Πυρκαγιές στην Ελλάδα: Η εφιαλτική νύχτα στο νησί της Ρόδου – Πώς έχει η κατάσταση στα άλλα πύρινα μέτωπα της Ελλάδας.
Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν αγωνιώδη μάχη να ελέγξουν τις φλόγες σε τέσσερα μέτωπα. Πιο συγκεκριμένα στη Ρόδο, στο Αγρίνιο, στο Σουφλί και Φάρσαλα Οι Αρχές βρίσκονται την ίδια στιγμή σε επιφυλακή στην Αχαΐα προς αποφυγή αναζωπύρωσης της φωτιάς που βρίσκεται πλέον σε ύφεση.
Νωρίτερα έλαβαν χώρα εκκενώσεις οικισμών στα μέτωπα της Ρόδου και του Αγρινίου. Ο αγώνας των πυροσβεστών είναι τιτάνιος κόντρα σε αντίξοες συνθήκες που δυσχεραίνουν την κατάσβεση. Και όλα αυτά, μαζί με τις συνθήκες καύσωνα που επικρατούν στη χώρα.
Σοβαρές διαστάσεις έχει λάβει φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής σε δασική έκταση κοντά στην περιοχή Παντάνασσα της Ρόδου. Αυτή επεκτάθηκε γρήγορα, αλλάζοντας διαρκώς κατεύθυνση, λόγω των ισχυρών ανέμων. Επίσης, το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού έμεινε επί ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.
Εντολή για την προληπτική εκκένωση του οικισμού Ψίνθου δόθηκε λίγο πριν τις 20.00 το βράδυ της Κυριακής. «Aν βρίσκεστε στην Ψίνθο Ρόδου εκκενώστε άμεσα προς Αφάντου από Επαρχιακή Οδό Αφάντου-Ψίνθου» ανέφερε η έκτακτη ειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας μέσω του 112.
Πέραν του Ψίνθου, εκκενώθηκε προληπτικά και το χωριό Μαριτσά. Επίσης, νωρίτερα το απόγευμα οι φλόγες είχαν κινηθεί απειλητικά και προς την Κοιλάδα των Πεταλούδων. Μάλιστα, οι Αρχές προχώρησαν στην προληπτική απομάκρυνση επισκεπτών και προσωπικού. Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε και το στρατόπεδο Καλαμώνα.
Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις έχουν σημειωθεί εκτεταμένες καταστροφές, ενώ εξαιτίας της φωτιάς όλο σχεδόν το νησί έμεινε χωρίς ρεύμα για αρκετές ώρες. Η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης ξεκίνησε γύρω στις 21.00 το βράδυ και αναμένεται να αποκατασταθεί σύντομα σε όλο το νησί.
Το πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση προκλήθηκε, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, από τις ρίψεις νερού στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης και στη συνέχεια στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής του νησιού. Στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 67 πυροσβέστες με τρεις ομάδες αερομεταφερόμενων πεζοπόρων τμημάτων της 1ης ΕΜΑΚ και του Βορείου Αιγαίου, ενώ μέχρι τη δύση του ήλιου έκαναν ρίψεις νερού τέσσερα ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη, περιλαμβανομένου του ρωσικού ρωσικό Beriev-200. Το έργο της Πυροσβεστικής συνδράμουν ο στρατός, εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Παραδείσι Αγρινίου στην Αιτωλοακαρνανία, με τους οικισμούς Μπερμάτι και Παραδείσι να εκκενώνονται προληπτικά.
Επί τόπου επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που αποτελούνται από 50 πυροσβέστες με 16 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος θα πραγματοποιούν ρίψεις νερού έως τη δύση του ήλιου πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.
Μάχη απέναντι στις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και στο Σουφλί, όπου μαίνεται από το απόγευμα της Κυριακής πυρκαγιά στην περιοχή Κοτρωνιά.
Η φωτιά εκδηλώθηκε περίπου στις 13.00 το μεσημέρι σε δασική έκταση με δρυς και πεύκα, βορειοδυτικά της Κοτρωνιάς, και στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 51 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα, με τη συνδρομή από αέρος δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων και τεσσάρων πυροσβεστικών αεροσκαφών.
Σύμφωνα με την τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα Evros-news.gr απομακρύνθηκαν προληπτικά από το χωριό και μεταφέρθηκαν στην γειτονική Δαδιά έξι κάτοικοι, οι οποίοι βρίσκονταν για καλοκαίρι στην Κοτρωνιά, η οποία τα τελευταία χρόνια δεν έχει μόνιμους κατοίκους. Οι Πυροσβέστες με υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάφεραν να σώσουν την εκκλησία που βρίσκεται έξω από το χωριό.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται, την ίδια στιγμή, η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα στο όρος Κιτίκι στη περιοχή του Δίλοφου Φαρσάλων. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 13 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας, με 25 άτομα, εξαμελές πεζοπόρο τμήμα και 6 υδροφόρα οχήματα. Παράλληλα, επιχειρούν από αέρος δύο αεροσκάφη.
Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου σε δασική έκταση στην περιοχή Ζήρια του Δήμου Αιγιάλειας Αχαΐας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες φωτιάς, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, που αποτελούνται από 294 πυροσβέστες με 77 οχήματα και επτά πεζοπόρα τμήματα, καθώς και το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων.
Επίσης, πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται και για τη Δευτέρα τόσο στη Ρόδο, όσο και σε πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Συγκεκριμένα οι περιοχές είναι οι εξής:
– Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Καβάλας)
– Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Σερρών, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής)
– Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
– Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
– Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Θεσπρωτίας, ΠΕ Πρέβεζας, ΠΕ ‘Αρτας)
– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας)
– Περιφέρεια Αττικής
– Περιφέρεια Πελοποννήσου
– Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
– Περιφέρεια Κρήτης
– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
– Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου-Κάσου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου)