Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ

Ξαναζεσταμένο φαγητό: 9 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε την επόμενη μέρα – Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν

14:38
Παναγιώτης Γιαννακοσιάν

Ξανά ζεσταμένο φαγητό: Μπορεί να πέσαμε έξω στους υπολογισμούς σας και να φτιάξαμε περισσότερο φαγητό από ότι καταναλώθηκε και έτσι να περισσέψει. Μπορούμε ομως το φαγητό αυτό να το καταναλώσουμε την επόμενη ημέρα με ασφάλεια; Παρακάτω σας εχουμε πια φαγητά είναι επικίνδυνα και θα ηταν καλό να τα αποφεύγουμε αν τα εχουμε από χθες.

Ξανά ζεσταμένο φαγητό: Αυγά

Advertisement

Σχεδόν πάντα περιέχουν σαλμονέλα. Το μικρής διάρκειας και σε χαμηλές θερμοκρασίες μαγείρεμα δεν σκοτώνει τα βακτήρια. Η παραμονή τους δε σε θερμοκρασία δωματίου, προκαλεί πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.

Παντζάρια

Advertisement

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα νιτρικά άλατα των παντζαριών μετατρέπονται σε νιτρώδη και νιτροζαμίνες όταν ξαναζεσταθούν. Οι ουσίες αυτές έχουν συνδεθεί με καρκινογένεση.

Advertisement

Πατάτες

Με το ξαναζέσταμα ευνοείται η ανάπτυξη βουτυλικού κλωστηριδίου. Είναι ένα επικίνδυνο βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση.

Σπανάκι

Advertisement

Είναι και αυτό πλούσιο σε νιτρικά. Όπως και με τα παντζαρια που προαναφερθηκαν τα άλατα αυτα μετατρέπονται σε καρκινογόνες ουσίες όπως νιτρώδη και νιτροζαμίνες.

Ξανά ζεσταμένο φαγητό: Μητρικό γάλα

Το 30-40% της πολύτιμης βιταμίνης Β12 που περιέχει το μητρικό γάλα, καταστρέφεται αμέσως μόλις θερμανθεί σε φούρνο μικροκυμάτων. Επίσης, οι ισχυροί χημικοί παράγοντες στο μητρικό γάλα, οι οποίοι καταπολεμούν τα βακτήρια, καταστρέφονται από τα μικροκύματα.

Ρύζι

Advertisement

Μπορεί να περιέχει σπόρους δυνητικά επικίνδυνων βακτηρίων. Η θερμότητα του φούρνου μικροκυμάτων δεν είναι αρκετή για την εξόντωση των βακτηριδίων αυτών τις περισσότερες φορές. Έτσι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος δηλητηρίασης.

Κοτόπουλο

Όπως συμβαίνει με τα αυγά, το κοτόπουλο έχει σαλμονέλα. Τα μικροκύματα δεν έχουν αρκετή θερμότητα που να εξοντώνει τα βακτήρια.

Έλαια ψυχρής έκθλιψης

Το λινέλαιο, το ελαιόλαδο, το λάδι κανόλα και άλλα έλαια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και άλλα ακόρεστα λιπαρά. Αυτό τα κάνει πολύ ωφέλιμα για την υγεια. Η αναθέρμανσή τους τα καθιστά ασταθή και γι’ αυτό όχι ασφαλή για την υγεία.

Θαλασσινά

Το βακτήριο vibrio vulnificus ζει σε ζεστό θαλασσινό νερό και μπορεί να μολύνει τα οστρακοειδή. Η μόλυνση από V. vulnificus προκαλεί τα ίδια συμπτώματα με την γαστρεντερίτιδα.

TAGS:
Advertisement