Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συγκαλέστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για σήμερα λίγο μετά το μεσημέρι εξαιτίας των κρουσμάτων. Σε πλήρη πλήρη επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές της χώρας και η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία φαίνεται να κυριαρχεί στην Κρήτη.
Η εκτίναξη των κρουσμάτων σε τετραψήφιο αριθμό το Σάββατο και η απότομη αύξησή τους σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου σήμερα στις 12.30, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδα.
Στη σύσκεψη θα εξεταστεί η επιδημιολογική εικόνα της κάθε περιοχής με σκοπό τη λήψη στοχευμένων μέτρων όπου εντοπίζεται πρόβλημα. Ενώ ο πρωθυπουργός θα ζητήσει τη συνδρομή της αυτοδιοίκησης στην επιτάχυνση των εμβολιασμών.
Στο ερώτημα εάν θα αυστηροποιηθούν περαιτέρω τα μέτρα για τις χερσαίες μετακινήσεις, ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν έχει γίνει κάποια σχετική συζήτηση στην κυβέρνηση. Ωστόσο, ο Ιούλιος και Αύγουστος είναι δυο κρίσιμοι μήνες και «όποιο μέτρο χρειαστεί να παρθεί, θα παρθεί». Ο κ. Πέτσας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής τοπικών lockdown λέγοντας ότι πάνω από όλα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο προκειμένου μέσα στο καλοκαίρι να επιτευχθεί ένα ποσοστό εμβολιασμού συμβατό με το επιθυμητό τείχος ανοσίας.
Αναφερόμενος στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την ΚΕΔΕ, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι στόχος είναι μαζί με την αυτοδιοίκηση να καλυφθούν τα κενά που παρατηρούνται στην ταχύτητα των εμβολιασμών σε όλη τη χώρα.
Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών έστρεψε τα βέλη του κατά των πολιτικών δυνάμεων που αναπαράγουν ψεκασμένες θεωρίες για τσιπ στα εμβόλια αλλά και εκείνους που συστήνουν στους πολίτες να περιμένουν πριν εμβολιαστούν όπως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης.
Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για την ανοδική τάση των κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.
«Ενδεχομένως να συνδέεται με την μετάλλαξη Δέλτα, ενδεχομένως να συνδέεται και με υπερβολική χαλαρότητα από τον πληθυσμό, μετά την αποκλιμάκωση της χρήσης των μασκών» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γεώργιος Παναγιωτακόπουλος.
«Είναι αλλιώς ένας να κολλά 1-2 άτομα και αλλιώς 6-7… Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δημιουργεί ένα πλαίσιο μιας πιθανότητας να έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι αν ο ιός διασπαρεί» σημείωσε ο παθολόγος –λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.