συμπάθεια». Η σχέση τους εξελίχθηκε σε έναν δυνατό έρωτα, που επισφραγίστηκε με γάμο το 1964. Παρά τις διαφορές τους, ο Κώστας και η Δάφνη Σημίτη κατάφεραν να χτίσουν έναν γερό και αλληλοσεβαστό δεσμό, ο οποίος άντεξε στις αντιξοότητες και τις απαιτήσεις της δημόσιας ζωής.
Η σχέση τους αποτέλεσε ένα στήριγμα για τον Κώστα Σημίτη καθ’ όλη την διάρκεια της πολιτικής του πορείας, με την οικογένεια τους να παραμένει πάντα ενωμένη. Η απώλεια του Κώστα Σημίτη αφήνει πίσω του ένα ανεξίτηλο πολιτικό και προσωπικό αποτύπωμα στην Ελλάδα, με την οικογένειά του να τον θυμάται με σεβασμό και αγάπη.