Στο νέο podcast της με τίτλο Kind Talks, η Εριέττα Κούρκουλου μίλησε με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου για τη φυτοφαγική διατροφή στην παιδική ηλικία. Η ίδια έχει αποκαλύψει από την πρώτη στιγμή που έγινε μητέρα ότι ο γιος της, Νίκος ακολουθεί βιγκανική διατροφή όπως ακριβώς και εκείνη.
«Όταν ήρθε η στιγμή της εγκυμοσύνης, για την οποία ήμουν αρκετά χαρούμενη και ένιωθα άνετα ότι έκανα τις σωστές επιλογές για να υποστηρίξω αυτή την εγκυμοσύνη. Όμως μετά όταν γεννήθηκε το παιδί μου και αρχίσαν οι ερωτήσεις, εκεί ήξερα ότι θα έπρεπε να είμαι πολύ διαβασμένη και να κάνω κάτι πολύ σωστά, γιατί νομίζω ότι όλοι οι γονείς είναι τρομοκρατημένοι με το που κλείνει το παιδί τους 6 μήνες ζωής, πώς θα του δίνω τις τροφές.
Θα λαμβάνει όλα αυτά που πρέπει να λαμβάνει που μέχρι στιγμής τουλάχιστον στη δική μου περίπτωση τα λάμβανε από το στήθος και ήταν όλα προγραμματισμένα και είχαν πάρει μια σειρά. Όταν ένας γονιός στην Ελλάδα, που δεν είμαστε ακόμη εξοικειωμένοι με αυτού του είδους τη διατροφή είναι ένα άγχος παραπάνω. Λες κάνω τη σωστή επιλογή για το παιδί μου; Θα έχει κενά;» ανέφερε αρχικά η Εριέττα Κούρκουλου.
«Έδινα στο μωρό τα καρότα και εκείνος έκανε αυτό που ονομάζουμε gagging. Κάνει έναν περίεργο ήχο, το οποίος λες τώρα πνίγεται; Είναι μια φυσιολογική αντίδραση; Ήταν μια δύσκολη προσαρμογή για μένα κυρίως. Θυμάμαι ότι μου έλεγες διαρκώς, έχε εμπιστοσύνη στον Νίκο. Μέσα από αυτή τη διαδρομή έμαθα να έχω εμπιστοσύνη στο παιδί μου. Ότι μπορεί να διαχειριστεί πράγματα που ενδεχομένως να μη θεωρούσα εγώ ότι μπορεί να τα διαχειριστεί. Ξεκίνησε από την διατροφή αλλά εξελίχθηκε σε κάτι περισσότερο για μένα. Με βοήθησε αργότερα σε άλλα βήματα και έλεγα να εμπιστεύεσαι το παιδί σου. Πολλές φορές τα υποτιμάμε αλλά είναι πολύ πιο ικανά να διαχειριστούν καταστάσεις και να γνωρίζουν ποια είναι η δική τους ανάγκη» τόνισε η ιδρύτρια του Save a Greek Stray.
Η Εριέττα Κούρκουλου, που πρόσφατα αντιμετώπισε τον χαμό του δεύτερου παιδιού της, μίλησε ανοικτά στο νέο της podcast με τίτλο «Kind Talks» για την εμπειρία της σχετικά με την αποβολή του μωρού της, τις συναισθηματικές της ενοχές και τον λόγο που το αγέννητο βρέφος, που αποδείχθηκε ότι ήταν κορίτσι, δεν επέζησε.
Επισημάνθηκε από την ίδια, ιδρύτρια του οργανισμού «Save a Greek Stray», ότι το βρέφος είχε διαγνωστεί με το Σύνδρομο Turner, μία σπάνια γενετική διαταραχή που επηρεάζει μόνο τα κορίτσια και χαρακτηρίζεται από έλλειψη ενός χρωμοσώματος.
«Πολλές φορές όταν μοιράζομαι τέτοια προσωπικά πράγματα, αναρωτιέμαι γιατί το κάνω, γιατί να μοιραστώ κάτι τέτοιο, γιατί να ανοίξω την πόρτα της οικογένειάς μου και να μιλήσω για πράγματα που δεν είμαι αναγκασμένη να μιλήσω. Καταλήγω πάντα στο ότι αυτό οδηγεί σε ένα αίσθημα ότι ούτε εγώ είμαι μόνη αλλά ούτε και οι άλλες γυναίκες που περνούν κάτι αντίστοιχο είναι μόνες. Πολλές φορές επειδή δεν συζητιόνται αυτά και βλέπουμε μόνο όμορφες εικόνες οικογενειών που κρατάνε τα μωρά τους και τα επιστρέφουν από το μαιευτήριο στο σπίτι, αυτό δημιουργεί πραγματικά μια αίσθηση μοναξιάς, η οποία δεν είναι αληθής.
Πολλά ζευγάρια και παλεύουν με την υπογονιμότητα και μπορεί να καταφέρουν εύκολα να μείνουν έγκυος και να μην προχωρήσει μια εγκυμοσύνη, οπότε πραγματικά όταν μοιραζόμαστε τέτοια πράγματα, ερχόμαστε πιο κοντά στην πραγματικότητα αλλά και η μία στην άλλη».
«Είναι μια πολύ φυσιολογική πραγματικότητα, όταν εσύ έχεις χάσει τα πάντα, το να βλέπεις τη χαρά του άλλου να σε πονάει. Όχι επειδή είσαι κακός άνθρωπος αλλά γιατί βιώνεις μια τραγική κατάσταση εκείνη τη στιγμή και έχεις κάθε δικαίωμα να νιώθεις ό,τι συναίσθημα μπορεί να αισθανθείς» εξομολογείται η Εριέττα Κούρκουλου.
«Έκανα όνειρα από τη στιγμή που έμεινα έγκυος, σκεφτόμουν θα έχω μεγάλη κοιλιά τον Αύγουστο στα γενέθλιά μου. Δημιουργείς μια σχέση και μια επικοινωνία με το μωρό σου. Επειδή είναι μέσα σου δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε ποτέ. Καλό είναι να αναγνωρίζουμε την ύπαρξη των μωρών που πέθαναν γιατί ήταν εκεί και ήταν μέρος της ζωής μας» τόνισε η ιδρύτρια του «Save a Greek Stray».
«Είχα πάει ένα μεγάλο ταξίδι στην Αμερική, έγκυος και γυρνώντας όταν έκανα υπέρηχο ανακαλύψαμε ότι είχε σταματήσει η καρδιά του μωρού, ενώ είχε αναπτυχθεί όσο έπρεπε. Στην πρώτη μου εγκυμοσύνη ήμουν ο πιο χαλαρός άνθρωπος του κόσμου και στη δεύτερη, ελπίζω και στην τρίτη να είμαι. Έκανα τα ταξίδια μου, τη γυμναστική μου, συνέχιζα τη ζωούλα μου κανονικά, πραγματικά ήταν μια περίοδος μόνο χαράς και ευτυχίας. Ξαφνικά έγινα ένας άνθρωπος που σκεφτόταν τι έκανε λάθος, από το παραμικρό.
«Στην Ελλάδα έχουν το σκεπτικό ότι όταν είσαι έγκυος, αντιμετωπίζεσαι σαν ασθενής και όχι σαν μια γυναίκα που βιώνει μια φυσιολογική διαδικασία. Πόσοι άνθρωποι μου έλεγαν μην πας σε αυτό το ταξίδι στην Αμερική… Άρχισα τότε να σκέφτομαι γιατί πήγα, και αν δεν πήγαινα τι θα γινόταν. Είχα πάθει και δηλητηρίαση από σαλάτα. Σκεφτόμουν μέχρι και μια γουλιά κρασί που ήπια ένα βράδυ, ότι σκότωσα το μωρό μου… Μέχρι που με πήρε η μαία και μου είπε ότι το μωρό μας είχε το σύνδρομο Turner – ήταν κοριτσάκι – και συμβαίνει αυτό, προκαλείται μόνο στα κοριτσάκια και έλειπε δηλαδή ένα χρωμόσωμα.
Η χαρά και η ανακούφισή μου ήταν μεγάλη, έφυγε όλη αυτή η ενοχή μου. ότι ό,τι και αν έκανα διαφορετικά αυτό το μωρό ήταν να φύγει και επίσης αυτό είναι ένα σύνδρομο που έχουν κοριτσάκια που γεννιούνται και θα μπορούσε αυτή η εγκυμοσύνη να έχει προχωρήσει και να έπρεπε να πάρω μια απόφαση στον 5ο μήνα πολύ πιο δύσκολη και πολύ πιο σκληρή. Εκεί ήρθε μια αίσθηση ηρεμίας και ευγνωμοσύνης που τελείωσε αυτή η εγκυμοσύνη» εξομολογήθηκε η Εριέττα Κούρκουλου.