Η αείμνηστη πριγκίπισσα Νταϊάνα είναι γνωστή για το ότι είναι μια επαναστατική αλλά συνάμα εμψυχωτική φιγούρα της Βρετανικής αριστοκρατίας. Φήμες λένε ότι έχει σπάσει περισσότερα βασιλικά πρωτόκολλα από ό, τι μπορούμε να μετρήσουμε με τα δάχτυλα των δύο χεριών. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, δεκαετίες μετά το θάνατό της, εξακολουθούμε να την υποστηρίζουμε και να την έχουμε ως παράδειγμα μητρότητας.
Μοιραζόμαστε μαζί σας τους βασιλικούς κανόνες γονικής μέριμνας με τους οποίους επαναστάτησε η Πριγκίπισσα Νταϊάνα, και που σήμερα εξακολουθούν να υιοθετούνται από τους γιους και τις νύφες της.
Η πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν η πρώτη στη βασιλική ιστορία που έσπασε την παράδοση των γεννήσεων στο σπίτι. Αντί να γεννήσει βασιλικά, η πριγκίπισσα γέννησε τον Πρίγκιπα Γουίλιαμ στο Νοσοκομείο St. Mary στο Λονδίνο. Ενώ γεννήθηκε ο δεύτερος γιος της, ο πρίγκιπας Χάρι, η πριγκίπισσα Νταϊάνα επέλεξε να μην πάρει κανένα φάρμακο για τον πόνο κατά τη διάρκεια της γέννησης. Αυτά τα γεγονότα έκαναν τους γιους της τους πρώτους βασιλείς που γεννήθηκαν σε τοπικό και γενικό νοσοκομείο.
Λέγεται ότι η πριγκίπισσα Νταϊάνα «δεν αγαπούσε τίποτα περισσότερο από το να είναι μητέρα». Σε μια συνέντευξη, ο αείμνηστος πατέρας της, ο Τζον Σπένσερ υπενθύμισε ότι πάντα αγαπούσε τα μωρά και τα μικρά παιδιά από μικρή ηλικία. Σε αντίθεση με άλλους βασιλείς που επικεντρώνονταν στα καθήκοντα και τη δουλειά τους, η πριγκίπισσα πάντα φροντίζει να είναι εκεί για τα παιδιά της και να τα καθιστά προτεραιότητά της. Παρά το πρωτόκολλο ότι οι δημόσιες επιδείξεις στοργής αποθαρρύνθηκαν και μάλιστα δεν ταιριάζουν για τους βασιλείς, η πριγκίπισσα Νταϊάνα δεν δίστασε να δείξει την αγάπη της για τα παιδιά της κρατώντας και αγκαλιάζοντας συνεχώς.
Μία άλλη πρωτοτυπία στην οικογένεια των βρετανών βασιλέων ήταν ότι η πριγκίπισσα Νταϊάνα αγωνίστηκε για να στείλει τους γιους της σε δημόσιο σχολείο. Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ έγινε ο πρώτος κληρονόμος του βασιλικού θρόνου που δεν έλαβε ιδιωτική εκπαίδευση στο σπίτι.
Η πριγκίπισσα Νταϊάνα έθεσε την τάση όταν πήρε τον 9χρονο πρίγκιπα Γουίλιαμ για μια περιοδεία στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Πριν από αυτήν την εκδήλωση, ήταν συνηθισμένο να αφήνονται τα βασιλικά παιδιά στο σπίτι, ενώ οι γονείς τους ταξίδευαν για επαγγελματικούς λόγους. Μέχρι σήμερα, τα παιδιά της, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο πρίγκιπας Χάρι, επίσης, παίρνουν τα δικά τους παιδιά σε επίσημες εκδρομές και ταξίδια.
Η πριγκίπισσα Νταiάνα είχε τεράστια αγάπη προς τα παιδιά, και κατάφερνε όχι μόνο να τους την δείξε, αλλά και να την νιώσουν. Μία από τις συνηθισμένες πρακτικές της ήταν να σκύψει κάτω για να είναι στο ίδιο επίπεδο με τα παιδιά στα οποία μιλούσε, όχι μόνο τα δικά της παιδιά, αλλά επίσης και στα παιδία τα οποία συναντούσε. Αυτή ήταν η πρώτη που παρατηρήθηκε μεταξύ των βασιλέων, και τώρα τα παιδιά την τιμάνε εφαρμόζοντας την ίδια πρακτική.
Αν και η πριγκίπισσα Νταϊάνα γεννήθηκε σε βασιλική αριστοκρατία και τελικά παντρεύτηκε τον βασιλιά, ήθελε η ζωή των παιδιών της να είναι όσο το δυνατόν πιο συνηθισμένη. Σύμφωνα με κάποιο από το βασιλικό προσωπικό, η πριγκίπισσα έκανε ό, τι μπορούσε για να κάνει τους γιους της να ζήσουν καθημερινά πράγματα όπως να πηγαίνουν για ταινίες, να περιμένουν στην ουρά του McDonald’s, να πηγαίνουν σε λούνα παρκ και να χοροπηδούν στο κρεβάτι μαζί της με στις πιτζάμες τους.
Από τη φροντίδα των παιδιών της κατά τη γέννηση μέχρι το να τα παίρνει μαζί της στα ταξίδια και την προσαρμογή του προγράμματός της σύμφωνα με εκείνα των γιων της, η πριγκίπισσα Νταϊάνα είναι η επιτομή της σύγχρονης πρακτικής μητέρας. Σε ένα από τα διάσημα λεγόμενά της υποστήριζε ότι: «Μην με αποκαλείτε είδωλο. Είμαι απλώς μια μητέρα που προσπαθεί να βοηθήσει.»