Advertisement
ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Ζεστό χρήμα» σε ανέργους και χαμηλόμισθους: Οι δικαιούχοι και πόσα λεφτά θα πάρουν

12:29
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Νέα μέτρα στήριξης: «Ζεστό χρήμα» σε ανέργους και χαμηλόμισθους για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ρεκόρ

Με στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις και επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού η κυβέρνηση θα επιδιώξει να στηρίξει τα νοικοκυριά απέναντι στο πληθωριστικό κύμα που «επελαύνει».

Advertisement

Οριστικές αποφάσεις για την έκταση των μέτρων στήριξης δεν έχουν ληφθεί ακόμη, καθώς θα εξαρτηθούν από την έκταση των ανατιμήσεων.

Αντιμέτωποι µε μεγαλύτερες ανατιμήσεις και μάλιστα σε περισσότερα προϊόντα αναμένεται να βρεθούν το επόμενο διάστημα οι καταναλωτές.

Advertisement

Η σημερινή ανακοίνωση του πληθωρισμού από την ΕΛΣΤΑΤ θα βοηθήσει αρκετά στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο καθώς θα αποτυπωθεί σε ποιο βαθμό οι ανατιμήσεις έχουν πλήξει και άλλες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών πέραν της ενέργειας.

Advertisement

Νέες ανατιμήσεις σε πολλά είδη πρώτης ανάγκης

Όλα δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει για τον Δεκέμβριο πάνω από το 5%, ενώ για το πρώτο τρίμηνο του 2022 αναμένεται επέκταση των ανατιμήσεων σε πολλά είδη πρώτης ανάγκης, λόγω του συνδυασμού του υψηλού μεταφορικού και ενεργειακού κόστους αλλά και τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες.

Σε είδη διατροφής, οι ανατιμήσεις θα ξεπεράσουν το 10%, οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο θα είναι και για τον Δεκέμβριο τριψήφιες (δηλαδή πολύ πάνω του 100%), ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης θα βγει ακριβότερο κατά περισσότερο από 35% με το ηλεκτρικό ρεύμα να μπαίνει εντυπωσιακά στη λίστα καθώς θα αποτυπωθούν οι ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Νοέμβριο και για τον Δεκέμβριο.

Οι μειώσεις του ΦΠΑ απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση, ως μέτρο ανάσχεσης της ακρίβειας καθώς το δημοσιονομικό κόστος είναι πολύ υψηλό και η απόδοση του μέτρου αβέβαιη.

Advertisement

Πώς επηρεάζονται τα νοικοκυριά

Η ορθή στόχευση είναι και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση θα καταφύγει στα στοχευμένα μέτρα. Η άμεση εισοδηματική ενίσχυση με κριτήρια, διοχετεύει το δημόσιο χρήμα εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.

Για παράδειγμα, σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού, αυτός που πλήττεται περισσότερο είναι ο αποδεδειγμένα άνεργος και ειδικά ο μακροχρόνια άνεργος.

Δεδομένου ότι αυτή η κοινωνική ομάδα δεν βοηθήθηκε με τα μέτρα έκτακτου χαρακτήρα του Δεκεμβρίου (σ.σ ενισχύθηκαν ΑΜΕΑ και χαμηλοσυνταξιούχοι), η επιλογή της στήριξης των ανέργων φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Από την άλλη, με την σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού όχι στην προγραμματισμένη ημερομηνία που αρχικά ήταν η 1η Ιουλίου, αλλά πολύ νωρίτερα, δίδεται βοήθεια και στους εργαζόμενους οι οποίοι όμως αμείβονται με τις χαμηλότερες αποδοχές.

Advertisement

Έμμεσα, αυξάνεται δε και το εισόδημα των ανέργων που είναι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας καθώς το τελευταίο είναι συνδεδεμένο με το ύψος του κατώτατου μισθού. Ως προς το ποιο θα είναι το ύψος της αύξησης του καθαρού μισθού (σ.σ αναμένεται να κυμανθεί από 5-8%) η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του κοινωνικού διαλόγου αλλά και από τα στοιχεία για την πορεία τόσο του πληθωρισμού όσο και του ΑΕΠ.

Το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων, αναμένεται να δώσει πιθανότητα ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην σημερινή τηλεοπτική του συνέντευξη.

Γεωργιάδης για ακρίβεια: Είναι παγκόσμιο φαινόμενο, θα την αντιμετωπίσουμε με πακέτα μέτρων

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», ανέφερε ότι σήμερα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον πληθωρισμό 7,1%, ο οποίος είναι ο υψηλότερος από τη δεκαετία του ’70, γεγονός που αποδεικνύει ότι μιλάμε για ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Σε ότι αφορά το θέμα με τις δηλώσεις για τη μείωση συντελεστών του ΦΠΑ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανατιμήσεις που αναμένονται σε βασικά αγαθά, ο κ. Γεωργιάδης έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως όχι μόνο δεν υπάρχει καμιά διαφωνία με τον κ. Σταϊκούρα, αλλά αντίθετα υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ τους και μεταξύ των υπουργείων τους.

Στη συνέχεια διαβεβαίωσε πως, η Κυβέρνηση τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει πακέτα μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που στοχεύουν τόσο στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος όσο και στην ενίσχυση επαγγελματικών κλάδων που πλήττονται.

 

TAGS:
Advertisement