Ο αείμνηστος Ρόμπερτ Ουίλιαμς ξεκίνησε την καριέρα του ως κιθαρίστας και τραγουδιστής με το συγκρότημα Poll το 1970.
Της: Έπη Τρίμη
Πολιτικά ενταγμένος στην Κεντροδεξιά ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς είχε γράψει μεταξύ άλλων τα τραγούδια «της Γαλάζιας Γενιάς», της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας (ΟΝΝΕΔ), αλλά και τον ύμνο του κόμματος κάτι για το οποίο είχε επικριθεί στο παρελθόν.
Μάλιστα ο ίδιος είχε πει σχετικά: «Τον Σεπτέμβρη του ΄82 έγραψα ένα τραγούδι με τίτλο «Οι κόκκινοι σκότωσαν την Ειρήνη» και γινόταν αναφορά σ ένα τζάμπο που έριξαν οι Ρώσοι με πυραύλους. Το πρωτόπαιξα στο φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ στο Παγκράτι και από εκεί και πέρα έφτιαξα και άλλα τραγούδια τα οποία τα έδωσα σ ένα παραγωγό για να δει αν θα μπορούσαν να στηρίξουν ένα δίσκο. Αυτός ήταν που μου έριξε την ιδέα να γράψω ένα τραγούδι, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επικοινωνιακά ως ύμνος της Νέας Δημοκρατίας. Και έτσι γράφτηκε το τραγούδι «Νέα Δημοκρατία». Δεν έχει τραγουδηθεί από εμένα. Το τραγούδησε ο Βίκτωρας Πολυδώρου μαζί με τη Λία Βίσση. Εγώ με κάποιους άλλους έκανα φωνητικά».
Ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς είχε γεννηθεί στις 4 Δεκεμβρίου 1949. Από Βρετανό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα και όταν τελείωσε το Γυμνάσιο πήγε στη Ροδεσία προκειμένου να βρει δουλειά.
Στα εφηβικά του χρόνια, έπαιζε στους «Teenagers» και στους «Dino and the X-Rays». Μετά τη διάσπαση των «Poll», ακολούθησε ατομική σταδιοδρομία.
Ο αγαπημένος καλλιτέχνης που έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας έχοντας καρκίνο στο πάγκρεας. Τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του διαχειρίστηκαν την αρρώστια του με πολύ αξιοπρέπεια. Το πρόβλημα υγείας είχε γίνει αντιληπτό όταν ο τραγουδιστής είχε νιώσει κάποιες ενοχλήσεις στο στομάχι του. Είχε προβεί σε εξετάσεις και οι οργανικοί δείκτες του ήταν ανεβασμένοι.
Την είδηση του θανάτου έκανε η αγαπημένη του φίλη Μπέσσυ Αργυράκη η οποία έγραψε στο Instagram: «Αντίο αγαπημένε μου, μελωδέ της καρδιάς μου, Άγγελε επί της γης…Τώρα θα τραγουδάς από κει ψηλά κι εμείς θα σε ακούμε για πάντα…».
Να σημειωθεί πως οι δύο ομότεχνοι ήταν ζευγάρι για 6 ολόκληρα χρόνια. Χώρισαν φιλικά ενώ διατήρησαν και φιλικές σχέσεις. «Το 1977 πήγαμε στη Eurovision με το «Μάθημα σολφέζ» και ο δεσμός ήρθε γύρω στο ’78. Ήμασταν μαζί για έξι χρόνια», είχε περιγράψει ο τραγουδιστής σε παλαιότερη συνέντευξή του στην Espresso.
Ο τραγουδιστής είχε κάνει δύο γάμους. Ο πρώτος γάμος ήταν το 1976 και ο δεύτερος το 1986 με την Αμαλία Δημητριάδη αποκτώντας τα τρία παιδιά του, Αλέξανδρο, Ιλένια και Μάρθα. Ο ίδιος είχε πει σχετικά με τη σύζυγό του με την οποία έζησε πάνω από 30 χρόνια: «Υπάρχει από την πρώτη μέρα αγάπη, σεβασμός, κατανόηση, εκτίμηση και το σημαντικότερο όλων, θετική εκτίμηση των καταστάσεων».
Ο Ρόμπερτ Ούιλιαμς εκπροσώπησε την Ελλάδα το 1977 στη Γιουροβίσιον μαζί με τον Πασχάλη Αρβανιτίδη, τη Μαριάννα Τόλη και τη Μπέσσυ Αργυράκη στο με το τραγούδι – επιτυχία της εποχής – Μάθημα Σολφέζ. Το τραγούδι είχε λάβει την 5η θέση με 92 βαθμούς. Το δε κομμάτι ήταν σε σύνθεση του Γιώργου Χατζηνάσιου και σε στίχους της Σέβης Τηλιακού.
Το τραγούδι που αγαπήθηκε πολύ ήταν το «Μίλα μου» από το άλμπουμ «Εσύ κι εγώ».
Όταν διαλύθηκαν οι Poll το συγκρότημα που είχαν με τον Κώστα Τουρνά, τον Σταύρο Λογαρίδη και τον Κώστα Παπαϊωάννου, ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς έλαβε αρκετές φορές μέρος στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το 1975 πήγαν μαζί με την Μπέσσυ Αργυράκη και το τραγούδι «Σαν όνειρα» σαρώνοντας τα βραβεία. Ο ίδιος είχε πει σχετικά με τη διάλυση του συγκροτήματος: «Υπήρχαν κάποιες ανισότητες μεταξύ μας, τις οποίες εγώ δεν μπορούσα να δεχτώ. Και εφόσον δεν αποφασίσαμε να πάμε στο εξωτερικό ως συγκρότημα να κάνουμε καριέρα, δεν είχε νόημα να μείνουμε μαζί»
Στους ατομικούς LP δίσκους του περιλαμβάνονται και οι: «Εσύ κι εγώ» (1976), «Χωρίσαμε» (1984), «Λάθος/Πάθος» (1989), «Τα ωραιότερά μου τραγούδια» (1995), «Keys of emotions» (1995, ορχηστρικά), κ.λπ. Μετέχει επίσης σε πολλούς άλλους δίσκους (είτε ως τραγουδιστής είτε ως τραγουδοποιός). Μεταξύ αυτών και οι: «Επί γης Ειρήνη» (1974), «Robert & Μπέσσυ» (1975), «Φεστιβάλ Θεσ/νίκης ’75» (1975), «Επί σκηνής» («live», 1975), «Τρωικός Πόλεμος» (1975), «Μπέσσυ» (1980), «Σε πρώτο πλάνο» (1992), «Διάθεση κάτω απ’ το φεγγάρι» (1993), «Ραντεβού στ’ αστέρια» (1994), κ.λπ.
Το 1991 συνέβαλε σημαντικά στην τηλεοπτική σειρά «Η Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου, για την οποία έγραψε τη μουσική και τους στίχους για πολλά τραγούδια.
Ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς είχε εξομολογηθεί στη τελευταία του συνέντευξη για τη μεταφυσική εμπειρία που είχε ζήσει λέγοντας: «Ναι, έχω ζήσει μία μεταφυσική εμπειρία. Θα ήθελα να είναι ναι σκέτο. Θα σας αναφέρω κάτι που είναι ίσως πιο light, ότι έχω φτιάξει τραγούδια για ένα δίσκο που έγινε μια συγκεκριμένη εποχή και στην δεύτερη πλευρά του περιγράφεται ότι συνέβη ένα μήνα μετά ή εβδομάδες μετά. Δεν το θυμάμαι καν αλλά και να το θυμόμουν δεν θα σας το έλεγα διότι προσδιορίζει ορισμένες καταστάσεις και δεν θα ήθελα να υπάρξουν άνθρωποι που θα θυμηθούν πράγματα και θα πληγωθούν. Ήταν μια οδυνηρή εμπειρία τουλάχιστον για εμένα γιατί χάθηκε ένας άνθρωπος».
Ο Ρόμπερτ Ούλιαμς είχε πει σχετικά με το πάθος του για τα αυτοκίνητα: «Είχα ένα πάθος, να το πω έτσι, τα αυτοκίνητα. Με αποτέλεσμα στη ζωή μου να έχουν περάσει πάνω από 60 σε αριθμό! Όμως ήταν το μοναδικό, δεν έπαιζα χαρτιά, δεν έπινα, έκοψα το κάπνισμα στα 27 μου…».