kathe-chrono-tetoia-mera-moschomyrizei-oli-i-kifisia-apo-tin-vasilopita-tis-menegaki-amp-8211-echei-tin-pio-teleia-kai-grigori-syntagi-329524
15:50

Κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, μοσχομυρίζει όλη η Κηφισιά από την βασιλόπιτα της Μενεγάκη – Έχει την πιο τέλεια και γρήγορη συνταγή

15:50
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Η Ελένη Μενεγάκη δεν φτιάχνει μόνο υπέροχα φαγητά, αλλά και πεντανόστιμη βασιλόπιτα και μάλιστα είναι η πιο εύκολη συνταγή ever.

«Κάθε χρόνο θέλω η βασιλόπιτα που κόβουμε στο σπίτι να είναι σπιτική!

Έτσι και φέτος την ετοιμάσα εγώ για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι εύκολα και γρήγορα.» έχει αναφέρει στο παρελθόν η παρουσιάστρια μιας και κάθε χρόνο μπαίνει στην κουζίνα και φτιάχνει την παραδοσιακή βασιλόπιτα.

Advertisement

H Ελένη φτιάχνει ένα αφράτο κέικ με μοναδικά αρώματα και χυμό πορτοκαλιού και όπως θα δείτε η βασιλόπιτά της φουσκώνει πάντα και έχει μπόλικη ζάχαρη άχνη.

H Ελένη δεν φτιάχνει συχνά γλυκά και προτιμάει να μπαίνει στην κουζίνα για να μαγειρέψει κάτι εύκολο και γρήγορο για το οικογενειακό τραπέζι. Ωστόσο, κάθε χρόνο, μαζί με τα παιδιά της φτιαχνει λαχταριστά και πεντανόστιμα τρουφάκια και μπορείτε να δείτε τη συνταγή της.

Advertisement

Advertisement

Συνταγή… εγγύηση: Η καλύτερη Βασιλόπιτα της Βέφας Αλεξιάδου, γρήγορη και με εύκολα υλικά – Κανείς δεν την έχει ξεπεράσει

Η βασιλόπιτα είναι το πρώτο γλυκό που απολαμβάνουμε κάθε νέα χρονιά, συνδέοντας την ιδιαίτερη γεύση της με ευχές για μια γλυκιά και ευτυχισμένη χρονιά. Οι εορταστικές συνταγές της Βέφας Αλεξιάδου, ιδιαίτερα οι βασιλόπιτες και οι κουραμπιέδες της, είναι ευρέως γνωστές και αξιόπιστες για τις γιορτινές μέρες.

Μια Συνταγή Εύκολη και Εγγυημένη

Η συγκεκριμένη συνταγή για βασιλόπιτα, που προέρχεται από τα βιβλία της Βέφας Αλεξιάδου, προσφέρει μια από τις πιο απλές, γρήγορες και νόστιμες επιλογές. Είναι ιδανική για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες.

Advertisement

Για τη διακόσμηση της βασιλόπιτας, υπάρχουν αρκετές επιλογές. Η κλασική κάλυψη με άχνη ζάχαρη προσφέρει διαχρονική κομψότητα, ενώ μπορείτε να σχεδιάσετε τον αριθμό της νέας χρονιάς ή να δοκιμάσετε παραλλαγές όπως επικάλυψη με λευκή σοκολάτα ή σοκολάτα γάλακτος. Για περισσότερη δημιουργικότητα, ξηροί καρποί ή διακοσμητικά χριστουγεννιάτικα λουλούδια μπορούν να εμπλουτίσουν την εμφάνιση.

Υλικά για τη Συνταγή

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κούπα πρόβειο γιαούρτι (μπορεί να αντικατασταθεί με αγελαδινό γιαούρτι)

250 γρ. βούτυρο

2 κούπες ζάχαρη

1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

6 αυγά

Χυμός από 2 πορτοκάλια

1 κ.σ. ξύσμα από φλούδα πορτοκαλιού

1 βανίλια

1 κούπα χοντροκομμένα καρύδια

1 κούπα ξανθιές σταφίδες

Βήματα Εκτέλεσης

1. Χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αποκτήσουν αφράτη υφή και ανοιχτό χρώμα.

2. Προσθέστε σταδιακά το βούτυρο, το γιαούρτι, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού, αναμειγνύοντας τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.

3. Ρίξτε σταδιακά το αλεύρι στο μείγμα, ενώ συνεχίζετε το χτύπημα.

4. Διαλύστε το μπέικιν πάουντερ στον χυμό πορτοκαλιού και προσθέστε το στο μείγμα. Ανακατέψτε για 2-3 λεπτά.

5. Ενσωματώστε τα καρύδια και τις σταφίδες χρησιμοποιώντας μια κουτάλα.

6. Βουτυρώστε ένα ταψί, ρίξτε το μείγμα και ψήστε στους 200 βαθμούς Κελσίου μέχρι να αποκτήσει ένα όμορφο χρυσό χρώμα.

Με την απλότητα και τη γευστική απόλαυση που προσφέρει, αυτή η βασιλόπιτα της Βέφας Αλεξιάδου υπόσχεται να γίνει το επίκεντρο του πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού σας!

Advertisement

Η συνταγή που ψάχνει όλη η Ελλάδα: Ο Πετρετζίκης έφτιαξε τσακ μπαμ το viral τσουρέκι Θεσσαλονίκης με λευκή σοκολάτα και κάστανο

Συνταγή για την αγαπημένη εκδοχή του τσουρεκιού μας προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης. Φτιάξτε το γεμιστό με κάστανο και επικάλυψη λευκής σοκολάτας και απογειώστε το.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε, είναι:

60 γρ. νερό, χλιαρό

18 γρ. ξηρή μαγιά

500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

130 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

7 γρ. μαχλέπι

2 γρ. μαστίχα

5 γρ. κάρδαμο (κακουλέ)

ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι

2 αυγά, μεσαία

100 γρ. γάλα πλήρες

100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

1 πρέζα αλάτι

500 γρ. πουρέ κάστανο

1 κρόκο, αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό

340 γρ. κουβερτούρα λευκή, λιωμένη

30 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο akispetretzikis.com

Η καλύτερη παραδοσιακή συνταγή για ζουμερά και μελωμένα Μελομακάρονα που θα γίνουν ανάρπαστα

Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν από τη στιγμή που μπήκε ο Δεκέμβριος και μαζί μ’ αυτές είναι η εποχή που ο κόσμος φτιάχνει μελομακάρονα σαν μια παράδοση.

Τα μελομακάρονα μάλιστα είναι από τα πιο συνηθισμένα γλυκά που καταναλώνονται τα Χριστούγεννα, μαζί με τους κουραμπιέδες, κι όλοι οφείλουν να ξέρουν τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνονται.

Πως να φτιάξεις πεντανόστιμα μελομακάρονα – Η κλασσική συνταγή

Τα τέλεια ισορροπημένα μελομακάρονα είναι μελωμένα αλλά διατηρούν την τραγανότητά τους.

«Κλασικές» συνταγές για μελομακάρονα υπάρχουν πολλές, όσες και τα ελληνικά σπίτια. Όλες -μιλάμε για τις παραδοσιακές- εμπίπτουν σε δύο βασικές κατηγορίες. Τα μελομακάρονα που γίνονται με αλεύρι και είναι πιο «μπισκοτένια» κι εκείνα που γίνονται από σιμιγδάλι, στα οποία το σιρόπι είναι πιο αισθητό.

Η σεφ Γωγώ Δελογιάννη αποφάσισε να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στις δύο κλασικές συνταγές και να φτιάξει τα τέλεια ισορροπημένα μελομακάρονα που θα μιλήσουν στις καρδιές όλων με αλεύρι και σιμιγδάλι.

Υλικά για 50 μελομακάρονα:

Για το μπισκότο:

250 γρ. ηλιέλαιο

250 γρ. ελαιόλαδο ελαφρύ

70 γρ. κονιάκ

180 γρ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι

1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρικής

200 γρ. ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη

1 κ.γ. γαρύφαλλο

2 κ.γ. κανέλα

ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα

840 γρ. αλεύρι γ.ο.χ

100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι:

500 γρ. νερό

800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

150 γρ.μέλι

3 στικ κανέλας

3 γαρίφαλα

1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση

Για να πασπαλίσουμε:

500 γρ. καρύδια σπασμένα

TIPS

  • Διαλύουμε τη σόδα στον φρεσκοχυμένο χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το χέρι μέσα στο μείγμα των υγρών μέχρι να διαλυθεί.
  • Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά και τα προσθέτουμε στο σκεύος με τα υγρά. Ανακατεύουμε μέχρι να «απορροφηθεί» το αλεύρι. Αν συνεχίσουμε να ανακατεύουμε, η ζύμη θα «πετάξει» το λάδι που περιέχει.
  • Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο ίδιο μέγεθος, ιδανικά ζυγίζοντας τη ζύμη μας. Αν υπάρχει διαφορά στα μεγέθη κάποιοι θα καούν.
  • Αν είμαστε ένθερμοι fans του καρυδιού, κόβουμε μερικά extra καρύδια σε μισά ή σε τέταρτα και τα βυθίζουμε στο εσωτερικό των μελομακάρονων.
  • Όταν σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα, πρέπει να έχουμε καυτό σιρόπι και μελομακάρονα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή το αντίστροφο.