Ο νέος ΚΟΚ προβλέπει πρόστιμα από 100 ως 600 ευρώ, μέχρι και αφαίρεση διπλώματος και διαφορετικές κλίμακες για τις παραβάσεις, ανάλογα με την επικινδυνότητά τους, στους Έλληνες οδηγούς.
Με βάση τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας καταργείται το δικαίωμα πληρωμής του μισού προστίμου για όσους εξοφλούν μέσα σε 10 ημέρες, ενώ τα λεγόμενα διοικητικά πρόστιμα γίνονται πιο αυστηρά, με απευθείας αφαίρεση πινακίδων, άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος για τις λεγόμενες αντικοινωνικές παραβάσεις.
Με τον νέο ΚΟΚ οι παραβάσεις χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:
Χαμηλής επικινδυνότητας
Μεσαίας επικινδυνότητας
Υψηλής επικινδυνότητας
Τα πρόστιμα θα είναι ως 100 ευρώ για την πρώτη κατηγορία, από 101 ως 300 ευρώ για τη δεύτερη κατηγορία και ως 600 ευρώ για τις υψηλής επικινδυνότητας παραβάσεις.
Παράλληλα, οι παραβάσεις χωρίζονται σε “υψηλής συχνότητας” και “αντικοινωνικής συμπεριφοράς”.
Χωρίς συζήτηση θα χάνουν άδεια οδήγησης και τις πινακίδες του οχήματος για 60 ημέρες οι οδηγοί που:
Χρησιμοποιούν κινητό χωρίς ακουστικά ή στην ειδική θέση για ανοιχτή ακρόαση
Παρκάρουν σε θέσεις ή διαβάσεις ΑμεΑ
Χρησιμοποιούν την ΛΕΑ
Δεν φορούν ζώνη ή κράνος
Δεν ασφαλίζουν τα παιδιά σε ειδικά καθίσματα ή με τη ζώνη
Πετάνε τσιγάρο ή αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά
Παράλληλα και ανάλογα με τα εισοδήματα κάθε παραβάτη το κάθε χρηματικό πρόστιμο μπορεί ακόμη και να τριπλασιαστεί.
Επίσης, με συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου, προβλέπονται πρόστιμα από 5.000 έως 50.000 ευρώ για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα, αν διαπιστωθούν πλαστά ή παραποιημένα έγγραφα ή ανακολουθία χιλιομέτρων, ενώ επίσης δεν ολοκληρώνεται η έκδοση της ελληνικής άδειας κυκλοφορίας.
Παρέχεται ακόμη, η δυνατότητα μίσθωσης φορτηγών Δημόσιας Χρήσης που δεν έχουν στοιχεία κυκλοφορίας, με στόχο την εξοικονόμηση για τις μισθώτριες εταιρείες, καθώς αποτελεί μια μορφή ανανέωσης του στόλου με ταυτόχρονο περιβαλλοντικό όφελος.
Μετά και το πρόσφατο περιστατικό κακοκαιρίας και τη διακοπή της κυκλοφορίας λόγω χιονόπτωσης στη Μαλακάσα, στο σχέδιο νόμου, με συγκεκριμένη διάταξη, προβλέπονται βαριές κυρώσεις σε φορείς αλλά και ιδιώτες, με ευθύνη των οποίων διακόπτεται η κυκλοφορία (λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών ή βλάβης οδικής υποδομής) σε οποιοδήποτε τμήμα του βασικού και του δευτερεύοντος εθνικού οδικού δικτύου για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της μίας ώρας, με συνέπεια την τεράστια ταλαιπωρία των χρηστών, την δημιουργία καταστάσεων διακινδύνευσης της υγείας και της περιουσίας των πολιτών.
Κατ’ εξαίρεση, η προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, ή τις συμβάσεις που έχουν συναφθεί με τους παραχωρησιούχους για τη λειτουργία και συντήρηση τμημάτων του βασικού εθνικού οδικού δικτύου, και αποκλειστικά υπό τους προβλεπόμενους όρους και στην απολύτως αναγκαία έκταση.
Συγκεκριμένα, θα επιβάλλεται στους υπευθύνους πρόστιμο από 5.000 έως 1.000.000 ευρώ, αναλόγως με την βαρύτητα του περιστατικού (διάρκεια διακοπής κυκλοφορίας, έκτασης και συνεπειών). Επίσης, σε περίπτωση που προκύπτουν ευθύνες δημοσίων υπαλλήλων, θα κινείται η διαδικασία επιβολής πειθαρχικών κυρώσεων.