Ο πολύ σημαντικός εισαγγελέας, Ιωάννης Διώτης έφυγε από τη ζωή σκορπίζοντας μεγάλη θλίψη σε όλους όσους τον ήξεραν και φυσικά στην οικογένειά του.
Ο Ιωάννης Διώτης ήταν μάλιστα ένας από τους ανθρώπους που βοήθησαν στην εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη και γενικότερα ο λόγος γίνεται για έναν εξαιρετικό επαγγελματία κι άνθρωπο, ο οποίος άφησε το δικό του στίγμα.
Πέθανε ο εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης που συνέβαλλε στην εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη.
O πρώην εισαγγελέας «έφυγε» από καρδιακό επεισόδιο ευρισκόμενος στο εξοχικό του στην Κύθνο
Την τελευταία του πνοή άφησε στην Κύθνο, ο πρώην εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης, που έγινε ευρύτερα γνωστός από την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη. Ειδικότερα έχει επισημανθεί ο πρωταγωνιστικός του ρόλος κατά την ανάκριση του Σάββα Ξηρού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Cyclades24, ο π. εισαγγελέας «έφυγε» από καρδιακό επεισόδιο την Παρασκευή (13/09) ευρισκόμενος στο νησί όπου διατηρεί εξοχική κατοικία. Η κηδεία του έγινε στην Κύθνο.
Εκτός από την υπόθεση της «17 Νοέμβρη» ο Διώτης ως δικαστικός λειτουργός ασχολήθηκε -μεταξύ άλλων- με την υπόθεση του ΕΛΑ, την έρευνα, ως εισαγγελέας πρωτοδικών, για την αυτοκτονία του στελέχους της Vodafone Κωνσταντίνου Τσαλικίδη, μια υπόθεση η οποία σχετιζόταν με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Με το ίδιο πάθος είχε ασχοληθεί και με το διεθνές κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας, όταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είχε βρεθεί η βίλα Μιχαηλίδη στη Σχοινούσα.
Ο Ι.Διώτης, από πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε κριθεί ένοχος για απιστία και είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 10 ετών με αναστολή αλλά το 2019 είχε αθωωθεί από το εφετείο.
«Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών αποτελεί πανηγυρική επιβεβαίωση των όσων ισχυρίζομαι επί επτά έτη», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης, ο οποίος είχε κριθεί ομόφωνα αθώος σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Σε γραπτή δήλωση έλεγε τα εξής: «Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών αποτελεί πανηγυρική επιβεβαίωση των όσων ισχυρίζομαι επί επτά έτη.
Δεν αποτελεί δικαίωση για εμένα, αλλά αποκαθιστά το κύρος του θεσμού της Δικαιοσύνης, το οποίο ετρώθη από τις ενέργειες εκείνων που με δίωξαν, παρέπεμψαν και καταδίκασαν σε πρώτο βαθμό.
Η σημερινή εξέλιξη αποδεικνύει ότι οσάκις οι Δικαστικοί Λειτουργοί κρίνουν κι αποφασίζουν με αμιγώς δικαστικά και νομικά κριτήρια, τότε πραγματώνονται οι σκοποί του Κράτους Δικαίου. Όσοι δεν υπηρετούν του σκοπούς αυτούς, όχι μόνο δεν έχουν θέση στην ελληνική Δικαιοσύνη αλλά πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον της».
Αποχώρησε από το δικαστικό σώμα το 2010
Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1955 και σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την αποφοίτησή του, το 1980, ιδιώτευσε ως δικηγόρος και το 1985 εισήλθε στο δικαστικό σώμα. Υπηρέτησε ως Εισαγγελικός Πάρεδρος Αθηνών, ως Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών στην Αμαλιάδα και την Αθήνα, ως Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών καθώς και ως Αντιεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και το 2010, οπότε και αποχώρησε από το δικαστικό σώμα.