Advertisement
ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βασίλης Τραϊφόρος: «Η Σοφία Βέμπο με έβαζε να δοκιμάσω τα φαγητά της, ήταν υπέροχη μαγείρισσα»

18:53
Newsroom

Ο Βασίλης  Τραϊφόρος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1952 και μεγάλωσε μέσα στο χώρο της υποκριτικής τέχνης, αφού είχε θείους τον Μίμη Τραϊφόρο και τη Σοφία Βέμπο. Σπούδασε Οικονομικά και εργάστηκε για πολλά χρόνια στην Τράπεζα Αττικής.

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Παρακολούθησε την Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου και σεμινάρια υποκριτικής, Ανθρωπίνων Σχέσεων, Ορθοφωνίας, Κινησιολογίας, Ιστορίας Θεάτρου και Φιλοσοφίας.

Υπηρέτησε 12 χρόνια την Τοπική Αυτοδιοίκηση στον τομέα Πολιτισμού. Μετά τη συνταξιοδότηση του ασχολήθηκε με την υποκριτική. Εκτός από θέατρο έχει εργαστεί στον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση σε σειρές μεγάλης τηλεθέασης όπως ο «Σασμός», «Άγριες μέλισσες», «Έλα στη θέση μου» κ.λπ..

Advertisement

Advertisement

Βασίλη πώς ήταν τα παιδικά σου χρόνια; 

Ωραία, αλλά πολύ φτωχικά. Με μεγάλωσε η γιαγιά και ο παππούς μου με πολύ αγάπη. Με πήρανε από 8 μηνών γιατί οι γονείς μου τα έφερναν πολύ δύσκολα. Κατάφερα να σπουδάσω οικονομικά και να τελειώσω δραματική σχολή.

Θυμάσαι κάποια συμβουλή των γονιών σου που να την κράτησες ως «φυλακτό» μέσα σου;

Advertisement

Αυτό που κρατώ από την παιδική μου ηλικία είναι πως με έμαθαν να συγχωρώ και να αγαπώ όλο τον κόσμο. Σήμερα φαίνεται τόσο πεζό αλλά… είναι αληθινό.

Ήξερες μεγαλώνοντας ότι θα έρθει η κατάλληλη στιγμή για να ακολουθήσεις τα όνειρά σου μετά τη συνταξιοδότησή σου;  

Όχι, δεν το περίμενα. Ήταν όμως πάντα ο κρυφός μου πόθος.  Το ζητούσα με μεγάλη επιθυμία αλλά πάντα κρυφά, μέσα μου.

Advertisement

Πόσο δύσκολα ή εύκολα κατάφερες να εδραιωθείς στον χώρο της υποκριτικής;

Χμ…. δεν ξέρω αν έχω «εδραιωθεί» όπως λες και δεν είναι αυτός ο στόχος μου, αλλά έχω την «πολυτέλεια» να επιλέγω συνεργασίες.

Βασίλη μίλησέ μας για τις 3 νέες σου θεατρικές διασκευές «Όταν γυρίζουν τα χελιδόνια», «Ο 13ος Θεός» και «Πενηντάρηδες με πάθος».

Το να διατηρηθούν θεατρικά έργα στις Εθνικές μας βιβλιοθήκες είναι υπέρτατο καθήκον όλων μας. Αυτά τα έργα ανέβηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και μετά  χαθήκανε τα σενάρια τους. Με την βοήθεια του «Αρχείου Ελληνικών γραμμάτων, Γ. Λεβιθόπουλος» βρήκα σκόρπιες δακτυλογραφημένες σελίδες των σεναρίων και με πολύ κόπο κατάφερα να τα κάνω βιβλία.

Προτιμάς τη συγγραφή ή την υποκριτική και τι εισπράττεις από την κάθε ενασχόληση;

Και στα δύο πρέπει να κάνεις μεγάλη κατάθεση ψυχής. Δεν είμαι πολυγραφότατος, ούτε θεωρώ τον εαυτό μου φτασμένο συγγραφέα. Ούτε γράφω συνεχώς έτσι για να γράφω. Όταν έρθει η έμπνευση τότε περνάει στο χαρτί. Με την υποκριτική έχω άλλη σχέση. Η υποκριτική είναι η πρώτη και μεγάλη μου αγάπη, ενώ η συγγραφή είναι η ΄΄ερωμένη΄΄ μου.  Κερδίζω και από τίς δύο την απόλυτη ‘’ψυχοθεραπεία ‘’μου !

Τι γεύση σου άφησε η συμμετοχή σου στις «Άγριες μέλισσες» και στον «Σασμό», στον «Ήλιο» κλπ.;  Άξιζε τον κόπο οικονομικά ή το έκανες περισσότερο για το κέφι σου;

Ας μη μιλήσουμε για το οικονομικό που ταλανίζει τους περισσότερους καλλιτέχνες. Κάθε συμμετοχή μου με εκλεκτούς συναδέλφους πάντα εκτός από την εμπειρία αφήνει μια υπέροχη γλυκιά ανάμνηση. Και φυσικά πρέπει ότι κάνεις να το κάνεις με αγάπη και πολύ κέφι.

Θυμάσαι κάποιο ευτράπελο περιστατικό που να αξίζει να το μοιραστείς με τους αναγνώστες μας μέσα από τις εν λόγω τηλεοπτικές συμμετοχές;

Δεν μου έτυχε κάτι το συγκλονιστικό στα γυρίσματα. Συμβαίνουν τόσα πολλά αλλά τα ξεπερνούσαμε, με κούραση μεν, αλλά και με πολύ χιούμορ. Και στο τέλος των γυρισμάτων έφευγα με μια γλυκιά ικανοποίηση.

Μετά τον θάνατο της συντρόφου σου Γωγώς, πώς κατάφερες να ορθοποδήσεις συναισθηματικά;           

Η λαϊκή θυμοσοφία λέει πως « Το κάψιμο από φωτιά, μόνο με φωτιά περνάει». Γι’ αυτό είχα την τύχη μετά από 2 χρόνια να ξανά ερωτευτώ. Και είμαι απόλυτα σίγουρος πως έχω την έγκρισή της από εκεί που είναι.

Έχεις γράψει ένα υπέροχο βιβλίο για την θρυλική Σοφία Βέμπο. Πώς ήταν αυτή η γυναίκα όταν έσβηναν τα φώτα της δημοσιότητας και τι θυμάσαι από εκείνη με νοσταλγία;

Το βιβλίο αυτό συνεχίζει να αρέσει και συνεχίζω να έχω σκοπό της ζωής μου το να συντηρώ και να μεταλαμπαδεύω το όνομά αλλά και τις προσφορές τους στα νέα Παιδιά της Ελλάδος. Θυμάμαι με πόση αγάπη και καλοσύνη μου μιλούσε για διάφορα θέματα, εκτός θέατρου. Και ιδιαίτερα όταν με έβαζε να δοκιμάσω τα φαγητά της. Ήταν και υπέροχη μαγείρισσα. Της άρεσε πολύ η κουζίνα.

Τι έκανε αυτόν τον θυελλώδη έρωτα να φουντώνει μεταξύ της Σοφίας Βέμπο και του Μίμη Τραϊφόρου;

Ήταν και οι δύο τρομερά εκρηκτικοί χαρακτήρες. Όμως ο έρωτας τους που γεννήθηκε σε δύσκολούς καιρούς κράτησε μέχρι τον θάνατο της Σοφίας. Οι εκρήξεις δημιουργούσαν έμπνευσή και η έμπνευση επιτυχίες.

Ποια ήταν η κολλητή φίλη της Σοφίας Βέμπο και σε ποιον άνθρωπο εκμυστηρευόταν τα μυστικά της και την ένταση στον γάμο της;

Χμ…. Είχε πολλές φίλες αλλά και «φίλες». Φερόντουσαν με αγάπη μαζί με τον Μίμη σε κάθε άνθρωπο που ερχόταν να τους δει. Πολλοί και πολλές έχουν πει πως ήταν οι πιο αγαπημένοι τους ….και συνέχεια τους ζητούσαν και από κάτι. Η Βέμπο και ο Τραϊφόρος δεν τσιγκουνεύτηκα ποτέ να δίνουν. Αλλά ας σταματήσω εδώ.

Ο Μίμης Τραϊφόρος και η Σοφία Βέμπο ήταν δύσκολοι συνεργάτες;

Ω, ναι. Ήταν πολύ αυστηροί στην δουλειά τους, αλλά και πάρα πολύ δίκαιοι στις αμοιβές. Υπήρξαν γιορτές Χριστουγέννων που δεν πήγαιναν καλά στο  θέατρο από εισπράξεις και δανειζόντουσαν για να πληρώσουν τους συνεργάτες τους και εκείνοι περνούσαν με μια σούπα.

Πιστεύεις ότι θα υπάρξουν άνθρωποι από το καλλιτεχνικό στερέωμα που θα αφήσουν ανάλογο στίγμα με τον θάνατό τους όπως οι θείοι σου;            

Είναι μια ευχή που την λέω σε κάθε μου ευκαιρία. Μακάρι να μάθουν και οι νεότερές γενιές την βιογραφία του Μίμη και της Σοφίας για να μπορέσουν να τους μοιάσουν. Μία παρακαταθήκη για τα επόμενα «Παιδία της Ελλάδος».

Θα ήθελα να σχολιάσεις την έξαρση της βίας και των βιασμών που προκαλούν σοκ στην Ελληνική κοινωνία.

Η βία και οι βιασμοί υπήρχαν πάντοτε. Η τεχνολογία μας τα παρουσιάζει ευκολά πλέον καθημερινά. Όσο υπάρχει η ΑΤΙΜΩΡΙΣΙΑ με τους χλιαρούς νόμους και με τα χιλιάδες «παραθυράκια» και φυσικά η ΚΑΛΥΨΗ μερικών «μεγάλων» δεν βλέπω καμία βελτίωση, δυστυχώς.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σου γι’ αυτόν τον χειμώνα;

Πάντα υπάρχουν πολλά σχέδια και γίνονται πολλές συζητήσεις με καλλιτεχνικούς παράγοντες. Δεν είναι τίποτε ανακοινώσιμο μέχρι στιγμής.  Ξεκινώ από την προώθηση του πρώτου μου μυθιστορήματος  που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΚΟΜΝΗΝΟΣ» με τίτλο «Το Ροκέ της Λύτρωσης».

TAGS:
Advertisement