Την ηθοποιό Φιλίτσα Καλογεράκου, τη γνωρίσαμε μέσα από την συμμετοχή της στο επιτυχημένο σίριαλ του MEGA «Μαρία η Ασχημη» στο οποίο και υποδυόταν την «Μαρκέλλα».
Της: Έπη Τρίμη
Η Φιλίτσα Καλογεράκου γεννήθηκε στις 17 Μαΐου στην Αθήνα (με καταγωγή από την Μάνη). Το 2001 παράλληλα με το λύκειο φοίτησε στο θεατρικό εργαστήρι “Πολύτροπον”. Έκανε μαθήματα φωνητικής και τραγουδιού με τη Μάρω Θεοδωράκη. Είναι πτυχιούχος στα γαλλικά και στο πιάνο. Έχει σπουδάσει βρεφονηπιοκόμος, αλλά δεν εξάσκησε ποτέ αυτό το επάγγελμα.
Το 2003 (μαθήτρια 1ου έτους της δραματικής) πέρασε από οντισιόν στο «Δελφινάριο» για την παράσταση «Φύγε Κώστα, Ελα Κώστα» με τον Τάκη Παπαματθαίου (με τον οποίο ήταν για πολλά χρόνια ζευγάρι), την Άντζελα Δημητρίου, την Έλντα Πανοπούλου και τον Κώστα Ευριπιώτη. Το 2005, έκανε το τηλεοπτικό της ντεμπούτο στη κωμική σειρά του Ant1 “Θα Βρεις Το Δάσκαλό Σου”.
Η πρώτη της επαφή με το θέατρο ήταν στο νηπιαγωγείο, όταν έπαιξε τον πρώτο της “πρωταγωνιστικό” ρόλο στην χριστουγεννιάτικη γιορτή. Υποδύθηκε την Άγια Νύχτα! Ακόμα θυμάται όλη τη διαδικασία. Από τη μητέρα της να της ράβει επάνω στην μπέρτα της χρυσά αστεράκια από χαρτόνι έως την ώρα που ανέβηκε επάνω στη σκηνή και έκανε ένα μικρό χορευτικό για να πάει στο κέντρο και να πω το ποίημά μου. Εκείνη τη στιγμή ένιωσε σαν να έχει φτερά στα πόδια της ! Αυτή ήταν και η αρχή για τη Φιλίτσσα Καλογεράκου.
«Τα τελευταία χρόνια ακούγονται πάρα πολύ άσχημα σχόλια με κακεντρέχεια για το όνομά μου στη δουλειά μου, τα οποία μου έχουν στερήσει δουλειές στο παρελθόν. Κάποτε αυτό με επηρέαζε πάρα πολύ αρνητικά, γιατί υπήρχε και το βιοποριστικό κομμάτι. Όμως, επειδή πια δεν είμαστε παιδιά, το έχω αφήσει πίσω μου και κοιτάζω μόνο τη δουλειά μου. «Είμαι ένα κ@λόπαιδο, δύσκολος άνθρωπος και ακόμα πιο δύσκολος συνεργάτης ” Αυτά είναι κάποια λόγια που κυκλοφορούν για μένα στη δουλειά μου. Είναι γνωστόν τοις πάσι ότι κάθε άνθρωπος πασχίζει και ιδρώνει για μια τέτοια φήμη. Έτσι πάσχισα και ίδρωσα και εγώ» είχε πει η Φιλίτσα Καλογεράκου.
Σε άλλη συνέντευξη η Φιλίτσα Καλογεράκου είχε πει για το ίδιο θέμα: «Είμαι αυτή που είμαι! Έμαθα να παλεύω με τα δικά μου πόδια, χωρίς πατερίτσες! Μπορεί ‘κάποιοι’ να με ‘χτυπήσατε’ αλλά δεν καταφέρατε να με ρίξετε, (ξέρετε εσείς ) μόνο να με κάνετε να κλάψω… Αλλά καμιά φορά τα δάκρυα χρειάζονται γιατί καθαρίζουν τα μάτια! ‘Εσείς’ λοιπόν που προσπαθείτε να με απομακρύνετε από αυτό που αγαπάω πιο πολύ στη ζωή μου, να ξέρετε ότι έχετε πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά σας.. Εγώ σε πείσμα ‘κάποιων’ θα συνεχίσω… Και όσες πόρτες θα μου κλείνετε άλλες τόσες θα σπάω… μέχρι την τελευταία μου ανάσα…» έγραψε χαρακτηριστικά η ηθοποιός.Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν να βγει αυτή η φήμη αλλά κ όσους βοηθάνε ακόμα και σήμερα! Thanks guys, thanks and love you too »!
Η Φιλίτσα και ο Γιάννης Ζαραφωνίτης ήταν μαζί για 5 μήνες. Ωστόσο όσο αθόρυβα γνωρίστηκαν έτσι αθόρυβα επήλθε και ο χωρισμός τους.Ήταν πολλά χρόνια φίλοι, από τότε που συνεργάζονταν τηλεοπτικά στην επιτυχηµένη σειρά “Μαρία η άσχηµη”».
Από το περασμένο φθινόπωρο οι δρόµοι τους συναντήθηκαν ξανά, µε αποτέλεσµα η φιλία και η αµοιβαία συµπάθεια να εξελιχθούν σε έναν τρυφερό έρωτα που έληξε. Αλλά επειδή ο έρωτας είναι συναίσθημαμ κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί στην πορεία.
Το 2019 ενώ η Φιλίτσα Καλογεράκου είχε βγάλει βόλτα το σκυλάκι της βόλτα, δέχτηκε υβριστική επίθεση από μία άλλη γυναίκα στον δρόμο, χωρίς λόγο . «Άι στο δι@ολο και εσύ και το κ@λόσκυλό σου. Μου μάθατε τώρα όλες με ένα σκυλάκι στο χέρι… Μόδα είναι θα περάσει», αυτές οι κουβέντες σόκαραν την ηθοποιό, η οποία μοιράστηκε αυτό το στιγμιότυπο.
Είμαι απόλυτα υπέρ και από ότι βλέπω η κοινωνία είναι περισσότερο έτοιμη να το δεχτεί από όσο νομίζουμε. Τώρα για την υιοθεσία είμαι επίσης υπέρ παρόλο που βλέπω πολύ περισσότερες αντιδράσεις και σκέφτομαι ότι δεν είμαστε έτοιμοι σαν κοινωνία. Από την άλλη πλευρά πόσα ετεροφιλόφυλα ζευγάρια είναι ακατάλληλα για να μεγαλώσουν παιδιά.
Πιστεύω ότι στο θέμα της υιοθεσίας η κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά χωρίς να στερεί κάνεις την ευκαιρία λόγω ερωτικού προσανατολισμού. Ίσως το τελικό ερώτημα είναι αν ένας νόμος πρέπει να προβλέπει και να προηγείται της κοινωνίας ή να συμβαδίζει με τις αμφιβολίες της. Εδώ δεν έχω απάντηση, είπε η Φιλίτσα Καλογεράκου.