Η Χριστίνα Μπόμπα δημοσίευσε πρόσφατα μία φωτογραφία στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram, στην οποία πόζαρε αγκαλιά με τη μία από τις δύο κόρες της, σχολιάζοντας “happiness”. και οι διαδικτυακές της φίλες έσπευσαν να σχολιάσουν το κόκκινο σημάδι στο πίσω μέρος του λαιμού της μικρής.
“Αχ, έχει το σημάδι του πελαργού”, σχολίασε μια μαμά με τη Χριστίνα Μπόμπα να απαντά: “Ναι και οι δύο το έχουν αυτό το κόκκινο σημάδι στο λαιμό από πίσω, όπως και εγώ το έχω. Είναι τόσο συχνό;”
Η influencer απόρησε που το σημάδι αυτό είναι τόσο συχνό, γι’ αυτό έβαλε ένα poll στην ίδια φωτογραφία και ζητούσε από τις ακόλουθούς της να απαντήσουν αν το έχουν και τα δικά τους παιδιά ή όχι.
Λίγο αργότερα μια άλλη μαμά έγραψε τη δική της εκδοχή, υπογραμμίζοντας “Αυτό το σημάδι εγώ το ξέρω ως “φιλί του αγγέλου”. Πριν έρθουν στη ζωή τα μωράκια τα φιλάει ένας άγγελος πίσω από το κεφαλάκι τους!”, με τη Χριστίνα Μπόμπα να σχολιάζει “Η πιο τέλεια ερμηνεία”.
Τι είναι όμως τελικά αυτό το κόκκινο σημαδάκι πίσω από το κεφαλάκι των μωρών; Και πόσο συχνό είναι τελικά;
Είναι αρκετά σύνηθες να έχουν τα νεογέννητα, σημάδια. Τα σημάδια της γέννησης, παλαιότερα πίστευαν ότι είναι το άγγιγμα ενός αγγέλου στο μωρό. Τα περισσότερα προκαλούνται από επιπλέον κύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία στο δέρμα ή είναι αιμοφόρα αγγεία που δεν αναπτύσσονται κανονικά. Μάλιστα μερικά ξεθωριάζουν με τον χρόνο. Τα περισσότερα σημάδια είναι ανώδυνα και ακίνδυνα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές ή να συνδέονται με άλλες καταστάσεις. Όλα, όμως τα σημάδια θα πρέπει να ελέγχονται από γιατρό.
Μερικά από τα σημάδια που μπορεί να εμφανίσουν τα νεογέννητα περιλαμβάνουν «δαγκώματα πελαργού», «φιλιά των αγγέλων», «κηλίδες κρασιού» και «φραουλοειδή αιμαγγειώματα».
Δαγκώματα πελαργού
Τα δαγκώματα πελαργού είναι ανοιχτόχρωμες ροζ κόκκινες κηλίδες στα βλέφαρα, στον αυχένα, στο μέτωπο, στη μύτη και στο στόμα. Προκαλούνται από διεσταλμένα αιμοφόρα αγγεία, είναι ακίνδυνα και εξαλείφονται μετά από δύο χρόνια, εκτός, σπάνια, από αυτά στον αυχένα. Ονομάζονται έτσι γιατί είναι σαν να άφησε ίχνη το ράμφος του πουλιού που έφερε το μωρό.
Φιλιά των αγγέλων
Τα φιλιά των αγγέλων εμφανίζονται στο μέτωπο, τα βλέφαρα, τη μύτη και το πάνω χείλος και είναι το πιο κοινό είδος αγγειακού σπίλου. Ξεθωριάζουν με την πάροδο του χρόνου ή εξαφανίζονται εντελώς.
Κηλίδες κρασιού
Οι κηλίδες κρασιού είναι ανοιχτές, μοβ κηλίδες που υπάρχουν από τη γέννηση ή εμφανίζονται αργότερα. Είναι μόνιμες και μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε, αλλά είναι ακίνδυνες και συνήθως αφήνονται όπως είναι.
Φραουλοειδή αιμαγγειώματα
Τα φραουλοειδή αιμαγγειώματα είναι κόκκινες κηλίδες που προκαλούνται από κύτταρα στα αιμοφόρα αγγεία που αναπτύσσονται πολύ γρήγορα. Μπορεί να έχουν το μέγεθος μιας φακίδας, ή να είναι μεγαλύτερα και είναι ακίνδυνα εκτός αν η θέση τους επηρεάζει κάτι όπως το οπτικό πεδίο του μωρού. Μπορεί να μην εμφανιστούν παρά εβδομάδες μετά τη γέννα και συνήθως υποχωρούν μέσα σε 10 χρόνια.
Σπάνια ένα σημάδι μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί αν προκαλεί απόφραξη.
Τα σκούρα καφέ σημάδια έχουν χρωστική και προέρχονται από συσσώρευση κυττάρων χρωστικής. Τα σημάδι α “café- au – lait” (στο χρώμα του καφέ) είναι ακίνδυνα. Τα μωρά μπορεί να έχουν πάνω από ένα σημάδια, σε απόσταση μερικών μόνο εκατοστών.
Οι σκούρες καφέ κηλίδες σαν μεγάλες ελιές λέγονται «συγγενείς μελανοκυτταρικοί σπίλοι». Οι μικροί είναι συνήθως ακίνδυνοι και συνήθως ξεθωριάζουν, αν και μπορεί να αποκτήσουν τρίχες. Στους μεγάλους υπάρχει ελαφρώς αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του δέρματος αργότερα, γι΄αυτό είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τις αλλαγές που θα πρέπει να παρακολουθείτε.
Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν είναι κληρονομικά αυτά τα σημάδια και προκαλούνται από άλλους παράγοντες. Ίσως κάποιοι να πιστεύουν ότι επειδή οι ίδιοι να είχαν ή να έχουν ένα αντίστοιχο σημάδι, ίσως σε αυτό να οφείλεται ότι το έχουν και τα παιδιά τους, όμως αυτό δεν ισχύει.
Αυτό πίστευε και η Χριστίνα Μπόμπα, καθώς στην πρώτη της ανάρτηση σχολίασε ότι το έχει και εκείνη το συγκεκριμένο σημάδι.
Η Χριστίνα Μπόμπα είναι μια νέα μαμά που συχνά κάνει ερωτήσεις σε άλλες μαμάδες με μικρά ή και μεγαλύτερα παιδιά γύρω από τη μητρότητα, θέλοντας να μάθει περισσότερες πληροφορίες.