Ο Ανδρέας Φικιώρης ήταν ο τηλε-γιατρός που έγινε γνωστός σε όλη την Ελλάδα για τις ατάκες που πετούσε. Aφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, προδομένος από την καρδιά του, στα 72 του χρόνια. Πέθανε στον ύπνο του και βρέθηκε νεκρός το πρωί του Σαββάτου 12 Δεκεμβρίου 2020
«Σαράβαλα όλης της Ελλάδος, μονάχα αυτή η εκπομπή μπορεί να βοηθήσει στις λειτουργίες και τα διάφορα όργανα του οργανισμού. Και μην ξεχνάτε ότι ο καλύτερος γιατρός είναι ο βαθύς ύπνος και το περπάτημα». Αυτά συνήθιζε να λέει μέσα από τις τηλεοπτικές εκπομπές του.
Ο Ανδρέας Φικιώρης είχε γίνει γνωστός στο πανελλήνιο πουλώντας νερό με όζον, αφήνοντας εποχή στα τηλεοπτικά χρονικά, έχοντας αποκτήσει μάλιστα το παρατσούκλι «Δρ Οζον». Όπως ο ίδιος έλεγε, είχε κάνει ειδικότητα αναισθησιολόγου, αλλά είχε ασχοληθεί με διάφορες βιταμίνες και το νερό με όζον, τα οποία προωθούσε μέσα από τις εκπομπές του.
Γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα και μεγάλωσε σε εύπορη οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν κτηματίας, ενώ συγγενείς του είχαν αναμειχθεί με την πολιτική. Ο θείος του Γιάννης Φικιώρης είχε διατελέσει υπουργός της κυβέρνησης Ράλλη. Η μητέρα του Λούση Φικιώρη ήταν επιτυχημένη αισθητικός, την οποία εμπιστεύονταν οι κυρίες των κοσμικών σαλονιών της Αθήνας και του Πειραιά. «Πανέμορφη και αριστοκρατική γυναίκα, έμοιαζε με την Γκρέις Κέλι, έμπαινε σε έναν χώρο και όλοι γυρνούσαν τα κεφάλια τους για να τη θαυμάσουν. Ήταν σε όλα τα κοσμικά σαλόνια και στα καλέσματα.
Οι γονείς μου χώρισαν και η μητέρα μου παντρεύτηκε δεύτερη φορά με τον Νικόλαο Χωραφά, έναν πρύτανη του πανεπιστημίου, που της άνοιξε ακόμα περισσότερο τις πόρτες της high society. Δεν της έμοιαζα καθόλου σαν χαρακτήρας, δεν μπορούσα να κινούμαι με τέτοια άνεση στα σαλόνια όπως εκείνη, εγώ είμαι πιο χαλαρός», θα πει σε παλαιότερη συνέντευξή του.
Οι γονείς του τού πρόσφεραν μια πλουσιοπάροχη φοιτητική ζωή. Έχοντας περάσει στην Ιατρική, χωρίς να έχει ακόμη ειδικότητα, πλασαριζόταν στα κορίτσια ως γιατρός, και δεν ήταν λίγες εκείνες που υπέκυπταν στη γοητεία του. Έχοντας οικονομική ευχέρεια κυκλοφορούσε με ένα σπορ αυτοκίνητο Triumph στο οποίο, όπως αποκάλυψε σε παλαιότερη συνέντευξή του, είχε κολλήσει το σήμα του γιατρού. Με χρήματα από την οικογένειά του, ήδη από φοιτητής είχε δικό του διαμέρισμα. Το μόνο που τον ζόριζε ήταν τα μαθήματα, τα οποία έπρεπε να περάσει.
Όταν πήρε το πτυχίο του, διαπίστωσε ότι εκεί όπου υπήρχε ένα κενό ήταν στις ειδικότητες του δερματολόγου και αναισθησιολόγου. «Οι δερματολόγοι ήταν αφροδισιολόγοι, θεράπευαν δερματικές παθήσεις, σύφιλη και βλεννόρροια, δεν ήταν γιατροί-αισθητικοί όπως σήμερα. Επειδή όμως είχε περάσει η εποχή αυτών των παθήσεων, κανένας γιατρός δεν πήγαινε να κάνει κάποια άλλη ειδικότητα. Εγώ, λοιπόν, πήρα ειδικότητα ως αναισθησιολόγος και μετά το μετάνιωσα», θα πει στην ίδια συνέντευξη.
Μετά από θητεία στην Πανεπιστημιακή Κλινική των Ιωαννίνων, όπου ήταν ο πρώτος εντατικολόγος κάνοντας βαρύτατα χειρουργεία, φεύγει για το Παρίσι. Εκεί γνωρίζει τον ιδρυτή της μεσοθεραπείας Μισέλ Πιστόρ από τον οποίο μαθαίνει τις ενέσεις για νεανικό πρόσωπο.
Επιστρέφει στην Ελλάδα και μετά από μια συνέντευξή του στην οποία αναφέρεται στη μεσοθεραπεία, ορδές γυναικών κατακλύζουν το ιατρείο του. Τρεις φορές τον χρόνο ταξίδευε στο Παρίσι όπου εκπαιδευόταν σε νέες τεχνικές ομορφιάς. Ένας Γάλλος γιατρός τού μαθαίνει πώς να αφαιρεί λίπος με σύριγγα. Η επιτυχία του αυτή τον έφερε αντιμέτωπο με πολύ γνωστούς Έλληνες πλαστικούς χειρουργούς, οι οποίοι τον κατήγγειλαν στον Ιατρικό Σύλλογο για παραποίηση ειδικότητας.
Ξεκινά συνεργασία με τον Γιώργο Ιωαννίδη, γνωστό πλαστικό χειρουργό της δεκαετίας του 1990. Μαζί του ασχολήθηκε με την παθολογία της παχυσαρκίας. Όλα πήγαιναν πρίμα, μέχρι που ένα ιατρικό λάθος έφερε την εταιρεία τους αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη και μετά με το λουκέτο. Ένας από τους πελάτες του ήταν και ο Γιώργος Κοσκωτάς, ο οποίος όμως βρισκόταν στη φυλακή για το γνωστό σκάνδαλο.
Όπως είχε πει ο ίδιος σε συνέντευξή του «με πήρε ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, που ήταν στην αρχή δικηγόρος του, και μου είπε ότι θέλει ο Κοσκωτάς να αδυνατίσει, γιατί πόναγε το πόδι του. Πού να αδυνατίσει ο Κοσκωτάς. Του πρότεινα να του κάνω λιποαναρρόφηση μέσα στις φυλακές και έτσι έγινε».
Ο Γιώργος Κοσκωτάς και η Ρίτα Σακελλαρίου ήταν οι δύο πελάτες που του χάρισαν ένα καλό όνομα, τον καθιέρωσαν και τον έκαναν έναν από τους πιο ακριβοπληρωμένους γιατρούς. Αλλά ο τομέας της αισθητικής είχε ένα τέλος. Ο πόλεμος που δέχτηκε από άλλους γιατρούς του συγκεκριμένου τομέα ήταν τόσο μεγάλος, που τον ανάγκασαν να τα παρατήσει και άρχισε να ασχολείται με τη θεραπεία.
Ταξιδεύει στην Ιταλία και εκπαιδεύεται στην οζονοθεραπεία. Ενώ ταξίδια κάνει σε Γερμανία και Ρωσία για να μάθει σε βάθος τη συγκεκριμένη επιστήμη. Επιστρέφει στην Ελλάδα και εκπαιδεύει δεκάδες γιατρούς. Ο Ιατρικός Σύλλογος τον αντιμάχεται, αλλά η δικαίωση έρχεται από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Αλεξανδρούπολης όπου έκανε το διδακτορικό του για τη σημασία του όζοντος και τον τρόπο που θεραπεύει το πεπτικό σύστημα. Στη συνέχεια έρχεται η τηλεόραση και οι εκπομπές με το νερό και το όζον.
Στις εκπομπές του βγάζει γλυκά και φωνάζει «μωρή χοντρέλα, έφαγες και έγινες δίφυλλη», ενώ οι συζητήσεις με ένα σκελετό κεντρίζουν το ενδιαφέρον του Λάκη Λαζόπουλου, ο οποίος αρχίζει να παίζει βιντεάκια του στην εκπομπή του. Εξαιτίας του ο Ανδρέας Φικιώρης αποκτά μεγάλη δημοσιότητα. Για τη σχέση του με τον Λάκη Λαζόπουλο είχε πει: «Ο Λαζόπουλος στην αρχή πήγε να με γελοιοποιήσει, αλλά μετά κατάλαβε ότι κάτι προσφέρω και με εξύψωσε. Εξαιτίας του απέκτησα μεγάλη δημοσιότητα και τον ευχαριστώ γι’ αυτό. Του έχω μεγάλη υποχρέωση του Λάκη. Έχουμε συναντηθεί 2-3 φορές, έχω πάει στο θέατρο και με έχει τιμήσει ιδιαίτερα».
Πριν από αρκετά χρόνια έγινε το πρόσωπο της διαφημιστικής καμπάνιας του ΕΟΠΥΥ, κάτι που ενοχλεί την Ελενα Ακρίτα, η οποία αναρτά στα social media κάτι αρκετά προσβλητικό για τον Ανδρέα Φικιώρη, ο οποίος σε συνέντευξή του θα δηλώσει: «Ντρέπομαι γι’ αυτήν και την κριτική της. Ας έλεγε ότι δεν της αρέσει το στυλ μου, ότι την ενοχλεί να βλέπει έναν γιατρό να κάνει σαχλαμάρες, το δέχομαι. Ας μάθει, όμως, πρώτα τι προσέφερα στο κοινωνικό σύνολο».
Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο Ανδρέας Φικιώρης έκανε το αγροτικό του στο νοσοκομείο της Κέρκυρας. Στη νομαρχία του νησιού είχε διοριστεί η Αντέλα. Μια ψηλή μελαχρινή γυναίκα η οποία είχε πάρει μέρος και σε διαγωνισμό ομορφιάς το 1970 κατακτώντας την τρίτη θέση. Γνωρίστηκαν μέσα στο πλοίο της γραμμής Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα. Εκείνη επέστρεφε στους γονείς της στα Ιωάννινα, εκείνος στους γονείς του στην Αθήνα. Η μητέρα του Ανδρέα, πραγματική αριστοκράτισσα της εποχής, ήθελε να του κάνει συνοικέσιο με μια πλούσια Αθηναία. Όταν όμως αντίκρισε την Αντέλα θαμπώθηκε από την ομορφιά της και ο έρωτας τον χτύπησε κεραυνοβόλα, όπως θα εξομολογηθεί μετά από χρόνια: «Της ζήτησα τις εφημερίδες της ως δικαιολογία, για να της μιλήσω. Έπειτα από αρκετή κουβέντα κι ενώ αρχικά επρόκειτο να πάω στην Αθήνα, της πρότεινα να τη μεταφέρω εγώ στα Γιάννενα. Εκείνη δέχτηκε και τελικά, φτάνοντας εκεί, με ξενάγησε στην πόλη, φάγαμε μαζί και στη συνέχεια, χωρίς να έχει συμβεί κάτι μεταξύ μας, έφυγα για την Αθήνα. Την άλλη μέρα με πήγε η μητέρα μου για το προξενιό που είχε σχεδιάσει, αλλά δεν πέτυχε, γιατί εγώ είχα συνέχεια στο μυαλό μου την Αντέλα».
Εκείνη την περίοδο είχε σχέση με μια άλλη κοπέλα στην Κέρκυρα, αλλά επιστρέφοντας στο νησί, χωρίζει και αρχίζει την πολιορκία στην Αντέλα. Τρεις μήνες προσπαθούσε αφού η μελαχρινή καλλονή είχε τις επιφυλάξεις της βλέποντας το επιθετικό φλερτ αλλά και τη ζωηράδα του Ανδρέα. Μετά από έξι μήνες γνωριμίας έγινε και η πρόταση γάμου. Παντρεύτηκαν το Σεπτέμβριο του 1975. Το μυστήριο έγινε σε εκκλησία της Πάργας με τους νεόνυμφους να φορούν μπλουτζίν. «Είχαμε λουλούδια μαζεμένα από τον αγρό. Να σκεφτείς, δεν είχαμε καλέσει ούτε φωτογράφο. Ο παπάς αρχικά δεν ήθελε να μας παντρέψει, γιατί νόμιζε ότι, επειδή ήμουν τόσο βιαστικός, ετοιμαζόμουν για διγαμία. Στο τέλος μάς πάντρεψε με χαρά. Αντί για μπομπονιέρες, στα έξι παιδάκια που τυχαία ήταν στην εκκλησία την ώρα του μυστηρίου έδωσα δεκάρικα». Η είδηση του γάμου του έπεσε σαν βόμβα στην οικογένεια Φικιώρη. Η μητέρα του μαθαίνοντας τα νέα λιποθύμησε γιατί δεν ήθελε ο γιος της να πάρει μια απλή κοπέλα. Στην πορεία, όμως, η Αντέλα κέρδισε και την καρδιά της πεθεράς της.
Μάλιστα μετά από 5 χρόνια γάμου ήρθε στη ζωή και ο μοναχογιός τους ο Νίκος, τον οποίο βάφτισε η γιαγιά του. Ο Νίκος σπούδασε στην Αμερική οικονομικά και σήμερα διευθύνει την εταιρεία με τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής.
Ύστερα από 18 χρόνια γάμου και με τον Ανδρέα να μην μπορεί να αντισταθεί στους γυναικείους πειρασμούς, έφτασε η στιγμή όπου η Αντέλα τού ζητά να μαζέψει τα πράγματά του και να φύγει. Ήταν βράδυ όταν του ζήτησε να χωρίσουν. Δεν άντεχε άλλο τις «τσαπατσουλιές» του, όπως ο ίδιος έλεγε. Μετά τον χωρισμό του από την Αντέλα, ο γιατρός Φικιώρης γνωρίζει και παντρεύεται μια άλλη γυναίκα, με την οποία όμως θα μείνει μονάχα για έξι μήνες. Το 2001 τα ξαναβρίσκει με την Αντέλα και μένουν μαζί πέντε χρόνια αστεφάνωτοι. Τον Ιανουάριο του 2006 ξαναπαντρεύονται σε έναν ανοιχτό γάμο στον Άγιο Κωνσταντίνο Γλυφάδας με 2.000 άτομα προσκεκλημένους και τον γιο τους Νίκο να αλλάζει τα στέφανα. Γαμήλιο δώρο τής πήρε μια Τζάγκουαρ, την οποία εκείνη έχει μέχρι σήμερα, ενώ εκείνος βολευόταν με το παλιό Volvo. Της έχτισε και ένα σπίτι στην περιοχή Μετόχι της Λαυρεωτικής όπου έμεναν τα τελευταία δέκα χρόνια.
Μέσα στο δωμάτιο αυτού του σπιτιού ο Ανδρέας Φικιώρης άφησε την τελευταία του πνοή. Παρόλο που πρόσεχε την υγεία του, η καρδιά του δεν άντεξε. Πριν από κάποια χρόνια είχε πάθει κολπική μαρμαρυγή. Μετά από εκείνη την περιπέτεια ο Ανδρέας Φικιώρης συνήθιζε να λέει σε φίλους συγγενείς και τηλεθεατές «άμα δεν λειτουργεί η καρδιά, πώς θα λειτουργήσει το πουλί;» προκαλώντας άφθονο γέλιο.