Άλλη μία γυναίκα προστέθηκε στη λίστα με τις γυναικοκτονίες που έχουν συμβεί στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο, 13 στο σύνολο. Η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί εδώ και 10 μήνες να ανεβαίνουν τα ποσοστά των γυναικών που δηλώνουν θύματα κακοποίησης αλλά και τις γυναίκες που έπεσαν νεκρές από τις συντρόφους τους.
Με αφορμή την 13η γυναικοκτονία στη χώρα μας η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου βρέθηκε καλεσμένη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και προχώρησε σε μια σοκαριστική αποκάλυψη για την κακοποίηση γυναικών.
Σημειώνεται πως οι γυναικοκτονίες και τα περιστατικά κακοποίησης γυναικών αυξάνονται συνεχώς. Την Παρασκευή σημειώθηκε μια ακόμη γυναικοκτονία όταν ένας άνδρας δολοφόνησε την εν διαστάσει σύζυγό του και μητέρα τεσσάρων παιδιών στην Κρήτη.
Η 48χρονη Νεκταρία είχε φύγει εδώ και μήνες από το σπίτι και είχε ζητήσει διαζύγιο. Ωστόσο, ο άντρας της είχε άλλη άποψη και αποφάσισε να την σκοτώσει με απανωτές μαχαιριές. Αργότερα απειλούσε ότι θα αυτοκτονήσει, ενώ πήρε εξιτήριο το Σάββατο λίγο μετά την κηδεία της Νεκταρίας. Τραγικές φιγούρες τα τέσσερα παιδιά του ζευγαριού, που έχασαν ξαφνικά τη μητέρα τους με αγριότητα από τα χέρια του ίδιου του πατέρα τους.
Η ψυχολόγος σημείωσε πως η κακοποίηση γυναικών έχει αυξηθεί και είπε πως μέσα στην πανδημία χρήστες αναζήτησαν παγκοσμίως 163 εκατ. φορές στο διαδίκτυο το «πώς να χτυπήσω τη γυναίκα μου χωρίς να το καταλάβει κανείς». Η ίδια συνέδεσε την αύξηση της βίας και των δολοφονιών με την πανδημία του κορονωϊού και τα περιοριστικά μέτρα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε μια δεύτερη πανδημία, αυτή της έμφυλης βίας, την οποία πρέπει να διαχειριστούμε με σοβαρότητα γιατί δυστυχώς τα περιστατικά πληθαίνουν, και η μια τραγωδία δίνει τη σκυτάλη στην άλλη».
Συνέχισε λέγοντας πως «η βία έχει μπει μέσα στα σπίτια. Πρέπει να υπάρχει υποστηρικτικό περιβάλλον, για να μπορέσει η μάνα, η σύζυγος, η σύντροφος να στηριχθεί για να εγκαταλείψει το δυνάστη. Δολοφονούνται και αφήνουν πίσω υποχρεώσεις, αφήνουν πίσω παιδιά. Πρέπει αυτές οι γυναίκες να υποστηριχτούν από την πολιτεία».
Τέλος, έσπευσε να τονίσει πως: «Δεν υπάρχει σεβασμός και υπομονή στις σχέσεις, πρέπει να βγούμε καλύτεροι από την πανδημία. Να ασχολούμαστε καθημερινά με το πώς θα γινόμαστε καλύτεροι».
Η ψυχολόγος αναφέρεται σε παλαιότερη έρευνα της αναπληρώτριας διευθύντριας του Πανεπιστημίου Otago της Νέας Ζηλανδίας, Katerina Standish. Η Standish είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως κατά την πανδημία οι άνθρωποι έψαξαν παγκοσμίως στο Google το «Πώς να χτυπήσεις μια γυναίκα, ώστε να μην το καταλάβει κανείς» 163 εκατομμύρια φορές, παρουσιάζοντας αύξηση 31% σε σύγκριση με το 2019. Παράλληλα, έψαξαν τη φράση «Θα την σκοτώσω όταν φτάσει στο σπίτι» 178 εκατομμύρια φορές και τη φράση «Πώς να ελέγξω τη γυναίκα μου» που αναζητήθηκε 165 εκατομμύρια φορές.
Η ίδια έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως η φράση «θα με σκοτώσει» αναζητήθηκε στο Google 107 εκατομμύρια φορές, μια αύξηση της τάξης του 84% (!) από το 2019.