O Ιβάν Σβιτάιλο, ο οποίος έχει γεννηθεί στη Γιάλτα της Κριμαίας, από Ρώσο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα, σε συνέντευξή του στην εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, έστειλε το δικό του μήνυμα υπέρ της ειρήνης.
O Ιβάν Σβιτάιλο είναι προϊόν ένωσης των δύο λαών
Όπως υπογράμμισε ο ηθοποιός και χορευτής “όταν γεννήθηκα ήταν ακόμη σοβιετικό το έδαφος. Αυτό που ζούμε τώρα είναι σοκαριστικό, παρανοϊκό το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ. Τα πράγματα δεν ξεκίνησαν τώρα, ξεκίνησαν πολύ πιο νωρίς. Πριν από 8 χρόνια. Και μέσα σε αυτά τα χρόνια είχαμε 15.000 νεκρούς. Υπάρχει τεράστια κλιμάκωση που οδηγεί στην ωμή βία. Στις διαμάχες δε φταίει ποτέ ο ένας. Είμαι προϊόν αυτής της ένωσης των δύο λαών. Εγώ νιώθω πιο πολύ από τον καθένα τον διχασμό που δημιουργήθηκε ανάμεσα σε δύο αδερφικά έθνη. Είναι κάτι το οποίο σε πληγώνει, σε παγώνει”.
Και συμπληρώνει ο Ιβάν Σβιτάιλο για τον πόλεμο “έχω συγγενείς στο Χάρκοβο και δεν ξέρουμε τι συμβαίνει. Πρέπει να προσέχουμε πολύ το τι ακούμε και τι βλέπουμε. Δεν θεωρώ πως υπάρχει υγιής άνθρωπος που επιζητά την κλιμάκωση της σύγκρουσης και τον απόλυτο διχασμό. Θεωρώ πως το παιχνίδι δεν είναι απλά ένας πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Το παιχνίδι έχει μεταφερθεί σε ένα γεωπολιτικό σκάκι, στο οποίο μόνο η Ουκρανία δεν παίζει. Το θέμα είναι πως κατέληξε το πράγμα εδώ. Για ποιον λόγο τώρα ευαισθητοποιήθηκε ο κόσμος, όταν όλο το πράγμα ξεκίνησε το 2014. Εγώ θεωρώ πως αν το 2014 δεν περιοριζόταν το σύνορο της Κριμαίας, θα μπορούσαμε να δούμε πολύ χειρότερα πράγματα. Πρέπει να προσέχουμε όλοι μας και να μη βιαζόμαστε να βγάζουμε συμπεράσματα και να κάνουμε τα πάντα για να πέσει αυτή η κλιμάκωση. Και να μην οπλίζουμε το χέρι του άλλου. Και ούτε κατευθείαν να χαρακτηρίζουμε πολέμους… Όλη η Μέση Ανατολή φλέγεται. Δεν είμαι ο ειδικός για να αναλύσει. Εμείς είμαστε απλοί άνθρωποι που επιζητάμε την ειρήνη και την κατάπαυση του πυρός τώρα”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιβάν Σβιτάιλο πριν δύο μέρες, είχε ανεβάσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, μια φωτογραφία από ένα ζευγάρι στο κρεβάτι, όπου η γυναίκα κρατούσε ρώσικο διαβατήριο και ο άνδρας ουκρανικό και στη μέση είχαν τον καρπό του έρωτά τους, το μωρό τους.