Αν σας περίσσεψαν μελομακάρονα από τις γιορτές, μπορείτε να τα αξιοποιήσετε φτιάχνοντας ένα νόστιμο και δροσερό cheescake με βάση τα μελομακάρονα.
Πρόκειται για μία γρήγορη και εύκολη συνταγή, που προτείνει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, με μια διαφορετική βάση αλλά τη γεύση που θα κάνει όσους το δοκιμάσουν να μην μπορούν να αντισταθούν και να αφήσουν το κουτάλι από το στόμα τους.
Το γλύκισμα γίνεται πανεύκολα και είναι σίγουρο πως θα το λατρέψετε μικροί και μεγάλοι.
Για τη βάση
Για την κρέμα cheesecake
Για τη σάλτσα βύσσινο
Για την cheesecake και για την παρασκευή της βάσης αλέθουμε τα μελομακάρονα ή τα τρίβουμε με τα χέρια σε ένα μπολ, τα ψιχουλιάζουμε δηλαδή, μέχρι να γίνουν σαν βρεγμένη άμμος. Στη συνέχεια για το εύκολο τσιζκέικ/cheesecake συνταγή με βάση μελομακάρονα,
Προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο και ψιχουλιάζουμε το μίγμα. Μάθετε πως μπορούμε να μαλακώσουμε το βούτυρο στη στιγμή.
Σε μία φόρμα δαχτυλίδι 20 εκ., με αποσπώμενη βάση, στρώνουμε τα θρυμματισμένα μελομακάρονα. Τα πιέζουμε καλά, με την ανάποδη του κουταλιού, να κολλήσει και να ισιώσει η επιφάνειά του.
Βάζουμε τη φόρμα για 10 λεπτά στην κατάψυξη. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε μικρό ταψί 20 εκατοστών.
Στο μεταξύ, χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος με μίξερ χειρός, μέχρι να γίνει παχύρευστη, και να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Θα χρειαστεί περίπου 2 λεπτά χτύπημα.
Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα (απαραίτητα σε θερμοκρασία δωματίου), προσθέτουμε την άχνη, το ξύσμα και τη βανίλια. Απαλά ανακατεύουμε τα υλικά με κουτάλι.
Τα ρίχνουμε στην παχύρευστη κρέμα και τα χτυπάμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα για λίγα δεύτερα να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια λεία και απαλή κρέμα, με βελούδινη υφή.
Αδειάζουμε την κρέμα για τη συνταγή cheesecake, πάνω στη βάση με τα μελομακάρονα.
Ισιώνουμε την επιφάνεια της, και τοποθετούμε τη φόρμα στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 ώρα, να παγώσει καλά και να σταθεροποιηθεί η κρέμα για το εύκολο cheesecake.
Εναλλακτικά το βάζουμε στην κατάψυξη για 15 λεπτά.
Στραγγίζουμε καλά την κονσέρβα σε ένα λεπτό σουρωτήρι.
Το χυμό, τον βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα ή τηγάνι και προσθέτουμε το κορν φλάουρ.
Ανακατεύουμε συνέχεια, για 2-3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, με σύρμα, και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα και να πυκνώσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, κι αφήνουμε να καταλαγιάσει ο βρασμός.
Προσθέτουμε τα καλά στραγγισμένα βύσσινα και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε τη σάλτσα βύσσινο να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Την απλώνουμε στο παγωμένο τσιζκέικ.
Καλή σας όρεξη!