Ο Αγάθωνας Ιακωβίδης γεννήθηκε στον Ευαγγελισμό Λαγκαδά Θεσσαλονίκης το 1955. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες από τη Μικρασία, γι’ αυτό τα πρώτα τραγούδια που άκουγε ήταν μικρασιατικές μελωδίες.
Της: Έπη Τρίμη
Άρχισε να ασχολείται με τη μουσική το 1971 και σταδιακά έμαθε μόνος του να παίζει σχεδόν όλα τα έγχορδα όργανα των ρεμπέτικων τραγουδιών, δηλαδή: κιθάρα, μπαγλαμά, ούτι, μπουζούκι, τζουρά, μάντολα, μαντολίνο.
Διαφωνούσα πολύ με τους γονείς μου, με τον πατέρα μου κυρίως, και με τους καθηγητές στο σχολείο, και έτσι την έκανα για να βρω την τύχη μου! Δεν έχω βγάλει το σχολείο. Πήγα μέχρι την τρίτη γυμνασίου. Άρχισα να δουλεύω, έκανα πολλές δουλειές.
Σε οικοδομή και σε βιοτεχνία… Αυτό με βοήθησε πολύ στη συναναστροφή μου με τον κόσμο, γιατί δούλευα με πολλούς ανθρώπους κι έμαθα να τους καταλαβαίνω και να τους ξεχωρίζω. Τη δουλειά του σερβιτόρου δεν μπορούσα να την κάνω, δοκίμασα, αλλά απέτυχα. Κι αυτό γιατί δεν μπορώ να μου λένε τι να κάνω! Δεν έκανα ποτέ ό,τι ήθελαν οι άλλοι. Από τότε που τελείωσα τον Στρατό, δεν ξαναδέχτηκα «εντολές» είχε πει ο αείμνηστος Αγάθωνας Ιακωβίδης.
Με τη γυναίκα μου είμαστε μαζί από το ’80. Ήταν θαυμάστριά μου, όπως και πολλές άλλες (γέλια), κι ερχόταν και με έβλεπε στα μαγαζιά όπου τραγουδούσα. Έτσι γνωριστήκαμε. Και είμαι από τους ελάχιστους σε αυτόν τον χώρο που δεν έχω χωρίσει, είχε πει ο Αγάθωνας Ιακωβίδης ερωτηθείς για το γάμο του.
Το 1973 ο Αγάθωνας Ιακωβίδης έκανε την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση σε μπουάτ της Θεσσαλονίκης. Αμέσως συνειδητοποίησε πως η μουσική που τον εκφράζει και του ταιριάζει είναι η ρεμπέτικη και αφιερώθηκε σε αυτήν αποκλειστικά. Κατείχε πολλούς σπάνιους δίσκους γραμμοφώνου με ρεμπέτικα τραγούδια, ενώ αξιοποίησε τη συλλογή του σε ραδιοφωνικές μουσικές εκπομπές.
Το 1977 ο Αγάθωνας Ιακωβίδης δημιούργησε το «Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης», με το οποίο έπαιζε σε μαγαζιά, έκανε συναυλίες και ηχογράφησε δύο δίσκους. Το 1981 αποφάσισε να μεταβεί στην Αθήνα. Συνεργάστηκε με γνωστούς τεχνίτες της λαϊκής μουσικής. Κώστας Παπαδόπουλος, Γιώργος Κόρος, Βασίλης Σούκας, Λάζαρος Κουταλίδης, Νίκος Φιλιππίδης και Νίκος Χατζόπουλος είναι κάποιοι από αυτούς. Έκανε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Από το 1987 ζούσε και εργαζόταν στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, ερμήνευσε πολλά δημοφιλή ρεμπέτικα αλλά και παλιά, άγνωστα τραγούδια που έχει ανασύρει από το πλούσιο αρχειακό υλικό που κατείχε.
Το 2013 αποδέχθηκε την πρόσκληση του συγκροτήματος Κόζα Μόστρα να συμμετάσχει μαζί τους στο Φεστιβάλ της Eurovision στο Μάλμε της Σουηδίας, με το τραγούδι «Alcohol Is Free», με το οποίο προκρίθηκαν στον τελικό της διοργάνωσης όπου κατέλαβαν την 6η θέση.
Μάλιστα για τη συμμετοχή του είχε δηλώσει:
“Η καριέρα μου πήγε κατά διαόλου μετά τη Eurovision. Έχω μια ιλιγγιώδη κάθοδο από τότε, και οικονομική… αλλά δεν παραπονιέμαι, απλώς το λέω. Έγινε ένα πολύ μεγάλο κακό, με έμαθαν όλοι οι μπουρτζόβλαχοι, αυτοί που δεν έπρεπε να με μάθουν και με σταματάνε στον δρόμο και μου λένε βλακείες και θυμώνω.”
“Εγώ ασχολούμαι με το ρεμπέτικο 43 χρόνια. Έχω παίξει σε όλο τον κόσμο, ξέρω πολύ καλά ποιος είμαι, δεν περιμένω καμία επιβεβαίωση… Οπότε δεν με νοιάζει. Λεφτά έχω για να ζήσω. Μην το πάρει στραβά κανένας σας ότι πεινάω, μια χαρά περνάω.”
«Μου αρέσει πολύ το αλκοόλ και το ποτό μου είναι το ουίσκι. Είμαι γεννημένος για να πίνω ουίσκι! Αλλά πίνουμε επειδή το γουστάρουμε, δεν πρέπει να μας «πίνει». Και ποτέ πριν από τη δουλειά. Θέλω να έχω τον απόλυτο έλεγχο στα πάντα πάνω στη δουλειά μου.
Κάπνιζα παλιά, αλλά το έκοψα. Όσο για τα ναρκωτικά, είναι γνωστό ότι στον χώρο του ρεμπέτικου το «μαυράκι» υπάρχει κατά κόρον. Από παλιά. Εγώ προσωπικά δεν είχα ποτέ τέτοια θέματα και ούτε κατάλαβα ποτέ τι τους προσφέρει. Βλέπω μερικούς που δεν μπορούν να πάρουν τα χέρια τους. Δεν κατακρίνω κανέναν βέβαια», είχε αναφέρει ο Αγάθωνας Ιακωβίδης.
Άθρησκος. Είμαι μόνο Έλληνας. Πιστεύω στη φύση και τη λογική του Αριστοτέλη. Δεν σέβομαι την πίστη κανενός. Δεν σέβομαι ούτε καν την ίδια τη λέξη «πίστη». Δεν κατηγορώ κανέναν, ούτε φυσικά θα κοροϊδέψω κάποιον για την πίστη του, απλώς δεν συζητάω ποτέ μαζί τους γι’ αυτό το θέμα, είχε πει ο Αγάθωνας Ιακωβίδης.
Ο γνωστός λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης Αγάθων Ιακωβίδης έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 5 Αυγούστου του 2020 από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 65 ετών. Πλήρωμα του ΕΚΑΒ έφτασε στο σπίτι του το μεσημέρι και διαπίστωσε ότι είναι νεκρός. Ο λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας. Ο ίδιος είχε πει προφητικά για τον θάνατό του: Θα ήθελα στον τάφο μου να γραφτεί η φράση: «Δεν χάλασε τα ρεμπέτικα»!