Η πρώην μπαλαρίνα με Αλτσχάιμερ Marta C. González, όταν άκουσε ξανά τη “Λίμνη των Κύκνων” του Τσαϊκόφσκι, άρχισε να χορεύει, αφού το σώμα της θυμήθηκε.
Η στιγμή που η Marta C. González, πρώην πρίμα μπαλαρίνα της Νέας Υόρκης, αναγνωρίζει τον ήχο, αποτυπώθηκε σε ένα βίντεο και είναι συγκινητική.
Πρώην μπαλαρίνα με Αλτσχάιμερ: Χορεύει με τα χέρια της τη χορογραφία που είχε εκτελέσει το 1967
Η Ισπανίδα μπαλαρίνα σε αναπηρικό αμαξίδιο πια και χτυπημένη από Αλτσχάιμερ αρχίζει να χορεύει με τα χέρια της και να ερμηνεύει τη χορογραφία που τόσο καλά είχε παρουσιάσει στα νιάτα της.
Το μόνο που χρειάστηκε ήταν η δύναμη της μουσικής για να ξεκλειδώσει τη μνήμη των περασμένων μεγαλείων της. Μέσα σε λίγες στιγμές, τα χέρια της ενστικτωδώς αναγεννιούνται και ερμηνεύουν τις αέρινες κινήσεις που είχε εκτελέσει στη σκηνή το 1967.
Πρώην μπαλαρίνα με Αλτσχάιμερ: Έχει χαθεί μέσα στην ερμηνεία της
Στο κρεσέντο της μουσικής, η González έχει χαθεί μέσα στην ερμηνεία της. Οι κινήσεις και οι εκφράσεις του προσώπου της αντικατοπτρίζουν ακριβώς αυτές που είχε κατακτήσει δεκαετίες νωρίτερα. Το βίντεο, γυρίστηκε πέρυσι, αλλά καθώς οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναζητούν στη μουσική επαφή, θεραπείες και μία οικεία αίσθηση, το κλιπ ήρθε ξανά στην επιφάνεια και το παρακολούθησαν στα social media άνθρωποι σε όλον τον κόσμο.
Ανάμεσά τους και η χορογράφος και σκηνοθέτιδα, Arlene Phillips. «Αυτό ράγισε την καρδιά μου σήμερα το πρωί. Οι αναμνήσεις του μυαλού, η θλίψη για εκείνους που πάσχουν ή έχουν κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο που πάσχει από Αλτσχάιμερ. Στηρίξτε το @alzheimerssoc και το @AlzResearchUK», έγραψε στο tweet της. «Εάν η μουσική και ο χορός μπορούν να αποκαταστήσουν ή να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη, αυτό είναι πόσο πολύτιμο».
This has absolutely broken my heart this morning. The glimpses of memory , the sadness for those with or a loved one living with Alzheimer’s. Support @alzheimerssoc and @AlzResearchUK . If music and dance can restore or hold memory , how precious . https://t.co/TBN7mrI1Z9
— Arlene Phillips CBE (@arlenephillips) November 9, 2020
Advertisement
Πέρυσι, ο υπουργός Υγείας της Αγγλίας είπε ότι οι συνεδρίες χορού πρέπει να συνταγογραφούνται σε περισσότερους ασθενείς με άνοια, για να αποφευχθεί η «υπεριατρική» θεραπεία.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η παροχή προσωπικών λιστών αναπαραγωγής μουσικής στους ασθενείς, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 60% της ανάγκης για φαρμακευτική αγωγή.
Την ίδια ώρα ορισμένες άλλες μελέτες δείχνουν πώς η μουσική μπορεί να ωφελήσει όσους πάσχουν όχι μόνο από σύνδρομο απώλειας μνήμης, αλλά και από άλλες ιατρικές συνθήκες.
Πρώην μπαλαρίνα με Αλτσχάιμερ: Η ομορφιά της τέχνης της φέρνει το φως σε πιο σκοτεινές εποχές
Η Marta C. González πλέον δε ζει. Αλλά η ομορφιά της τέχνης της συνεχίζει και φέρνει μαζί της το φως σε πιο σκοτεινές εποχές.